Treizeci de alimente împotriva cancerului

Un meniu complet anticancer a fost elaborat ţinând cont de rezultatele ultimelor cercetări. Dacă îl incluzi în viaţa ta de zi cu zi, nu elimini complet riscul de a suferi de această boală, însă îl vei face mult mai dificil, fără îndoială, scrie mensualul „Muy interesante“, din Spania, în numărul din decembrie anul trecut, sub semnătura Elenei Sanz. Schimbarea deprinderilor populaţiei lumii va fi suficientă pentru a reduce cu cel puţin 20% riscurile cancerului. Aceasta a fost concluzia la care au ajuns, vara trecută, Lindsay N. Kohler şi colegii săi de la Universitatea Arizona, după efectuarea de analize pe durata unui deceniu, care trece după îndeplinirea indicaţiilor de alimentare şi exerciţii fizice propuse de Fondul Mondial de Investigaţii asupra Cancerului (FMIC) şi alte instituţii similare. Mai mult, conform analizelor, mortalitatea în urma tumorilor maligne ajungea să scadă cu 61% în anumite cazuri concrete. S-a constatat reducerea incidenţei cancerului mamar cu 60% şi a celui colorectal cu până la 52%. Asociaţia Spaniolă Anticancer estimează că nu mai puţin de 32.000 decese anuale cauzate de acest grup de maladii se pot atribui, în Spania (țară cu 46,4 milioane de locuitori), unei diete inadecvate şi sedentarismului.

De asemenea, conform datelor studiului lui Kohler, cu cât este mai mare gradul de îndeplinire a indicaţiilor, cu atât mai multe efecte pozitive se observă. O femeie care urmează cinci recomandări ale FMIC reduce riscul de cancer mamar cu 60% faţă de o altă femeie care ignoră toate recomandările oferite. Pentru fiecare indicaţie suplimentară aplicată cu stricteţe, riscul se diminua cu încă 11%. „Deşi pericolul nu este eliminat în totalitate, dacă urmezi indicaţiile, este mai improbabil că te vei îmbolnăvi sau vei muri de cancer“, dă asigurări Kohler, după vizualizarea rezultatelor. Dacă acceptăm ultimele studii epidemiologice, toate rezultatele punctează că este posibilă elaborarea unei diete complete orientate spre reducerea la minim a riscului de a suferi de cancer.

În continuare, evidenţiem 30 de alimente pe care ştiinţa le-a identificat drept capabile să prevină apariţia proceselor oncologice.

FRUCTE

Afinul

Această bacă s-a făcut cunoscută ca un aliat excelent în lupta împotriva cancerului. Printre altele, pentru că reduce stresul oxidativ care cauzează daune acidului dezoxiribonucleic (ADN), frânând, în acelaşi timp, multiplicarea celulelor maligne. De asemenea, oamenii de ştiinţă au demonstrat că administrarea afinului atenuează potenţialele efecte dăunătoare ale radioterapiei.

Prunele uscate

Adăugarea unei mâini de prune uscate la tocana dumneavoastră de carne nu doar că îi va oferi un original contrast gustativ dulce, ci, de asemenea, vă poate salva colonul de apariţia temutei boli, după cum a anunţat recent un grup de experţi de la Universitatea din Carolina de Nord. Ei au stabilit că aceste fructe, în stare uscată, ajută la menţinerea în stare bună a bacteriilor florei intestinale, factor-cheie în prevenirea cancerului.

Rodiile

Este mai mult decât justificat ca acestei trufandale de toamnă să îi fie atribuit calificativul de „superaliment“, dacă avem în vedere că, pe lângă reducerea stresului oxidativ şi a tensiunii arteriale, ea diminuează incidenţa tumorilor maligne la femei. Acest fapt se datorează conţinutului de inhibitori naturali ai enzimei aromataza, o piesă de bază în sinteza estrogenului. Acestor hormoni feminini le este adjudecat un rol important în apariţia cancerului ovarelor şi a celui mamar, dar şi a altor afecţiuni.

Mandarinele

Nu există un desert mai bun pentru apărarea eficientă a ficatului. Conform unui studiu efectuat în Japonia, această citrică originară din Asia conţine suficiente carotenoide – pigmente organice care echilibrează culoarea multor alimente – pentru a preveni dezvoltarea tumorilor hepatice, atunci când este consumată în fiecare zi.

Mango

Pentru a bloca avansul cancerului de colon şi a celui mamar, două dintre cele mai frecvente tipuri de cancer în rândurile populaţiei lumii, cea mai facilă cale va fi includerea acestui fruct suculent de origine tropicală în dieta noastră cotidiană. Pentru că, după cum au demonstrat Susan Talcott şi colegii ei de la Universitatea din Texas A&M, din Statele Unite, fructul de mango este bogat în polifenoli, compuşi organici care previn tumorile, frânând, de asemenea, avansul celulelor cancerigene şi al celor pe punctul de a suferi mutaţii grave.

