Politicienii cu buza umflată țin cu dinții de putere

Trași pe dreapta de scandaluri și acuzații

Acuzațiile procurorilor și scandalurile în care au fost menționați au reușit să „subțieze“ într-o oarecare măsură vechea clasă politică. Nume precum Elena Udrea, Gigi Becali, Ludovic Orban, Adrian Videanu, Vasile Blaga, Gheorghe Nichita, George Copos, Traian Igaș, Sebastian Lăzăroiu, Sebastian Vlădescu, Radu Mazăre sau Nicușor Constantinescu nu mai acaparează în fiecare clipă atenția societății.

Doar răbufnirea vechilor vendete personale ori fuga pe șest de justiție prin diverse coclauri ale mapamondului îi mai readuc în prim-plan pe decidenții de ieri, ieșiți pe ușa din dos din politica la vârf. Deși mare parte din aceștia nu au primit verdicte definitive, există și o categorie care „rezistă“ pe la colțurile scenei politice din cauza indicațiilor venite din culise. La momentul oportun își joacă partitura de răzbunare cu atâta naturalețe, încât riscă să ajungă din foști călăi cele mai ingenue victime ale „statului paralel“ sau ale colegilor de partid mai mari în funcție sau în grad. Numai că, scenetele politice cu actori mai vechi sau mai noi nu sunt altceva decât niște perdele de fum la adăpostul cărora se iau cu adevărat deciziile de viitor.

Cutremure vechi cu numeroase replici actuale

Elena Udrea, Sebastian Lăzăroiu, Sebastian Vlădescu, Crin Antonescu, Ludovic Orban şi Traian Igaş sunt câțiva dintre cei ale căror decizii luate în trecut de pe funcțiile-cheie ocupate se dovedesc a fi adevărate mișcări telurice și pentru prezent. Scena politică autohtonă continuă să fie influențată de aceștia, deși majoritatea s-au văzut nevoiți să facă un pas în spate din prima linie.

Cu toate că în prezent niciunul nu mai ocupă o funcţie publică, ei nu ezită să iasă cu vreo declaraţie atunci când se ivește câte un moment „oportun“. Însă când cei care au ocupat cândva funcţii publice sunt întrebaţi dacă vor să revină în politică, răspunsurile date sunt evazive. Fie le interzice legea să dețină funcții publice din cauza condamnărilor pe care le-au primit, fie îi împiedică vreun dosar penal în cercetarea aproape de prescrierea faptelor, fie îi avantajează, pe moment, semianonimatul în care se află.

Un caz aparte este cel al lui Ludovic Orban. Deşi este preşedinte al PNL, acesta nu deţine o funcţie de demnitar care să-i aducă un venit. Astfel că Orban s-a orientat către sectorul privat ca să-şi câştige existenţa. „Sunt director de dezvoltare la o societate, prefer să nu îi dau numele“, punctează Orban. Fără dosare la activ, Sebastian Lăzăroiu, fostul consilier al lui Traian Băsescu şi fost ministru al Muncii, se ocupă de literatură și sondaje în Republica Moldova, unde oferă și consultanţă politică. Traian Igaş, fostul ministru de Interne din partea PDL în Cabinetul Boc II, spune că revenirea sa în politică nu reprezintă o opţiune până în 2020, preferând lumea afacerilor.

Udrea și Crin, întrerupți din plictiseală

Fostul ministru al Turismului Elena Udrea se bucură peste mări și țări de libertatea pe care i-o oferă încă sentinţa cu condamnare la 6 ani de închisoare, dată de ÎCCJ, dar care nu este definitivă.

Scandalul dintre Liviu Dragnea, Sebastian Ghiță și Victor Ponta a readus-o, din nou, pe aceasta în prim-plan, lansând o serie de acuzații direct din țările calde, pe care le consideră… scumpe pentru buzunarul său. Udrea trăieşte de pe urma firmelor pe care le deţine şi dintr-o chirie. Din cauză că are toate bunurile puse sub sechestru, aceasta nu poate înstrăina nimic.

Departe de țară stă și fostul preşedinte liberal Crin Antonescu, la Bruxelles, alături de soția sa, europarlamentarul Adina Vălean. Când nu-şi foloseşte timpul liber pentru studiu, după cum afirmă, Antonescu nu se dă în lături și face și el dezvăluiri din culisele formării guvernului USL, alături de Victor Ponta.

