Umilințele care anunță apusul Europei

Europa a trăit umilință după umilință din partea Statelor Unite, a presedintelui Donald Trump, dar și din partea președintelui Joe Biden, cel care a promis întărirea relației transatlantice. Se întâmplă astfel pentru că Europa nu mai este centrul politic de gravitație al lumii, pentru că Europa este trecutul, în timp ce viitorul aparține Asiei, consideră Pat Buchanan, pentru care apusul Europei este un fenomen implacabil. Un fostul ministru de Finanțe al Greciei, economistul Yannis Varoufakis consideră că Europa mai are o șansă de a conta din nou la nivel geostrategic, însă elitele europene nu vor să meargă pe această cale. Este vorba de crearea unei federații europene, însă nu o federație construită pe bazele actuale ale UE, care să ofere elitelor nealese o putere de neconceput pe timp de pace asupra cetățenilor europeni, ci o federație democratică.

Două viziuni despre Europa imediat după alegerile din Germania, viziuni care pleacă de la percepția comună că Europa a fost umilită constant de partenerii americani.

Apusul Europei

Vreme de secole, Europa a părut să fie pivotul central al istoriei lumii. Apoi a urmat Marele Război Civil al Vestului, războiul nostru de 30 de ani (1914-1945), în care toate marile puteri europene – Marea Britanie, Franța, Germania, Italia și Rusia – alături de aproape toate celelalte state au luptat într-unele dintre cele mai mari bătălii din istorie.

Rezultatul: cele mai mari țări ale Europei au fost grav rănite. Toate imperiile europene au căzut. Popoarele colonizate au fost eliberate și au început să migreze către fostele metropole. Europa a fost împărțită între Vestul condus de SUA și blocul sovietic dominat de Moscova”, scrie Pat Buchanan.

”În timpul Războiului Rece care a urmat, Europa a fost văzută ca marea pradă.

Când Războiul Rece s-a încheiat cu triumful Lumii Libere, s-a remarcat ascensiunea unei Uniuni Europene create pe modelul Uniunii Americane, iar aproape toate țările libere ale Europei au început să adere la alianța NATO.

Însă acum rolul conducător al Europei în istoria lumii începe să pălească, iar pivotarea americană spre China și Indo-Pacific este o mișcare atât istorica, cat și una permanentă. Așa cum trecutul aparține Europei, viitorul aparține Asiei.

Până la urma, Asia este casa celor mai populate țări din lume, China și India; în Asia sunt șase din cele nouă puteri nucleare din lume; aici se află cele mai mari țări musulmane din lume: Indonezia, India, Pakistan, Bangladesh, Turcia și Iran; aici găsim cele mai mari economii clasate după SUA – China și Japonia.

Dar Europa?

În 2016, Marea Britanie a votat pentru ieșirea din UE. În această vară, britanicii, australienii și americanii au semnat pactul AUKUS, care a dus la anularea unui mare contract francez pentru construirea a 12 submarine diesel pentru Australia și la înlocuirea lor cu submarine nucleare construite în SUA.

Parisul a văzut acest lucru ca pe o „trădare” și ca pe o „lovitură pe la spate” dată de aliații pe care generalul Charles de Gaulle îi numea „anglo-saxonii”. AUKUS este și un semnal cât se poate de clar despre cum își văd australienii viitorul – nu alături de Franța, ci de Statele Unite.

Acesta este cel mai grav afront adus de SUA aliaților francezi, după ce președintele Dwight Eisenhower  le-a ordonat britanicilor și francezilor să se retragă din Suez. Cel puțin, Eisenhower putea să spună în 1956 că nu a fost avertizat despre invazia franco-britanică în Egipt și că aliații europeni ai americanilor din NATO au acționat fără știință și fără acceptul Washingtonului.

Pentru a protesta împotriva contractului pentru submarine, președintele Emmanuel Macron l-a rechemat pe ambasadorul de la Washington, ceva ce nu s-a întâmplat după ce Franța a recunoscut coloniile americane și a venit în ajutorul lor, în timpul Războiului de Independență.

