Toamnă cu vinurile „Domeniului Coroanei” Segarcea

Cînd frunzele copacilor îmbracă străzile cu o haină arămie, e semn că toamna și-a intrat în drepturi. Atunci, viile se pregăresc de marea sărbătoare a culesului, știind că a venit clipa binecuvîntată cînd licoarea fructelor este adunată cu grijă în butoaiele purificate, unde se petrece minunea transformării ei în vinul sfințit.

Literatura de pretutindeni este plină de adevărate perle care vorbesc despre toamnă și vin. Dăm aici doar două exemple celebre. Unul dintre cei mai mari poeți ai lumii, Rainer Maria Rilke, scria:

Şi porunceşte fructelor să-şi ţină rodul plin;

mai dă-le două zile lungi mediterane

ca să alunge gusturi diafane

din struguri dulci în greul vin”.

La noi, Adrian Păunescu scria despre frumusețea unei femei, asemuind iubirea cu destinul strugurilor copți:

Ce frumoasă eşti în prag de toamnă,

Ca o zi egală între nopţi,

Cînd iubirea noastră te condamnă

Să ai soarta strugurilor copţi”.

Euripide era și mai categoric în privința rostului vinului: „Acolo unde nu există vin, nu există dragoste”!

Există undeva, într-un colț de lume, un loc unde culesul viilor este și poezie și industrie, amîndouă stînd sub semnul regalității: „DOMENIUL COROANEI” din Segarcea. Acolo, de ani de zile, niște oameni harnici pregătesc cu grijă vinul care va ajunge în paharele noastre, lăsîndu-ne să ne alegem singuri aromele și tăria care să se potrivească stării noastre sufletești.

Am fost deseori printre rîndurile de viță de vie de la Segarcea și m-am minunat de felul în care arată astăzi o cultură agricolă al cărei destin se sfîrșește într-o sticlă de vin. Am văzut cum camioanele încărcate cu struguri ajung la o rampă unde deșertează recolta în cuve uriașe, iar de acolo, după storșirea ce separă boabele de scîrciuri, licoarea intră într-un sistem sofisticat de recipiente, unde tot procesul este supravegheat electronic, așa încît mîna omului nu mai intervine decît pentru a apăsa butoanele calculatoarelor ce urmăresc ca parametri stabiliți de specialiști să fie respectați pînă la lipirea etichetei pe sticla de vin:

Toată această poveste senzațiomală, care începe în vie și se continuă în crama uriașă, dotată cu cele mai moderne instalații, se încheie, totuși, acolo unde fiecare dintre noi toarnă în pahar vinul preferat, ales cu grijă după gustul gazdei sau al oaspetelui.

Puțini sînt, însă, cei care, atunci cînd decid ce vin vor bea, au în față toată paleta de vinuri pe care o oferă producătorul. Din acest motiv, am ales ca astăzi să vă prezentăm întreaga gamă de vinuri produse astăzi de „DOMENIUL COROANEI” din Segarcea.

O găsiți pe site-ul https://domeniulcoroanei.com/, într-o prezentare artistică de excepție, fiecare vin avînd alături și o Fișă tehnică, dar și medaliile obținute la diverse competiții europene și mondiale, acolo unde vinurile de la Segarcea au fost bine apreciate de specialiști de renume.

Un adevărat spectacol îl reprezintă tocmai așezarea sticlelor laolaltă, ordonate pe colecții, așa cum facem și noi mai jos:

Acum nu mai aveți altceva de făcut decît să consultați pe site-ul companiei „Domeniul Coroanei” Fișa tehnică și Premiile fiecărui vin în parte. Pentru exemplificare, vă oferim Fișa tehnică a vinului Marselan baricat, roșu sec, din colecția „Principesa Margareta”:

Din acest moment, sfaturile noastre nu vă mai sînt necesare, așa că, la fel cum am început, facem apel la marea literatură și cităm un catren al poetului persan Omar Khayyam (1048-1131), din celebrele sale „Rubaiyate”:

Bea vinu-acela, el e un strop de veşnicie!

Goleşte de substanţa plăcerii tinereţea!

Că focul arde vinul dar suferinţi mîngâie

Ca apa vie-a vieţii, de-aceia ia şi bea!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Ion Spânu 1818 Articole
Author

3 Comentarii

  1. Cetatenii Ne-Vaccinati pot Consuma Vinurile Coroanei in Cantitati Industriale daca Portofelul o Cere.
    Iobagii Intepati cu Johnson&Johnson sau alte Otravuri posesori de Pasaport Digital au Dezlegare direct de la Kamarad Klaus la Consum de Bere Germana si Cirnati de Plastic OberMaterial.

  2. Sorry, prefer Mouton Cadet, JP Chenet, Chablis. N-am incredere in marfa romaneasca, pentru ca m-am pacalit chiar cu Domeniile Coroanei. Cand e vorba de vin, nu sunt patriot.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.