Un altfel de spor pentru bugetari: Cum îl prezintă ministrul Muncii

Noua lege a salarizării trebuie să aibă un mecanism de limitare a modificărilor ad-hoc, iar pentru a încuraja performanţa va fi introdus un spor lunar, susţine ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura-Oprescu.

Ministerul Muncii informează, pe pagina sa de Facebook, că au avut loc negocieri-maraton pe noua lege a salarizării. Astfel, profesioniştii din transporturi, din autorităţile centrale şi instituţiile cu autofinanţare şi-au expus problemele din domeniile lor de activitate.

„Ne dorim să avem o lege care să aducă claritate, iar pentru muncă egală plata să fie egală. Legea trebuie să aibă un mecanism de limitare a modificărilor ad-hoc. Va fi introdus un spor lunar care va încuraja performanţa. Rolul nostru este să venim cu politici active pentru forţa calificată de muncă”, a afirmat Simona Bucura-Oprescu.

Astfel, Ministrul Muncii a discutat cu profesioniştii din transporturile aeronautice, Apele Române, energie, Agenţia Nucleară şi Deşeuri Radioactive, turism, Agenţia Naţională de Integritate, Oficiul Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor, Curtea de Conturi, Consiliul Concurenţei şi sindicatele reprezentative ale acestor instituţii.

Potrivit sursei citate, discuţiile au avut loc în contextul elaborării proiectului legii salarizării în sectorul bugetar. Profesioniştii prezenţi la dialog au expus provocările pe care le întâmpină la locurile de muncă şi au susţinut că este nevoie de o lege nouă care să elimine inechităţile din salarizarea în sistemul public.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

7 Comentarii

  1. Inca o dedicatie pentru neprofesionisti si neperformanti! Fa cretin-o, performanta, stii ce inseamna, afoano? Din antichitate performantele se premiau dar doar cand erau adevarate performante reale, odata pe an dar treceau prin furcile caudine! Perfirmanta,la ora actuala, nu intalnesti decat la elevi, e performanta muncita in buna regula! Cum poti tu sa consideri performanta la cei carora statutul si obiectul muncii cere obligatoriu performanta pentru locul de munca ocupat si salariul incasat? Incredibil ce gandire si ce idei bolnave!

  2. sa vad si eu un bugetar performant, unul singur. Il premiez eu, personal!

  3. „Ministrul Muncii a discutat cu profesioniştii din transporturile aeronautice, Apele Române, energie, Agenţia Nucleară şi Deşeuri Radioactive, turism, Agenţia Naţională de Integritate, Oficiul Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor, Curtea de Conturi, Consiliul Concurenţei”

    Rochia nuda, nepieptanata, coafura lipsa, alunita pe fata la varsta ei, ceas antique la mana, penita, masa Queen Anne in spate, tapet pe pereti, f. bizara fatuca asta! Parca vine din alta lume.

    Dar rochia de culoare nuda socheaza cel mai tare.

  4. @ Vreau- eu zic sa cauți printre medici, cadre didactice, preoți, juriști, militari, analisti,etc și cu siguranță vei întâlni și profesioniști. Poate ca unii dintre ei te-au ajutat ca să fii ceea ce ești azi. Poate, fiindcă după conținutul postării constat ca n-ai avut parte de nici un asemenea profesionist. Și totuși, cum ai ajuns profesionist?

  5. Iar sporuri la bugetari? Iar subiectivism? În funcție de ce anume poate aprecia performanța un șef de instituție? Ce fel de performanță? În funcție de cine este” amabil și drăguț”, de ochi albaștri, de cine” pupă undeva pe șef”? Iar se ajunge la mâna șefilor?

  6. Sporurile de „performanță” în sistemul bugetar sunt o măsură de politizare și de corupere. Aceste sporuri se vor acorda cu totul subiectiv, cum a fost și în trecut, că au mai fost astfel de sporuri și s-au scos tocmai că erau subiective, fără nicio legătură reală cu „performanța”. Cum poți să compari la o instituție de stat pe cei care lucreză la contabilitate cu cei de la resurse umane, de la încasări, de la relații cu publicul etc. Care ar fi criteriile obiective pentru astfel de comparații, că nu lucrează toți pe aceleași mașini ca într-un atelier de confecții? Cumetriile, influențele politice, ochii frumoși, corpurile frumoase și alte criterii vor influența aceste acordări de „premii”. Politicienii o știu foarte bine și exact asta urmăresc de fapt. Efectele pe termen mediu și lung ale acestei măsuri vor fi cu totul defavorabile performanței în sistemul public, calității serviciilor oferite cetățenilor. Vor fi doar niște bani cheltuiți de la buget pentru clientela politică și personală a șefilor de instituții.

  7. Cat se da de la 1 ianuarie 2024 pentru cei cu 1100 lei ? Din cei 500 de lei mai am 200 de lei ca am plătit Intretinerea la Bloc . 210 lei pe Octombrie 2023 !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.