Britanicii au ieșit din UE, Franța se îndepărtează de aliații din NATO, iar în Germania au avut loc alegeri în care, pentru prima dată în istorie, Uniunea Creștin Democrată a lui Konrad Adenauer, Helmut Kohl și Angela Merkel a obținut doar un sfert din voturi. Noul lider al Germaniei poate fi liderul social-democraților, alături de Verzi. Însă un asemenea guvern nu poate vedea lumina zilei mai devreme de Crăciun. Nici potențialul cancelar creștin-democrat și nici cel pe care îl propun social-democrații nu au statura lui Merkel, care a fost atât lidera Germaniei, cât și lidera Europei în ultimul deceniu și jumătate.

Mai gândiți-vă și la situația actuală a NATO, care era considerată cea mai de succes alianță din istorie, care a descurajat o invazie sovietică pe întreaga durată a Războiului Rece. În 2001, invocarea  Articolului V a făcut ca țările NATO să se alăture americanilor și să invadeze Afganistanul, pentru a-i pedepsi pe atacatorii de la 11 septembrie 2001. În august 2021, 20 de ani mai târziu, toți aliații SUA din NATO s-au retras, în timp ce armata afgană se prăbușea împreuna cu regimul. Toți aliații NATO au trăit rușinea retragerii și înfrângerii americane.

Nu doar că centrul de gravitație al politicii mondiale se mută din Europa în Asia, dar unitatea europeană pare să fie de domeniul trecutului. Marea Britanie iese din UE, iar Scoția ia în calcul secesiunea. Catalonia ia în calcul secesiunea de Spania. Sardinia se gândește la separarea de Italia. Polonia și Ungaria sunt la cuțite cu UE din cauza unor reforme interne despre care se spune că intră în conflict cu solicitările venite de la birocrații de la Bruxelles.

Cât privește flacul sudic al UE și NATO, Spania, Italia și Grecia nu sunt preocupate de o invazie a Rusiei, ci de invazia în desfășurare din Africa și din Orientul Mijlociu”.

 

Ultima umilință trăită de Europa

Der Tagesspiegel a numit parteneriatul de Securitate dintre SUA, Marea Britanie și Australia drept ”o lecție brutală de geopolitică”. Pactul AUKUS nu este doar o lovitură financiară puternică suferită de Franța, al cărei contract pentru submarine în valoare de 50 de miliarde de dolari a fost anulat. Poate și mai important este că președintele Joe Biden a ales să anunțe crearea AUKUS într-un mod care umilește Franța și, prin asociere, restul UE”, scrie Yannis Varoufakis, pentru Project Syndicate.

Nu a fost prima lecție brutală pe care SUA au dat-o Europei în ultima vreme. Unul dintre motivele pentru care fostul președinte Donald Trump a scos Statele Unite din acordul nuclear cu Iranul, semnat de președintele Barack Obama și de UE, a fost să pună Germania la locul ei. La câteva ore după ce cancelara Angela Merkel a spus că firmele europene nu vor ține cont de sancțiunile lui Trump și vor continua să facă afaceri cu Iranul, corporațiile americane au făcut propriul lor anunț: nevrând să fie scoase de pe piața americană și să piardă avantajele oferite de reducerile de taxe anunțate de Trump, aceste corporații au anunțat că nu vor mai face afaceri cu Iranul.

Cele două incidente de mai sus au avut rolul de a menține hegemonia financiară și geostrategică a Statelor Unite asupra întregului Occident. Ambele incidente i-au iritat pe liderii europeni până la punctul în care s-au gândit să riposteze. Amenințările lui Trump cum că va impune sancțiuni corporațiilor americane care fac afaceri în Iran au generat discuții în UE despre posibile sancțiuni impuse companiilor americane. Săptămâna trecută, președintele Eammanuel Macron a reacționat la anunțul lui Biden privind AUKUS cu o mișcare după care ar mai urma doar declararea războiului – retragerea ambasadorilor Franței la Washington și la Canberra.

În mod previzibil, după ce furia inițială a trecut și după ce amenințările au început să se reducă, liderii Europei s-au orientat către studierea cauzelor profunde ale slăbiciunii lor în fața Statelor Unite. Însă aceasta este o mișcare care nu ar trebui să ne prostească.

