„Laszlo Kover nu este un om cu care să te pui. Nu doar că are cea mai bogată mustaţă din parlamentul Ungariei, dar este şi preşedintele acestei auguste instituţii”, scrie blogul Eastern Approaches al revistei The Economist.
Iar parlamentul, a declarat Kover, nu va permite să fie nerespectat. Şi astfel, preşedintele a interzis site-ului Index.hu, cel mai popular portal de ştiri din Ungaria, să mai transmită din parlament, după ce doi dintre reporteri au realizat un clip intitulat „Crăciun fericit democraţiei ungare”. Clipul ia în derâdere guvernul, neîncetata centralizare a puterii şi obedienţa parlamentarilor partidului Fidesz, aflat la guvernare. Aceştia sunt atât de supuşi, încât mulţi dintre ei au votat chiar excluderea lor din parlament, după ce a fost adoptată o nouă lege electorală care reduce numărul parlamentarilor de la 386 la 200. Surse diplomatice au precizat pentru The Economist că toţi cei care îşi vor pierdea stfel postul vor primi sinecuri generoase în administraţie.
Biroul de presă al legislativului de la Budapesta spune că Index.hu se poate întoarce în parlament după ce va garanta că reporterii se vor comporta respectuos cu aleşii aflaţi la putere. Noua lege a presei din Ungaria, intrată în vigoare acum un an, obligă presa să relateze „echilibrat” despre evenimentele de interes public şi impune sancţiuni financiare imense pentru televiziunile şi posturile de radio care încalcă această regula. Sancţiunile sunt decise de un Consiliu Nationala pentru Mass Media compusă exclusiv din oameni ai puterii.
Însă dincolo de acest spectacol, scrie The Economist, stau lucruri grave. Parlamentul este nerespetat în mod constant, însă nu de jurnalisti, ci de guvernul care a venit cu un adevărat tsunami legislativ fără aproape nicio consultare a legislativului şi ignorând propunerile opoziţiei.
Chiar şi presedintele Laszlo Kover, un membru loial al Fidesz a recunoscut acest fapt. Relevantă este ultima propunere a nouă parlamentari Fidesz: moţiunile înaintate de parlamentari să fie dezbătute in doar două zile. Se urmăreşte astfel ca modificările aduse în ultimul moment legislaţiei să nu mai fie dezbătute. Această accelerare a procesului de legiferare este văzută de critici ca o reducere a puterilor democratice ale parlamentului Pentru adoptarea acestei măsuri sun necesare patru cincimi din voturile parlamentarilor, însă Fidesz încearcă să modifice regula şi sa o adopte cu doar două treimi din voturi (majoritatea pe care o deţine de altfel în parlament).
„Care este diferenţa dintre o turmă de oi şi grupul parlamentar Fidesz? Oile mai gândesc şi singure”, este bancul cu care se încheie postarea de pe blogul The Economist.
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.