Roşiile

Dacă pastele se asezonează cu sos de tomate, femeile riscă mai puţin să devină victime ale cancerului mamar, în timp ce bărbaţii pot evita cancerul de prostată. Principalul compus responsabil este licopenul, care înroşeşte acest fruct, chiar dacă şi alţi carotenoizi – fitoenul şi fitofluenul – contribuie la beneficiile sale pentru sănătate.

BĂUTURI

Uleiul virgin de măsline

Aurul lichid al dietei mediteraneene s-a dovedit a fi o armă eficientă de prevenţie a cancerului. În primul rând, pentru că reduce activitatea oncogenelor – fragmente de ADN legate de proliferarea bolii – precum p21ras, pe lângă evitarea daunelor cauzate materialului genetic al celulelor sănătoase. Asta se poate citi într-un studiu publicat în revista „Mollecular & Cellular Oncology“. Performanțele produsului se datorează în principal faptului că oleocantalul din uleiul de măsline virgin extra – molecula responsabilă pentru savoarea sa puţin picantă – este un venin pentru celulele cancerigene. Experţii au demonstrat, pe cale experimentală, că acest compus poate cauza moartea celulelor cancerigene în doar 30 de minute.

Cafeaua

„Mai captivantă decât o mie de săruturi, mai suavă decât vinul Muscat“, spunea compozitorul german Johann Sebastian Bach, când i se cerea opinia despre băutura stimulatoare. Ceea ce nu ştia era că a bea patru ceşti de cafea pe zi reduce riscul tumorilor de piele – cu excepţia melanomului – cu 20% şi incidenţa cancerului colorectal cu 50%. Aceasta se referă atât la cafeaua normală, cât şi la cea decafeinizată, ceea ce înseamnă că nu cafeina este responsabilă pentru puterea ei împotriva cancerului.

Supa rece Gazpacho

Combinând beneficiile roşiilor şi a uleiului de măsline cu cele ale usturoiului – cel de-al treilea ingredient esenţial al supei reci din Andaluzia –, nu doar că obţinem un fel de mâncare de vară tipică pentru gastronomia spaniolă, ci, de asemenea, o adevărată poţiune anticancerigenă. Conform Institutului Naţional al Cancerului din Statele Unite, alicina şi alte molecule cu sulf pe care le conţine usturoiul au proprietatea de a distruge celulele tumorale. Iar consumarea sa în stare crudă previne tumorile stomacului, colonului, esofagului şi intestinului.

Ceaiul verde

Poate că a bea o ceaşcă pe zi nu-l va face să moară de foame pe farmacist, cum susţine un proverb chinez antic, însă ar putea îndepărta câte ceva din munca oncologilor. Mai concret, catechina EGCG – un tip de moleculă antioxidantă – prezentă în ceaiul verde inhibă activitatea anumitor enzime care au nevoie de tumori pentru a se reproduce. Spus altfel, castrează intruşii, fără a dăuna celulelor sănătoase. Asta se întâmplă dacă infuzia nu se ingerează excesiv de fierbinte: dacă se consumă la 70 de grade Celsius sau mai mult, riscul îmbolnăvirii de cancer de esofag creşte, după cum releva un studiu australian publicat în „British Medical Journal“.

Vinul roşu

Un pahar de Cabernet Sauvignon nu doar îţi lasă în gură un gust de pin, măsline negre, cedru şi ciocolată; de asemenea, te poate ajuta să menţii cancerul la distanţă. Diverse studii semnalează că faimosul reveratrol conţinut atât în vinul roşu, cât şi în pieliţa boabelor de viţă-de-vie distruge celulele cu ADN afectat. Aceasta previne acumularea mutaţiilor care pot rezulta în tumori maligne. Însă testele s-au efectuat cu molecula pură de reveratrol şi mai sunt multe investigaţii de făcut înainte de a se putea concluziona în ce doză contribuie vinul la cauza anticancer.

Sucul de portocale

Cercetătorii de la Universitatea John Hopkins, din Statele Unite, au demonstrat că vitamina C, sau acidul ascorbic, conţinută de sucul de portocale inhibă creşterea tumorilor. Asta se datorează faptului că generează, în lichidul care înconjoară tumorile, o mare cantitate de peroxid de hidrogen, cu proprietatea de a distruge celulele maligne. Cu mențiunea că doza necesară din vitamina menţionată este echivalentă cu cantitatea conţinută în două sute de portocale.