După ce companiile europene au cedat în fața sancțiunilor lui Trump împotriva Iranului, oficialii UE au ajuns la concluzia că, atât timp cât SUA controleaza sistemul lor de plăți, Europa va fi la mila Americii în orice confruntare care implică bani. Prin urmare, au decis că Europa are nevoie de un sistem de plăți care să nu poată fi blocat de guvernul american. În mod similar, după acest fiasco legat de AUKUS, liderii europeni au vorbit despre necesitatea unei armate europene.

Însă în ambele cazuri, crearea instituțiilor europene care să se opună hegemoniei americane presupune o mișcare pe care liderii europeni nu sunt dispuși să o facă.

Gândiți-vă la ambiția de a crea un sistem de plăți dominat de europeni, care să permită companiilor și statelor să facă schimburi independent de sistemul financiar dominat de Statele Unite. Pentru ca un asemenea sistem să funcționeze, el trebuie să fie fluid, adică să atragă banii altor state – Japonia, China, India și, firește, banii Statelor Unite.

Asta ar presupune ca țările din neeuropene să aibă o mulțime de obligațiuni denominate în euro și să cumpere aceste obligațiuni vreme de ani sau decenii. În sistemul financiar dominat de dolarul SUA nu numai că există asemenea obligațiuni, dar el cresc la cote uriașe, prin politica de îndatorare a guvernului SUA. În UE nu există echivalentul obligațiunilor americane. Cele germane sunt foarte sigure, însă nu sunt suficiente pentru a susține un sistem de plăți internațional care să concureze cu cel american.

Oficialii europeni știu că apariția unui echivalent al obligațiunilor suverane americane, așa-zisele eurobonduri, este un vis. Crearea unui volum suficient de eurobonduri ar însemna acumularea unei datorii paneuropene considerabile. Asta implică apariția unui Minister de Finanțe European, iar asta implică renunțarea la structura interguvernamentală a UE în favoarea unei federații europene.

În cei 16 ani petrecuți în fruntea Germaniei, Merkel a blocat crearea eurobondurilor, pentru că nu dorea să intre în conflict cu liderii care nu doresc sub nicio formă o federație europeană. Același lucru se întâmplă și cu alte inițiative de integrare. Până și proiectul modest de a forma o forță militara de 5000 de soldați nu va trece de stadiul de vorbe goale. Cine îi va trimite pe acești militari să-și verse sângele pe teatre de operațiuni îndepărtate? Președintele Franței? Cancelarul Germaniei? Președintele Comisiei Europene? Și cine va avea dreptul să-i retragă de pe front și să-i aducă acasă? Fără un parlament suveran care să susțină un guvern care sa ia aceste decizii, nu vom avea niciodată o armată sau măcar o forță de reacție rapidă a UE.

Liderii europeni au primit ce merită. Când un președinte american, oricare ar fi el, le dă o palmă pentru a le reaminti cine e șeful, liderii europeni nu au de ales decât să întoarcă și celălalt obraz, pentru că ei sunt cei care au decis să aibă actualele privilegii, în dauna independenței europene. Fiecare palmă îi înfurie și îi face să-și recheme ambasadorii. Însă apoi renunță la orice mișcare care ar elibera Europa de sub hegemonia americană.

Pentru a împiedica umilințele la care Trump au supus-o pe Merkel, Europa are nevoie de obligațiunile suverane. Pentru a nu mai exista umilințe precum cea suferită acum de președintele Macron în fața lui Biden, Europa are nevoie de o armată europeană. Însă obligațiunile și armata europeană nu vor putea apărea decât în cazul în care elitele europene renunță la puterea lor actuală și îmbrățisează ideea unui guvern federal.

Dilema lor este limpede: să transformăm UE într-o federație democratică și să renunțăm la puterea uriașă pe care o avem asupra cetățenilor europeni într-o Uniune Europeană nedemocratică, sau să ne supunem flagelării rituale pe care ne-o aplică președinții de la Casa Albă? Dacă privim dincolo de protestele lor periodice, liderii Europei par să fi făcut deja alegerea”.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 29

33 de Comentarii

  1. Toate tarile central si est-europene se opun vehement federalizarii. Daca Germania si Franta vor continua politica dictatoriala, Europa se va rupe in doua, asa cum Anglia a iesit. Rusia, aliatul de 80 de ani al Germaniei, doreste federalizarea, sa discute doar cu sefii, americanii vor invers.

