Trei români au primit de la Martin Schulz Premiul cetățeanului European- 2013

SURSA:REALITATEA.NET

Ioana Avădani, directoarea executivă a Centrului pentru Jurnalism Independent, Valeriu Nicolae, care a înființat o asociație pentru ajutorarea copiilor romi din ghetourile din Ferentari, și Elena Nistor, ambasador cultural al comunității ceangăilor, sunt cei trei români care au primit miercuri, din partea președintelui Parlamentului European, Martin Schulz, diplome care atestă acordarea acestei distincții, decernată unui număr total de 43 de persoane și asociații din 21 de țări.

Elena Nistor, cântăreață folclorică originară din Pustiana care lucrează ca educatoare și ca formator cultural, a fost propusă pentru această distincție de eurodeputatul român de etnie maghiară Laszlo Tokles, din grupul PPE. Ea a avut în cadrul ceremoniei un scurt moment artistic, în cadrul căruia a interpretat un ‘cântec despre Fecioara Maria’ pe care l-a învățat de la bunicul ei. ‘A fost emoționant și încă nu mi-au trecut emoțiile, pentru că este un lucru foarte mare să ne recunoască pe noi, minoritatea ceangăilor, în Parlamentul European’, a spus Elena Nistor după ceremonie. Ea spune că premiul se datorează și activității ei didactice și că abia așteaptă să se întoarcă acasă și să le arate copiilor diploma primită, scrie Agerpres.

„Eu îi învăț pe copii cultura noastră, a ceangăilor, cântece, dansuri, povești, din ce-am cules din bătrâni și mă bucur că avem posibilitatea acum, prin învățământul în limba maghiară, să-i putem învăța pe copii tradițiile noastre”, a mai declarat Elena Nistor.

Ioana Avădani (foto), directoarea executivă a Centrului pentru Jurnalism Independent, care are o experiență de 20 de ani în domeniul media, ‘este o susținătoare a libertății presei și a jucat un rol major în autoreglementarea media din România’ și a fost una dintre inițiatoarele Inițiativei cetățenești pentru pluralismul media, se menționează în broșura de prezentare a câștigătorilor întocmită de organizatori. Ea fost propusă pentru premiu de eurodeputata PNL Renate Weber. ‘Sunt mută. Este una dintre rarele ocazii în care îmi fug cuvintele. Ca la premiile Oscar voi începe să mulțumesc în primul rând celor care m-au ajutat să ajung aici, colegilor mei, tuturor celor cu care am lucrat în ultimii 15 ani. Consider că este un premiu care îmi revine parțial. Sunt atât de mulți oamenii cu care am lucrat în acești 15 ani, pentru că libertatea de expresie nu se face de unul singur. Dar cineva trebuia să ia această diplomă. Este privilegiul meu și norocul meu că am luat-o’, a spus Ioana Avădani după festivitatea de premiere.

Valeriu Nicolae, care a înființat o fundație pentru ajutorarea copiilor dintr-unul din ghetourile cele mai mizere din România, are un blog și a fost activ în lobby-ul pe lângă UE pentru elaborarea unei strategii pentru romi, susțin despre el organizatorii. De asemenea, el este cofondator al Coaliției pentru o politică europeană privind romii și coautor al ‘Celor zece principii fundamentale ale incluziunii sociale a romilor’.

Deși a fost propus pentru premiu chiar de liderul grupului S&D din PE, Hannes Swoboda, în urma unei vizite pe care acesta a efectuat-o în ghetoul din Ferentari în care Nicolae încearcă să-i ajute pe copiii romi, el este cel mai puțin încântat de distincția primită. Spune că nu prea știe de ce a primit premiul ‘probabil pentru că am dat-o în bară foarte mult’ . ‘Fondurile europene nu funcționează, Comisia Europeană nu funcționează, societatea civilă nu funcționează și eu am, așa, o obsesie să încerc să schimb lucrurile astea’, își exprimă el nemulțumirea față de sistemul cu care trebuie să lucreze.

‘Problema e că fondurile sunt prost gândite, chestii de Harvard și Oxford care nu se aplică de niciun fel în comunități’, spune Valeriu Nicolae. El afirmă că nu a accesat fonduri pentru romi și că își finanțează singur fundația cu ajutorul căreia reușește să susțină peste 100 de copii dintr-un ghetou din Ferentari.

PE acordă anual ‘Premiul Cetățeanului European’ pentru realizări deosebite în activități sau acțiuni ale cetățenilor, grupurilor, asociațiilor sau organizațiilor care au arătat un angajament special pentru promovarea comunicării și înțelegerii și pentru mai multă integrare între cetățenii statelor membre sau care au facilitat cooperarea transfrontalieră în UE.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.