DARURI ALE MĂRII

Algele

Kombu, wakame, hijiki, nori… Abundenţa algelor marine în dieta japoneză este o realitate care trebuie repetată. Mai ales dacă ţinem cont că tot mai multe studii identifică în ele compuşi bioactivi benefici. Unele dintre aceste molecule acţionează evitând excesul radicalilor liberi cu oxigen, care sunt în mare măsură reactivi, pot dăuna ADN-ului celular şi provoca tumori. Alte molecule împiedică celulele responsabile de cancer să se multiplice şi să se răspândească – creând metastaze. Iar în unele cazuri, le impun să se sinucidă, într-un proces denumit „apoptoză“.

Peştele gras

Dacă ne preocupă sănătatea noastră, somonul, sardina, macroul şi alţi peşti graşi trebuie să se transforme într-o parte esenţială a meniului. Un grup de oameni de ştiinţă suedezi au demonstrat că protecţia rinichilor împotriva cancerului creşte cu 74% când mâncăm aceste produse. La asta se adaugă calculele Centrului Japonez de Cancer, potrivit cărora riscul de formare a tumorii hepatice se reduce cu până la 36% dacă peştele este consumat zilnic.

PENTRU A ÎNCEPE ZIUA

Cereale integrale

Luarea mic-dejunului cu pâine integrală sau cu fulgi de ovăz, secară sau grâu integral este mai binevenită decât îţi imaginezi. Conform unui studiu realizat de Universitatea Harvard, la fiecare 16 grame de cereale integrale ingerate pe zi, se reduce cu 5% numărul deceselor survenite în urma cancerului.

VERDEȚURI

Ţelina

Vitalitatea care face celulele cancerigene practic indestructibile se risipeşte când intră în acţiune un component al ţelinei numit apigenină. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Ohio au demonstrat că atunci când acest flavonoid se uneşte cu ribonucleoproteinele, care combină acidul ribonucleic şi proteina, se facilitează distrugerea celulei canceroase, aceasta putând fi eliminată uşor cu medicamente.

Broccoli

În acest moment, nimeni nu discută despre ceea ce ar trebui să se afle în farfuriile noastre de mai multe ori pe săptămână. Experţii adjudecă virtuţile sale sulforafanului, capabil să împingă celulele maligne la apoptoză sau moarte programată. Şi dacă asta nu ar fi fost de ajuns, un studiu-pilot din Japonia demonstrează că dacă introducem în alimentație 80 de grame de broccoli pe zi, timp de două luni, ne protejăm stomacul de infecţii cu Helicobacter pylori, bacteria ce cauzează ulcerul şi cancerul de stomac.

Spanacul

Dincolo de înaltul său conţinut de magneziu, baza anticancerigenă a acestei plante verzi este, ca şi în cazul ţelinei, apigenina. Ei i se datorează faptul că mâncarea preferată a lui Popeye marinarul previne, de asemenea, şi cancerul de colon.

Mazărea verde

Conform unui studiu spaniol, mazărea verde conţine proteine din familia Bowman-Birck, care rămân intacte în intestin – adică nedigerate – şi pot anula semnalele moleculare emise de celulele responsabile de cancerul de colon ca să crească sau să invadeze alte celule sănătoase.

Rubarba

Un grup de cercetători de la Universitatea Sheffield Hallam, din Regatul Unit, a dezvăluit că această verişoară roză şi acră a ţelinei posedă polifenoli capabili să omoare celulele canceroase sau să împiedice creşterea lor în pacienţii cu leucemie. Efectul creşte după prepararea tulpinilor sale timp de 20 de minute.

Ciupercile

Egiptenii antici nu au greşit întru totul când le-au atribuit ciupercilor puterea de a prelungi viaţa. Un recent studiu australian a calculat că includerea în meniu a şampinionilor proaspeţi poate reduce cu 64% riscul îmbolnăvirii de cancer mamar. Şi dacă asta se combină cu consumul regulat al ceaiului verde, posibilitatea de contractare a acestui tip de tumoare se reduce cu 89%. Atât şampinionii comuni, cât şi ciupercile shiitake, maitake şi reishi, venerate în gastronomia asiatică, posedă aceste calităţi preventive.

Morcovii

La fel ca bunicile noastre, şi oncologii ne recomandă un consum frecvent de morcovi. În special după ce oamenii de ştiinţă britanici şi danezi au descoperit că aceştia conţin falcarinol, un pesticid natural pe care această umbeliferă îl foloseşte pentru a se proteja de infecţii fungice şi care reduce cu o treime riscul de a dezvolta cancerul la şoarecii de laborator.

Soia

Probabil că longevivii locuitori ai insulei japoneze Okinawa pot presupune că fac parte din populaţia cu cele mai puţine cazuri de cancer din lume – în special, de prostată – graţie pasiunii lor pentru tofu sau caşcaval din soia. Se pare că ingerarea alimentelor care conţin această leguminoasă, în orice formă, reduce apariţia tumorilor. Cercetătorii de la Universitatea din Illinois au demonstrat că acest fapt se poate explica prin activitatea genisteinei, o izoflavonă cu efecte de blocare a semnalelor care determină celulele să crească şi să devină nocive.