  2. Marile razboaie se dau pentru hegemonia bancilor centrale private. Arme nucleare si alte arme pentru a proteja marile banci. Sanatate.

  3. Clanuri care se adora si se urasc. Asta se practica de ani si ani de zile.

  4. Era un articol unde era explicat cu argumente de ce bogatii si puternicii din vest au tot interesul sa tina estul mai putin dezvoltat si sub papuc dominant vestic.
    Desigur a existat si va exista o competitie monidiala, dar problema (dez)echilibrul vest-est, Bruxelles-ul impune sanctii dure unor state din est ca nu lasa minoritarii sa-si faca de cap. Germania isi trage conducta de gaze de la rusi, de la Bruxelles tacere. UE superstat condus cu „mana de fier” de la Berlin, suna a 1940.
    Macron vrea sa para Napolen in realitate e un bufon. Se bate interesele germane se bat cu cele franceze Merkel îl faultează cu Cîțu pe Macron.
    China, India, Pakistan se afla in partea cealalta a lumii inexistente in estul Europei, cel mult prin comerț tot puterile istorice tradiționale cum ar fi Turcia, Rusia fac jocurile in Marea Neagră.
    Pe termen lung americanii pot fi. Sau nu.
    Bruxelles-ul se laudă că ei ar fi democratici. Lauda de sine … între timp au mutat-o pe Kovesi la Bruxelles sa le apere democratia lor europeana cu procuri. Cum s-a mai intamplat. UE e o gaina umflata in pene cand ploua se desumlfa.

  5. Umilinta Europei vine de la infiintarea UE ca o dictatura a tarilor din Vestul Europei, toate foste imperii coloniale mai mari sau mai mici asupra tarilor din Estul Europei transformate in colonii. De aici a inceput declinul Europei. Si in finalul acestui declin UE se va desfiinta.

  6. He he ! Eu zic ca sa fim fericiti pentru ca (inca !) se mai pune intrebarea „Cine va conduce Germania in urmatorii ani, reprezentantul SPD sau cel al CDU ?” … Si nu intrebarea : „Va fi Ali sau Murad ?” … Ma rog, pentru viitorul destul de apropiat, daca o tin tot asa, vin tare din spate „sperantele” siriene sau afghane …

  7. Modificarile ADN-ULUI uman sunt IREVERSIBILE ,interventiile asupra organismului uman cu nanotehnologie , sunt ireversibile .
    TARILE care au inteles asta (din prima ) sunt Ungaria /Polonia/Turcia/Rusia/India si mai nou …Croatia . Aceste tari , au format o falie ,impotriva dictaturii medicale , si se vor salva in fata Rokefellerilor , bineinteles alaturi de China.

    APROPO , DEMONSTRATIILE PE CARE LE-ATI VAZUT TRANSMISE DIN ELVETIA (acolo unde se dadeau cu tunuri cu apa pe manifestanti ) SE FACEAU IN FATA UNUIA DINTRE CASTELELE FAMILIEI ROCKEFELLER TELEVIZIUNILE , AU OMIS SA VA SPUNA ASTA .

  8. O Uniune Europeană pe modelul SUA a fost și va rămâne un vis.
    O comunitate europeană bazata pe principii participative egale și suverane și pe o economie de liber schimb ar putea fi o alternativa mai credibilă…
    Mă tem însa că Birocrația bine înfiptă la Bruxelles nu va renunța la privilegiile obținute în ultimii ani…
    Așa că cine naiba va putea știi care va fi viitorul …

  9. Sfarsitul vine din alta parte …insa se pare ca NU E VOIE sa fie spus public:

    – vine din cauza ca anglosaxonii sunt prin BREXIT afara din UE …si , logic, prin asta UE le-a devenit CONCURANTA REALA la
    asa zisa „piata libera”

    Toate au inceput demult … cam de pe vremea cand in capul catorva 😀 s-a nascut ideia BREXITULUI… necesara dupa ce sa vazut …in timpul anglosaxonilorin UE ca … pe termen mediu-lung doar nemtii vor castiga din Uniune(-a Europeana !)!

