Transnistria – o țară care nu există, dar care deține arme ce te fac să crezi altfel

„Transnistria este numită cea mai nelegiuită regiune din Europa și se pare că ar fi o zonă de tranzit pentru arme și trafic de ființe umane”, scrie jurnalistul olandez Miles Atkinson, pentru publicația Huffington Post, preluată de Unimedia.info.

„În trecut, turiștilor li se permitea să stea doar câteva ore în regiune. Și deși politica s-a temperat în ultimii ani, puțini curajoși rămân aici pentru mai mult de o zi. La moment, aici nu există ambasade străine, cu excepția celor două state nerecunoscute, precum Osetia de Sud și Abhazia”, se menționează în articol.

Jurnalistul olandez scrie că autoritățile moldovenești i-au avertizat: „Dacă dați de bucluc, va trebui singur să faceți fața problemelor”. „Deși nerecunoscută, Transnistria este de facto un stat: își menține armata proprie, poliție, control la frontieră, servicii poștale, emite moneda proprie, deși bancomatele eliberează doar dolari SUA și ruble rusești.

Cu toate că Rusia nu recunoaște oficial Transnistria, regiunea are sprijinul său financiar enorm, iar prezența Moscovei este simțită puternic”, se mai spune în articol

Potrivit sursei citate, peisajul sovietic a rămas intact. Pe de o parte regiunea este curată, fără graffiti și gunoi. În realitate însă a adoptat stilul clasic rusesc al satelor lui Potemkin, or o mare parte din această ordine este o iluzie.

„În spatele zidurilor și gardurilor înalte se află mormane de gunoi putrezit. Pereții laterali ai clădirilor, care nu sunt vizibile din stradă, sunt nevopsite și semidărâmate. Majoritatea tinerilor au o dorință puternică de a părăsi țara. Rămășițele perioadei comuniste regăsite oriunde în mare parte provoacă plictiseală. Cafenele sau cluburi sunt rare, în oraș nu regăsim nimic frumos. Majoritatea tinerilor se interesează mai mult de Europa și America decât de propria lor țară”, punctează autorul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.