Tragedia umanitară din Cornul Africii: ONU are nevoie de încă 700 de milioane de dolari

Organizaţia Naţiunilor Unite mai are nevoie de încă aproximativ 700 de milioane de dolari anul acesta pentru lupta împotriva foametei care afectează Cornul Africii, a afirmat sâmbătă secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, în cadrul unui mini-summit la New York privind această regiune, relatează duminică AFP, citată de Agerpres.

„În Somalia, foametea afectează regiuni întinse din sud. 750.000 de persoane riscă să moară de foame. Patru milioane au nevoie de ajutorul nostru de urgenţă. Zeci de mii de persoane au ajuns în Mogadiscio, ale cărei infrastructuri sunt depăşite”, a afirmat Ban Ki-moon în cadrul reuniunii organizate pe marginea Adunării Generale a ONU.

Liderul organizaţiei internaţionale a solicitat de asemenea accesul organizaţiilor internaţionale în zonele controlate de insurgenţii islamişti shebab. „Am putea salva multe vieţi dacă am avea liber acces la zonele controlate de shebab”, a mai spus el.

Peste 13 milioane de persoane care trăiesc în patru ţări din Cornul Africii – Etiopia, Kenya, Somalia şi Djibouti – afectate de secetă de zeci de ani, au nevoie de ajutor umanitar, afirmă ONU.

„Problema păcii din Somalia necesită toată atenţia noastră. Somalia este epicentrul crizei. Stabilizarea situaţiei din Somalia este esenţială pentru ea însăşi şi pentru întreaga regiune”, a declarat premierul kenyan, Raila Odinga, a cărui ţară găzduieşte cea mai mare tabără de refugiaţi din lume, la Dadaab (est), unde se află circa o jumătate de milion de persoane, majoritatea venite din Somalia.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.