    Ca nemtii au castigat ( si si-au „ridicat” capul, s-a vazut cum N-AU mai acceptat comanda americana relativ la NORDSTREAM , desi americanii au inca destui militari si „subterane echipe punctual ucigase” la teutoni + „investitori anonimi=americani inca de dupa ww2 la ei ) s-a vazut din targurilor lor (nu doar „energetice”) cu rusii !

    Nu cred ca USA si partenerii din pacific mai pot schimba ceva … probabil nemtii vor face-o alianta economica cu rusii ( a avut-o istoric mereu) in urmatorul deceniu …etc.

    Dimpotriva … UE + Rusia (de indata ce americanii sunt slabiti destul !) …vor face ce nu poate face PACIFICUL …. (pentru ca impotriva mega-giganticului mastodont CHINA … CHINA mai degraba dispusa la win-win cu UE-Rusia viitorului !

    Cine crede in STATUS-QUO-ul unei ere … nu vede …departe !

    😀

    [mi-e mila de prosti-ti !]

  10. Mi-e straniu cum anonimul mishteaux … palavrageste interpretari politic-economice …pueril, desigur …
    extraordinar de latfel decat MEDIA OFICIALA … de parca tipul/tipa ar chiar gandi independent si cu
    inteligenta proprie …

    Nu poti prostii TOTI mioriticii TOT TIMPUL ! ( uni invata din greseli[-le altora] 😀 )

    e de mirare ca MISHTEAUX … „ghiceste” mai bine viitorul decat altii cu patalama (=dresura inalt-educationala 😀 ) oficiala ?

    N-a zis el, DIN TIMP „UTIL” 😉 , ca teutonii vor avea electoral EXACT si PUNCTUAL ce au acum ? 😀 :*

  11. Americanii nu accepta ca Europa sa fie altceva decat baza lor militara si executanta ordinelor americane. De aceea, americanii s-au opus de la bun inceput ideii de UE. Au jucat cartea UK, bagand si scotand UK din UE si nepermitand UE sa aiba propria forta de aparare. Americanilor le-a reusit, pentru ca au fost sustinuti de slugile est-europene, de genul romanilor. Pe de alta parte si birocratia bruxelleza dauneaza. O Federatie Europeana, stapana pe propria aparare, ar fi salvarea si ar fi agreata si de rusi si de chinezi. Numai ca, trupele americane nu sunt in Europa doar ca sa intretina fetele de pe aici!

  12. @mishteaux ( IQ>145) 😀

    „– vine din cauza ca anglosaxonii sunt prin BREXIT afara din UE …si , logic, prin asta UE le-a devenit CONCURANTA REALA la
    asa zisa „piata libera””

    Oare ce citim, auzim si aflam oficial … gtrist melodic-rasuflat … cantandu-se PROHODUL UE
    sa nu fie decat PROPAGANDA si razboi mediatic hybrid ( ca doar meta-media e in mainel „LOR” … a le prohodacilor 😀

    si ca exact pe dos … UE fara americani si britanici … insa cu francezii(=PUTERE ATOMIC protectoare a UE ! 😉 ) si cu
    rusii (=putere atomic protectoare a UE-RUSIEI !) …vor mai de „capul lor” … si vor ajunge POLUL ( nu un pol !) de putere al sfarsitului de secol 21 ?

    Pe multi nu-i duce mintea mai mult de 14 pasi … altii vad …din timp : BATISCAFE 😀 😀 😀 la … ANTIPOZI !

    PS: Tin sa va spun ca unul cu IQ gigantic n-ar nicio vina sau voluntariat …relativ cu ce l-au izestrit URSITOARELE !

    😀

  13. @jambon de cerb inteleg ca faza cu contractulm submarinelor …era subteran fumata de 18 luni …si ca „expertii in informatii SUBTILE” stiau din timp ca
    BIDEN are ceva la … batiscaf !

    si

    SERVICIILE SECRETE FRANCEZE „nu” stiau !

