Temperaturi peste mediile multianuale lunare, în august şi septembrie

Regimul termic al aerului se va situa, în general, în limitele a multinuale lunare în intervalul august-octombrie, singurele excepţii fiind valabile în zonele estice, sudice şi sud-estice ale României, unde cel puţin în august şi septembrie temperaturile vor fi peste normele climatologice, se arată în prognoza meteo publicată pe site-ul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).

Potrivit specialiştilor ANM, pentru intervalul august-octombrie 2011, informaţiile de la Centrul European pentru Prognoza Vremii pe termen mediu (ECMWF) estimează pentru România că în luna august, regimul termic al aerului va înregistra valori peste mediile multianuale lunare în estul, sud-estul şi local în vestul ţării, în timp ce în restul teritoriului valorile termice vor fi apropiate de normele climatologice. Cantităţile de precipitaţii se pot situa sub normele climatologice în sudul, sud-estul şi, local, în vestul teritoriului, iar în rest acestea vor fi apropiate de mediile multianuale lunare.

Pentru luna septembrie sunt prognozate temperaturi medii lunare ale aerului ce vor avea valori apropiate de normele climatologice în majoritatea regiunilor, exceptând sud-estul ţării, unde acestea se pot situa peste mediile multianuale. În ceea ce priveşte precipitaţiile, în prima lună de toamnă acestea se vor situa peste normele climatologice pe aproape întreg teritoriul, şi doar în sud-estul şi, local, în sudul ţării pot fi apropiate de valorile normale.

Nu în cele din urmă, în luna octombrie, regimul termic mediu lunar al aerului se va situa în limite apropiate de mediile multianuale pe aproape întreg teritoriul. Excepţie fac zonele de sud-est şi vest, unde temperaturile medii vor fi peste normele climatologice. Cantităţile de precipitaţii vor avea valori apropiate de mediile multianuale lunare în majoritatea zonelor, iar
în vestul, centrul şi nordul ţării, acestea pot depăşi normele climatologice lunare.

ANM menţionează că informaţiile publicate nu exclud posibilitatea apariţiei unor situaţii cu valori extreme de temperaturi sau cantităţi mai mari de precipitaţii pentru intervale scurte de timp ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.

Prognoza meteorologică sezonieră se elaborează cu anticipaţie de 1-6 luni având un caracter orientativ şi un grad de realizare de peste 60-65%.

Estimări sezoniere sunt permanent actualizate prin prognoze pe termen scurt (1-3 zile) şi mediu (7-10 zile), cu un grad de concretizare de peste 95%.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Adela Constantinescu 507 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.