NUCIFERE

Arahidele

Dacă îţi place să le mănânci la fel de mult precum părinţii noştri, cimpanzeii, nu te opri. Zece grame de arahide pe zi reduc mortalitatea din diverse cauze, printre care disfuncţiile cardiovasculare şi cancerul. Conţinutul lor de antioxidanţi şi compuşii lor bioactivi ar putea sta în spatele acestor proprietăţi sănătoase, conform sugestiilor cercetătorilor de la Universitatea din Maastricht, Olanda.

Nucile

Simplul gest de a presăra o mână bună de nuci peste salată vă poate schimba viaţa. Când nucile preiau rolul de protagonist în dietă, în cantităţi de aproximativ 25-50 de grame pe zi, riscul de cancer mamar scade în mod drastic. De asemenea, se stopează cancerul de colon, care are dificultăţi în a creşte şi a se dezvolta când consumăm nuci în asemenea cantităţi.

Fisticul

Aceste nucifere cu o inconfundabilă culoare verde contribuie la eliberarea plămânilor de cancer, conform unui studiu epidemiologic de la Universitatea din Texas. Acest lucru se datorează, conform experţilor, conţinutului cu doze mari de gamma-tocoferol, forma naturală cel mai des întâlnită a vitaminei E. Între 50 şi 60 de grame de fistic pe zi sunt suficiente pentru a lua notă de efectele sale protectoare.

CAPRICII SĂNĂTOASE

Caşcavaluri Brie şi Camembert

Amatorii de cașcaval francez, cremoas, precum Brie şi Camembert, au noroc. Pe lângă faptul că-şi delectează cerul gurii de fiecare dată când le savurează, aceste două delicatese conţin un conservant natural ce îndepărtează pericolul de a suferi de cancer. Este vorba despre nisină şi, după cum se poate citi în „Journal of Antimicrobial Chemoterapy“, aceasta este capabilă să omoare, de una singură, între 70 şi 80 la sută din celulele a diferite tipuri de tumori. Printre acestea este şi tumoarea orală, una dintre cele mai dificile de tratat.

Scorţişoara

Afrodiziacul natural cel mai popular şi-a demonstrat de asemenea proprietăţile antitumorale. Aşa cum a conchis un recent studiu al Universităţii din Arizona, acest condiment, aparţinând prin excelenţă deserturilor, al treilea cel mai consumat din lume, protejează rozătoarele de laborator de cancerul colorectal. Cheia se găseşte în cinamaldehidă, o moleculă care, pe lângă furnizarea parfumului caracteristic al scorţişoarei, ajută celulele să-şi repare daunele suferite când se expun la carcinogene, adică la substanţele cu potenţial de a cauza cancerul.

Ciocolata neagră

Lucruri clare şi ciocolată… neagră! Cu această variantă poate fi îmbogăţit proverbul spaniol1, în lumina unei investigaţii de la Universitatea din Indiana-Bloomington, dezvăluite în revista „British Journal of Cancer“. Specialiştii atribuie proprietăţile ciocolatei conţinutului ei ridicat de magneziu: pentru fiecare sută de miligrame din acest mineral pe care renunţăm să-l consumăm, riscul cancerului de pancreas creşte cu o deloc neglijabilă proporţie de 24%.

CEVA LA CARE NU TE AȘTEPTAI

Pizza

Dacă în timpul următoarei vizite la medicul generalist acesta îţi va recomanda ca, în afară de introducerea regulată a fructelor şi legumelor în meniu, să mănânci pizza vinerea şi duminica, să nu crezi că a înnebunit. Într-un studiu la care au participat peste 8.000 de persoane, oamenii de ştiinţă italieni au demonstrat că, dacă consumă pizza de două ori pe săptămână, reduc riscul de cancer de esofag cu 59%, cu 26% cel de colon şi cu 34% cel de gât. În afară de roşiile care acoperă blatul, beneficiul produsului mai trebuie pus pe seama plantei oregano, un condiment care, prin conţinutul său de carvacrol – un fenol monoterpenoid –, determină autodistrugerea celulelor tumorale.

Traducere din limba spaniolă Dan Nicu

1 Parafrazare a proverbului spaniol „Las cosas claras y el chocolate espeso“ – „Lucruri clare și ciocolată groasă“, cerând interlocutorului să se exprime în mod clar, fără ocolișuri. Originea expresiei provine de la cele două metode de preparare a ciocolatei în Europa medievală: metoda spaniolă, care prepara ciocolata fără adaosuri, aceasta rămânând densă, și metoda franceză, în care la ciocolată se adăuga apă fierbinte, diluând-o (n. t.)

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.