    Sa CHIAR fie, IN SPATELE PUERILISMULUI sau IMBECIL-COMIC <3 : mishteaux un geniu ratacit … razletz (!) … pe pasunile acestei fitzuici ?

    ???

    :*

  14. „Toate au inceput demult … cam de pe vremea cand in capul catorva ? s-a nascut ideia BREXITULUI… necesara dupa ce sa vazut …in timpul anglosaxonilorin UE ca … pe termen mediu-lung doar nemtii vor castiga din Uniune(-a Europeana !)!”

    OARE …de pe vremea cand ECHELONUL (intre noi fie vorba „de 2 centi” prin ce „nu acopera” )… ii asculta telefonul

    „aliatei” lofr MERKEL ?

    Ce-au aflat 😀 😀 😀 de-au fost nevoiti sa traga cu urechea … si de ce imediat dupa ce banuielile au devenit siguranta, DUPA conversatia secreta a Merkeloaiei …
    britanicii au iesti (straniu ante-prezis evenimentul la timpul lui) … din UE ?

    (mi-e mila de prostiin care in sinea lor cred ca stiu … mi-e o mila pe care o poate avea doar cineva care CHIAR stie ! 🙂 )

  15. e de forma aceasta independenta a europenilor, elite sau elite in formare.
    planul vechi de secole este sa se imparta pamntul intreg in regiuni. ele vor urma sa fie coordonate si evident vor fi in posesia unui guvern unic. ca e de aici…., sau de cine stie de unde, el va aparea, iar lumea, cu framantari, cu alte neajunsuri mari, se va supune… prostii de genul ca vrea Macrou, sau Schulz o armata si o moneda europeana forte tin doar aici pe la europeni, chinejii nu fac la scara mare operatii decat cu dolari.

  16. Ceea ce nu am vazut pina acuma , este revolta englejilor fata de casa regala britanica (care este implicata in vaccinare) .
    Asta , ridica multe semne de intrebare ,fata de iq-ul lor .
    In timp ce elvetienii , au mers la poarta rockefelerilor ,
    Englejii , au mers direct in balarii …..

  17. Orice imperiu se destrama. E treaba de timp . In europa e si problema de mai multe puteri care se bat pe ciolan. Daca in Franta si Germania vin la putere forte anti globalizare se va sparge buboiul.
    Acum sunt uniti de banii lui Sorosh si mecanismul globalust pus la cale de el si anume. Toti pun bani la gramada si seful de cocina ii imparte.
    Dar cand foamea va veni….

  18. in 24 iulie 2019 dept de pompieri din nyc a declarat ca au dovezi ca mosad si cia au plasat exploziv in turnurile gemene si nr 7 inaintea asazisului atac terorist din 11 sept 2001…sua este condusa de tradatori vinduti israelului care prin coloana a cincia schimba educatia si mentalitatea americanilor prin brainwashing ….america este un cimp de lupta intre grupuri diferite finantate de jidani ca soros…aukusul si politica antichineza este doar parte din diversiune pe linga pandemia declansata in china iran si italia…perfidia jidanilor si a aliatilor americani este profunda…europa este infectata din interior de soros si proisrael prin brainwashing…jidanii influenteaza politicienii europeni prin ong si organizatii de informatii ca stratfor cultivind teama si ura…europa se va destrama ….

  19. „…aici se află cele mai mari țări musulmane din lume: …, India, …”???
    Dobitocul ăla de Buchanan nu știe ce scrie! Ultimii ani abundă în Okțident de știri și știriceli privind „încălcarea drepturilor și persecutarea musulmanilor în India”! (…fiindcă India majoritar hinduistă simpatiza cu Rusia, și nu cu S.U.A.!)

  20. Europa islamica si magrebiana si africana si iraqiana si pachistaneza etc etc pentru ca guverne intregi de idioti nu si-au aparat granitele si au invitat la o emigratie incompatibila cu valorile europene. Si cand e vorba de munca tot la europenii din est apeleaza ca domnii abuzati e prea lenesi.

