Tribunalul comercial, în contradicţie cu politica din Justiție

Ministrul Justiției Robert Cazanciuc a declarat că are un acord de principiu din partea premierului pentru înfiinţarea unui tribunal comercial la Bucureşti. Q Magazine a luat legătura cu Gheorghe Piperea, avocat și profesor de Drept comercial, care a salutat ideea noului ministru, dar s-a arătat totodată sceptic față de modul de aplicare a inițiativei.

Avocatul a declarat exclusiv pentru Q Magazine că ar fi înțelept să se procedeze la înființarea unor tribunale comerciale.

„Există o secție de judecători specializați în insolvență spre exemplu, s-au încercat astfel de tribunale comerciale la Pitești. Problema este că odată cu modificarea Codului Civil, noțiunea de drept comercial a cam dispărut. Asta a fost intenția legiuitorului. În momentul de față fostele secții comerciale de la Curtea de Apel și Curtea de Casație au fost redenumite în secții civile.”

Pe cât de bună este această idee, pe atât este de haotică. În anul 2011 a intrat în vigoare un Nou Cod Civil care unește litigiile comerciale cu cele de natură civilă. De asemenea, în anul 2013 a intrat în vigoare și un nou Cod de Procedură Civilă ale cărui modificări au fost, bineînțeles în concordanță cu modificările aduse ultimului Cod Civil.

Noul Cod de Procedură Civilă ar fi trebuit să intre în vigoare mai devreme dar, din lipsă de fonduri și personal, CSM a comunicat că va amâna intrarea în vigoare a acestuia.

De această dată, ministrul Justiției asigură că stabilirea unui tribunal comercial nu va fi foarte costisitoare, precizând că a discutat deja şi cu conducerea Tribunalului Bucureşti, care ar urma să contribuie la înfiinţarea instanţei specializate cu “un necesar pentru partea administrativă – săli de judecată, infrastructură”.

Formă fără fond

Dar ministrul pare să nu fi luat în calcul modificarea legislației. „O astfel de modificare nu poate decât să mă bucure dar eu avertizez decidenții că vor trebui să ia niște măsuri ample de modificare a legislației”, declară Piperea pentru Q Magazine.

„S-a făcut simțită nevoia unor instanțe specializate, eu însumi lovindu-mă de multe ori de lipsa de cunoștințe a instanțelor. Și este normal, pentru că un om nu poate fi specializat în orice. Îmi place ideea de a se stabili tribunale comerciale specializate doar pe litigii comerciale dar asta vine în contradicție cu ceea ce a făcut până acum Ministerul Justiției, vine în contradicție cu decizia de politica legislativă de la 1 octombrie 2011 când practic s-a desființat orice noțiune de instanță specializată pe comercial. Mai mult, există o lege, Legea Societăților, care s-a numit Legea Societatilor Comerciale pana în 16 februarie 2013, tocmai pentru că s-a mers pe aceasta intenție de a se elimina orice diferență. Aceasta înseamnă că ori Ministerul Justiției vrea să schimbe în totalitate această concepție, ceea ce implică modificarea legislației, Codului de Procedură Civilă, Codului Civil, Legii Societăților, ori nu este coordonată această idee a Ministrului Justiției”, a mai spus Gheorghe Piperea.

Rober Cazanciuc dorește ca tribunalele comerciale să fie înființate în toamnă.

http://www.ftr.ro/gheorghe-piperea-ideea-infiintarii-unui-tribunal-comercial-vine-in-contradictie-cu-ceea-ce-a-facut-pana-acum-mj-66762.php

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.