Un alt fost ministru pe mâinile căruia au încăput Finanţele în Guvernul Boc II, Sebastian Vlădescu, a făcut la rândul său un pas înapoi, orientându-se spre mediul privat. Împotriva acestuia DIICOT a început urmărirea penală în dosarul Rompetrol II.

Nicoară cere dreptate la CEDO

Un alt politician cu ștate vechi, senatorul PNL Marius Nicoară face parte din categoria aleșilor care nu vrea să renunțe cu niciun chip la scena politică. Acesta a fost condamnat definitiv la un an de închisoare cu suspendare, pentru conducerea unui autoturism sub influența băuturilor alcoolice. Marius Nicoară este acuzat că în data de 28 noiembrie 2014 a produs un accident de circulație din cauză că s-a urcat băut la volan. „Prin raportul de expertiză medico-legală s-a concluzionat că inculpatul Nicoară Marius Petre avea la ora indicată o alcoolemie de cca. 1,65 grame la mie“, au arătat procurorii. Senatorul PNL de Cluj a anunțat că nu va demisiona din Parlament și că va contesta la CEDO decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

7 Comentarii

  1. Pana prin anul 2000 mai existau oameni politici ,care chiar aveau o anumita credibilitate !De atunci incoace scena politica s-a umplut numai cu sulfe,numai krve toxice,numai izmenari de duzina, in frunte cu Creatorul lor,basescu!Unde ridici o piatra politica dai de intelegeri ascunse ,de insecte sereiste sau mai rau,de hoti sadea !Nu mai exista Interes National,nu exista in Justitie notiunea de Tradarea Romaniei,numai cai verzi politici pe pereti!Serbam Centenarul noi intre noi,golanimea politica este interesata doar de ce spune un Coldea,un Ghita,o Udrea ,un Maior,un Dragnea si alti morcovi ai serviciilor!cat de jos a ajuns tara asta!?

  2. Din pacate inca nu sunt trasi pe dreapta ( directia Jilava) cei care la ora actuala jefuiesc ce a mai ramas de furat in Romania.

  3. Nimeni nu are suficienta memorie sa-si aminteasca de toti „marii” politicieni (mari „patrioti”)!In articol au fost mentionati: Ali’Orban, Ali’Blaga, Ali’Antonescu dar din „intamplare” a fost omis …Ali’Basescu! Cei patruzeci (de mii) de (patri)hoti „revolutionari” ai anii democratiei „multilateral dezvoltate” sunt ascunsi acum prin toate „pesterile” din lume. Bartolomeu

  4. Pe cind un articol asa de bine documentat si despre politicieni din psd,alde sau astia nu au nici o pata .corect este sa scrieti despre toti care au facit rau Romaniei si acestui popor

  5. Dl Dragnea de ce NU face, oare, Plangere la CEDO in Dosarul Referendumul, unde a fost Condamnat 2 ani cu suspendare?!
    Ani de zile, intrebat fiind, Dragnea spunea ca steapta Motivarea!
    De anul trecut i-a venit Motivarea, de ce NU merge la CEDO, ca se lauda ca va merge la CEDO cand era intrebat?!
    Ghici de ce?!

  6. Este confortabil să faci,nu un pas,ci o mie de paşi înapoi însă cu „tolba” burduşită cu milioanele furate din truda românilor cinstiţi.Vezi retragerile „cu torţe” alor Udrea,Vlădescu,”Ingaş”,Videanu etc.,în frunte sau în spate (după caz)cu mentorul lor diabolic Băsescu.Milioane pe care „zeiţa” dreptăţii Luluţa spune că nu-i treaba ei să le recupereze.

  7. pe igas sa il mai puna, cel putin odata, ministru la interne! o sa aiba grija sa nu mai ramana in institutie decat, chiar cei cu „sange in instalatie”, iar cu munca, „rezolvat dosare” cei din „sursa externa” … se discuta prin m.a.i. in 2011/2012 ca nu mai ramasesera si specialisti in institutie dupa marea abrambureala, marca igas … iar unor domnisoare li se umflasera talpile de la atata plimbat de hartii intre birouri …

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.