Trei inculpaţi în cazul furtului tablourilor din Olanda și-au recunoscut faptele

Trei dintre suspecții furtului tablourilor din Olanda – Radu Dogaru, Eugen Darie și Alexandru Bitu – și-au recunoscut faptele marți, în fața instanței Judecătoriei Sectorului 3 din București și au cerut să beneficieze de reducerea pedepsei.

Principalul suspect din dosar, Radu Dogaru, a susținut, potrivit Agerpres, că tablourile nu au ajuns la mama sa, ci au fost înmânate unui cetățean ucrainean, pe nume Vladimir, care trebuia să le valorifice. Dogaru le-a indicat judecătorilor adresa acestuia din Londra.

Radu Dogaru a recunoscut că a pregătit furtul, dar că nu se aștepta ca totul să decurgă atât de ușor și că de-abia la București a aflat de valoarea tablourilor.

Un alt inculpat, Alexandru Bitu, a spus că nu a participat la jaf, ci doar a tăinuit tablourile și de aceea speră că va beneficia de o pedeapsă cu suspendarea executării.

Avocatul lui Radu Dogaru, Cătălin Dancu, a anunțat încă din 10 septembrie că clientul său își va recunoaște fapta.

„Clientul meu va recunoaște faptele așa cum sunt reținute în rechizitoriu. Riscă o pedeapsă minimă, o pedeapsă cu închisoarea, cu suspendarea executării pedepsei, întrucât participația lui a fost extrem de mică. Eu cred că dacă se merge pe art. 320 indice 1 și recunoaște, în maxim unu, două termene procesul se termină”, a spus Cătălin Dancu.

El a adăugat că Radu Dogaru i-a povestit că două dintre cele șapte tablouri le-a pierdut de sub control încă din Belgia, după ce le-a dat unor persoane să le evalueze, iar cele cinci tablouri rămase au fost aduse în România cusute pe interiorul unor perne.

Au fost trimiși în judecată Radu Dogaru, Adrian Procop (în lipsă), Eugen Darie, Alexandru Mihai Bitu, Olga Dogaru și Petre Condrat (ultimul în stare de libertate).

„Din probele administrate pe parcursul urmăririi penale există suspiciunea rezonabilă că inculpații Dogaru Radu și Procop Adrian, cu sprijinul inculpatului Darie Eugen, au constituit o grupare infracțională în scopul săvârșirii infracțiunii de furt calificat cu consecințe deosebit de grave, constând în aceea că, la data de 15/16.10.2012, pe timp de noapte și prin efracție, au sustras șapte opere de artă (picturi în ulei și acuarele)”, preciza DIICOT.

Tablourile intitulate ‘Tete d´Arlequin’ de Pablo Picasso, ‘La Lisseuse en Blanc et Jaune’ de Henri Matisse, ‘Waterloo Bridge’ și ‘Charing Cross Bridge’ de Claude Monet, ‘Femme devant une fenetre ouverte dite la fiancee’ de Paul Gauguin, ‘Autoportrait’ de Meyer de Haan și ‘Woman with Eyes Closed’ de Lucian Freud erau expuse într-un muzeu din Rotterdam, Olanda.

„În sarcina inculpatului Bitu Alexandru Mihai s-a formulat acuzația constând în aceea că a aderat la grupul infracțional și i-a sprijinit pe inculpații Dogaru Radu, Darie Eugen și Procop Adrian, ajutându-i în încercarea de a valorifica bunurile sustrase și a intermediat comercializarea operelor de artă”, informa DIICOT.

Principalii suspecți în acest caz, Mihai Alexandru Bitu, Eugen Darie și Radu Dogaru, au fost arestați preventiv pe 22 ianuarie.

De asemenea, pe 8 martie, Tribunalul București a decis emiterea unui mandat de arestare preventivă de 29 de zile și pentru Olga Dogaru, mama lui Radu Dogaru. 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.