Toader bate șaua să priceapă calul

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, face vineri „necesarele distincții între contenciosul constituțional și contenciosul administrativ, prezentând articole din decizia CCR privind revocarea Laurei Codruța Kovesi. Precizările ministrului vin după ce unii juriști au spus că procurorul general Augustin Lazăr ar putea ataca în instanță declanșarea procedurii de revocare.

„Necesarele distincții dintre contenciosul constituțional și contenciosul administrativ !

DECIZIA CCR nr. 358 din 30 mai 2018,
asupra cererii de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională dintre ministrul justiţiei, pe de o parte, şi Preşedintele României, pe de altă parte, publicată în Monitorul Oficial al României, nr.473 din 7 iunie 2018

-extras- 
71. Instanţa de contencios administrativ nu poate cerceta raportul de drept constituţional dintre ministrul justiţiei şi Preşedintele României din moment ce, între cele două autorităţi, în problema dată, nu se stabilesc raporturi de drept administrativ, ci de drept constituţional. 
Astfel, având în vedere întinderea competenţei sale funcţionale şi materiale, instanţa de contencios administrativ nu are competenţa de a interpreta şi aplica normele constituţionale şi, prin urmare, de a soluţiona raporturi pure de drept constituţional, respectiv situaţii în care sunt incidente numai norme constituţionale. 
Instanţa de contencios administrativ are competenţa de a verifica numai conformitatea actului administrativ cu legea, şi nu cu Constituţia; astfel, acestea efectuează un control de legalitate stricto sensu, şi nu de constituţionalitate.

73. ….
Prin urmare, cele două autorităţi vor aplica decizia Curţii Constituţionale, iar controlul aplicării şi respectării deciziei de către acestea nu va reveni instanţei de contencios administrativ, ci tot celei constituţionale. 
Astfel, instanţa de contencios administrativ va reţine numai competenţa de control stricto sensu a legalităţii decretului/refuzului emiterii acestuia, respectiv: emitent, temei de drept, existenţa propunerii ministrului justiţiei de revocare a procurorului din funcţia de conducere şi a comunicării acesteia în vederea emiterii avizului de către Consiliul Superior al Magistraturii – Secţia pentru procurori, semnătura şi, după caz, publicarea în Monitorul Oficial al României, în timp ce instanţa constituţională are competenţa de a soluţiona conflictele de competenţă dintre cele două autorităţi rezultate ca urmare a unor interpretări diferite date de către acestea a textelor constituţionale incidente, precum în cazul de faţă.

74. Prin urmare, astfel fiind stabilită competenţa instanţei constituţionale, rezultă că numai aceasta are competenţa de a soluţiona raporturi pure de drept constituţional şi, în consecinţă, de a decide cu privire la întinderea atribuţiilor constituţionale ale celor două autorităţi publice de rang constituţional; de aceea, în această ecuaţie, competenţa instanţelor de contencios administrativ este exclusă. În aceste condiţii, sancţiunea greşitei aprecieri a întinderii competenţei, prevăzute de Constituţie, a unei autorităţi publice de rang constituţional, obiectivizată în acte/fapte concrete, ce se subsumează unui raport de drept constituţional, este, în mod firesc, una de drept constituţional, distinctă de cea administrativă, respectiv constatarea existenţei unui conflict juridic de natură constituţională de către Curtea Constituţională, cu consecinţa revenirii la starea de constituţionalitate.

77. Astfel, având în vedere raporturile constituţionale anterior relevate, Curtea constată că situaţia litigioasă dintre cele două autorităţi publice, de rang constituţional, poate fi soluţionată numai în cadrul competenţei prevăzute de art. 146 lit. e) din Constituţie”, a scris Tudorel Toader pe pagina sa de Facebook.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6
Author

13 Comentarii

  1. Omul e tobă de carte și de creier. Aștept să văd cum se vor cățăra suinele-n copaci și vor guița în draci.

    • Comisia de la Venetia s-a speriat si ea, rau de tot, de atata „stiinta de carte”. Dovada – raportul. GRECO, MCV, UE, NATO, SUA, toti s-au speriat si ii dau dreptate lui Tudorel Toader… Am auzit ca pana si 1000 dintre procurori au semnat o scrisoare in care spun ca Tudorel e cel mai cel… Doar o singura voce critica, agentia Sputnik. In rest, TOTI ii dau dreptate lui Toader.