  21. Apropos, aviz amatorilor care o ard cu SUA, ca cu americanii, ca cu dracu sa-i ia.

  22. eu nu inteleg de ce plang unii romani dupa zecile de miliardele contributie la UE din care se hraneau nemtii si francejii sau e o forma paralela de comunicare ? SMS nu mai functioneaza ?

  23. America, de când a pus piciorul in Europa, adică din 1917,. au constatat punctele slabe ale ”marilor puteri” europene.. Au știut că pot impune și influența.. Și asta de atunci se intâmplă..Au găsit mereu in politic slabii, coruptibilii, șantajabilii și au reușit să ajungă pân la fazele de azi, când te obligă să le plătești taxa de protecție contra unui inamic inventat, deși cei care sunt naziști, incalcă orice norme democratice, sunt evident ukranii..Să ai astfel de licurici, trebuie să fii boul lumii. Se pare că românului degeaba i se cântă ”deșteaptă-te”..

  24. @mishteaux Ce spui tu a fost ideea generalului De Gaulle, adica „Europa de la Atlantic pana la Urali (adica pana la Vladivostok…)”. Daca Le Pen este aleasa presedinte, CIA va da drumul cainilor sai bine pregatiti. Parca asta spun serverele, nu? Ori, va face un infarct pentru ca a intrat, cu vulnerabilitati, in menopauza? Oui?

  25. Aseara a fost pe „Arte” (l-am vizionat in Franta) documentarul „Caviar Connection”, despre coruperea functionarilor de la Bruxelles si Strasbourg (Comisia Europeana si Parlamentul European) de catre regimurile dictatoriale din Azerbaidjan (tara care face deja parte din Comisia Europeana, ia parte la Eurovision si la cupele europene de fotbal !!!), Turkmenistan, Uzbekistan si Kazahstan ! Daca puteti sa-l vedeti, merita !

  26. @Marele Urs: Cine erau asteptati la Budapesta in 1956, cumva rusii? De ce Ungaria a intrat in UE si nu in CSI? De ce Ungaria a pus baza de la Pappa la dispozitia NATO si nu a fortelor Federatiei Ruse, daca nutriti asa resentimente pentru America? Acum, muscati mina care v-a mingiiat pe crestet, de baieti buni ce chipurile erati, ba v-a mai si iertat de imensa datorie externa si va faceti fundul urs catre Apus.

  27. Nici una nici alta.Solutia este derularea unei politici cinstite din partea puterilor europene.Aranjamentele smecheresti ,bazate pe ramuri cu sange albastru,nu vor crea o Europa unita puternica.Lupta oarba impotriva Rusiei,doar pentru ca asa vor americanii,chiar impotriva intereselor economice europene,in numele urmaririi unei himere a drepturilor universale ,cu mobiluri desprinse de necesitate si realitate vor mentine o stare confuza in avantajul unor state care se revendica urmase ale „Imperiului roman de natiune germanica” .De altfel ideea UE este veche forma de azi mascand doar interes unilateral.Flamuri ,vorbe si nimic.

  28. @Ziua de dupa … 😉 .. nu doar CIA are caini sangerosi in Europa …’s de ei mai multi !
    N-as vrea sa-aud ca incep sa se lupte subteranii … ca va fi jale !
    Poate sti ca nus amatori ci profesionisti si-s dotati si cu chestii punctuale si cu „d’alea de distrugere-n masa” (d’alea de si GLADIO are si avea !)

    Problema „cinilor” e ca pot … speria TURMA groaznic ( deso-s doar din cate stiu eu 12 000-18 000 in intreaga UE !

    Mda … „cine-i pazeste pe paznici” … o vorba foarte inteleapta !

    :*

  29. @Ziua de dupa …

    inca ceva :

    Te-ai prins la faza cu … „batiscaful” lui Binden cu mintea speciala sau cu „mintea de pe urma” 😉 ???

  30. Destrămarea UE este un lucru bun. Prea impun tot felul de aberații in numele „civilizației europene”. O civilizație care te lasă să mori de foame pentru că nu ești injectat. Asta-i civilizație?! E un rahat ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.