  2. Leliță Ioană, ministrul justiției NU apară nimic, doar explică unor incompetenți disperați. P

  3. pre te3hnica si specifica …mulkti julisti si majistati nici nu vor inteleje..ca d aia au aparut eliberari da diplome la facultatiloe deochiate…vom vide pa unde se va scoate camesa de catre cei mai rusinosi..caaa nerusinati …cu toptanu.nu mna prishep pre bini n..io intuiesc si jur ca n am dat gres..pai cum sa dai gres cu; basesc , condruta , Julien,gasca pdl jovanis et su espoza,???..da chestia da azi cu papusoiu ..campioni..e taaaare…rachiu tata , rachiu..ei alcooholi pentru industria da indobitocire..a trecut vremea când evreii aveau monopolul cârciumilor satesti..când taranu si bea averea intr o iarna ..

  4. Am mai spus ca il iubesc pe Tudorel Toader? Nu-i nimic, mai spun odata. Tot ce face si spune e daltuit in lege si nu poate nimeni sa-l clatine. Nu stiu sa mai fi avut vreodata un ministru atat de competent. Isi justifica toate titlurile obtinute pana acum si merita cu prisosinta si altele mai inalte.

  5. ..pai da o nastie normala ar trebui sa se felicikte ca a aparut ..nu stiu ncum ..acest DOMN care spulbera bashismul, amatorismul si cretinismul simulat oder adevarat…la pigmeii majistrati da Sambata sara..daaa se va gasi un gagauta sa demonstreze ca Domnul Toader are un dosar da nushce factura, facatura ..ca s destui cei care fabrica..indoieli..

  6. @ena: te-am intrebat si pe alt forum, dar eviti sa dai un raspuns: ai constiinta? pe mine una ma doare in cot daca politicienii ajung sau nu la inchisoare, nu stau la masa cu ei, nu ne vizitam, distanta de la mine la ei este egala cu distanta de la ei la mine, adica foarte mare, pe mine ma intereseaza ca magistratii, judecatorii si procurorii sa raspunda pentru deciziile luate! daca dumitale ti s-ar distruge cariera profesionala/viata pe o decizie gresita ai dori ca respectivul procurori si judecator sa plateasca pentru asa ceva sau nu ai dori? aici este vorba de a-ti vedea interesul propriu ( constiinta in sine o numesc ganditorii) si a fi empatic cu cel de langa tine, daca el ar pati asa ceva ( constiinta de sine). Din cate imi dau seama dumneata nu ai nici constiinta in sine si nici constiinta de sine, traiesti in vorbe si pentru vorbe!

  7. Opinați că textul articolului vrea să arate cititorilor că prin intermediul contenciosului administrativ ar putea fi obținute și decizii ale contenciosului constituțional în spețele în care sunt solicitate și decizii ale contenciosului constituțional la formularea de cereri împotriva actelor autorităților publice înaintate contenciosului administrativ ?

  8. Aşa a conduz Zegrean timp de n ani Curtea Constituţională. Decidea cum îi venea la mână să.l scape pe Băsescu. Acum a dat-o în bară. El i-a recomandat lui Lazăr să se adreseze instanţei de contencios administrativ. Dar după cum se vede nu poate. A fost consilier juridic de CAP şi aşa a rămas.

  9. am o intrebare pentru toti sustinatorii sistemului actual, pentru toti cei care ii apara pe judecatori si procurori si care nu doresc ca acestia sa poarte raspunderea pentru deciziile lor: Romania a fost condamnata de nenumarate ori la CEDO! cati judecatori si procurori au adus bani de-acasa pentru ca sa acopere gaura facuta de ei bugetului national prin incompetenta si rea-vointa?

  10. pt. Mariuta ! 85% dintre cauzele pierdute de Romania la CEDO , se datoresc legilor nedrepte sau facute de amatori si doar 15% se datoresc erorilor de judecata , d.le lucrator in fosta aSecuritate ( tu ai spus . aproape direct )!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.