Un an de la depistarea primului caz de COVID-19 în România

26 februarie 2020, miezul nopții. Ministrul Sănătății de atunci, Victor Costache, împreună cu secretarii de stat Nelu Tătaru și Raed Arafat, anunțau diagnosticarea primului român cu COVID-19.

Vineri, 26 februarie 2021 – suntem mai puțini cu peste 20.000 și am învățat cât de puțin ne trebuie pentru a trăi.

A trecut un an de când trăim în fiecare zi cu incertitudine, cu temere de boală și de moarte. A trecut un an de când a fost diagnosticat primul român infectat cu SARS-CoV-2. Era vorba de un tânăr de 25 de ani, din Prigoria, județul Gorj, caz contact cu „pacientul zero”, un italian care venise în interes de afaceri în România.

Au urmat zilele cu cea mai mare incertitudine: nicio autoritate nu știa cum să gestioneze situația. S-au luat măsuri de urgență, despre care s-a spus, după o vreme, că au fost disproporționale: închiderea școlilor din localitate, închiderea zonelor pe unde trecuse „pacientul 1”, carantinarea întregii familii în același loc, obligarea lui Sergiu Sgurescu, primul român confirmat cu COVID-19, la internare.

Sergiu a transmis, la 14 zile de la internare, că se simte bine, și a avut doar „o răceală”. La externare a spus că nu crede că are COVID-19 și că a fost tratat cu „ciorbică”.

La doar câteva zile de la externarea lui Sergiu Sgurescu, președintele României, Klaus Iohannis, a decretat stare de urgență pe întreg teritoriul României. Românii au stat în casă și nu aveau voie să iasă din locuințe decât cu declarație, pentru chestiuni urgențe care nu suportau amânare.

Instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României a venit la doar câteva zile după ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii declarase pandemie de coronavirus.

„Redeschiderea”, venită în 15 mai, a fost ca o izbăvire pentru românii care au așteptat în case sperând să se poată reîntoarce la o viață normală.

Nu s-a întâmplat, însă, revenirea la care așteptau toți. România după două luni de stare de urgență nu arăta deloc bine: erau peste 1.000 de decese din cauza COVID-19 și peste 16.000 de persoane infectate.

Am intrat în stare de alertă imediat după expirarea stării de urgență și așa am rămas până azi.

La începutul lunii noiembrie s-au închis școlile, pentru a limita riscul infectării cu COVID-19, măsură care a nemulțumit foarte mulți români. Elevii s-au reîntors la școală abia în 8 februarie.

Într-un an de la primul caz de COVID-19 România și-a pierdut peste 20.000 de cetățeni, răpuși de virusul ucigaș. Aceasta este cea mai mare pierdere suferită în timpul pandemiei și aproape că nu este român care să nu cunoască un bolnav sau să nu fi auzit de decesul unei persoane apropiate din cauza COVID-19.

Mulți români și-au pierdut locul de muncă și România este, astăzi, în criză financiară, generată de criza sanitară.
Am aflat, în acest an, însă, că ne trebuie foarte puțin pentru a putea trăi: am învățat să lucrăm de acasă, nu am mai călătorit, iar vizitele la restaurante, cafenele au devenit interzise în interior, până de curând.

Categoric, viața trăită cu resurse puține a dus la închiderea multor firme, în principal din HoReCa, organizare de evenimente etc.

În prezent, în România sunt aproape 800.000 de oameni care au trecut prin boală, peste 733.000 au fost declarați vindecați, iar 20.167 au decedat.

Ce am câștigat? Am cunoscut medici dedicați, asistente epuizate care au rămas la capul bolnavilor. Am aflat de oameni simpli care au ajutat alți oameni simpli. Am devenit mai buni.

În plan global, am primit vaccinul care se dorește a fi speranța că pandemia se va sfârși România a primit vaccinul în ziua de Crăciun, primele 10.000 de doze de la Pfizer BioNTech. Tot în zi sfântă a fost și prima vaccinare în România, de Sfântul Ștefan.

De atunci, România a primit vaccin și de la Moderna, și de la AstraZeneca. De la începutul campaniei de vaccinare, în țară au fost vaccinate 872.361 de persoane, iar 4.953 au avut reacții adverse, reprezentând 3,3 la o mie de doze administrate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

8 Comentarii

  1. Au fost omorati de covid sau de bolile de care ei suferea inainte? As vrea sa nu mai mintiti si sa spuneti adevarulz cati oameni au murit din cauza covid si nu din cauza comorbiditatilor

  2. Primul roman nu erea roman. Erea un ebbreu care venind pe aeroport a zis ca este bolnav si are covid.
    Ai nostrii nu stiau cu ce se mananca.

  3. Apoi a urmat nebunia care a demonstrat definitiv putinatatea mintilor celor doi conducatori Iohanis si Orban in lupta cu pandemia. Total depasiti si speriati au scos pana si masinile blindate in drum. Si inca acesti doi terchea-berchea impreuna cu ciumetii lor mai sunt la butoane!!!

  4. Poate „Primul an de afaceri prin manipulare mincinoasa, totul avand la baza consumul de medicamente eficiente pentru moarte lenta si sigura”! Spun asta de oarece, cei care au deschis ochii la timp si au redus sau anulat consumul de medicamente, au avut ceva simplu sau de loc virus! Afacerile continua in forta!

  5. „Intr-o lume intoarsa cu fundul in sus, realul nu mai este decat un moment al mistificarii”.

    Guy Debord, Societatea Spectacolului, Gallimard, 1992

  6. in care unii n-au avut noroc si au avut Covod din primul moment, altii nu au avut noroc si in urma testului desi fara simptome au fost obligati sa stea intr-un mediu infectios si sa faca o pneumonie grava, fie datorita Covid fie datorita nosocomialelor care au crescut mortalitatea pt ca o infectie rezistenta a fost tratata drept Covid adica viral, fara antibiotic, iar microbul ne tratat a….
    A fost ”balba” FARA ASPIRINA, FARA AUTOPSIE, iar apoi in aprilie-mai s-a dat voie la un anticoagulant, cand aspirina ar fi ajutat foarte mult fiind si antiinflamator si slab anticoagulant folosit in prevenirea infarctului. Au fost multe, au tratati inuman primii pacienti fara sa-i monitorizeze/trateze pt propriile afectiuni, diabet si hipartensiune, exact bolile care pot cauza deces si in cazul gripei sezoniere. Practic dupa zeci de ani de studiu a gripei sezoniere inca NU au un protocol de monitorizare a bolilor de care un pacient bolnav de un virus si implicit Coronavirus 19 .Inca sunt in mainele destinului nu a medicilor. Cu sau fara sistem medical scapa cine are zile si noroc. N-as vrea sa cred ca a fost mai mult decat necunoastere, dar durerile unora evoca si…
    Concluzia este:
    Evitati orele cand este aglomeratie si sa traiti cumpatat ca sa nu ajungeti pe mana medicilor pt ca nu stiti daca e cu adevarat medic sau…

  7. Bre,nebunia covid incepuse de prin octombrie 2019 dar nea Klausica nu s-a sinchist sa inchida granitele si sa testeze ,,diaporenii miei,,pentru ca era fixat pe ,,alegirile miele,,ca doar asta conta pentru el si ,,partidul mieu,,atunci.Cum era aia? A trebuit sa moara oameni.Ghinion.Bre,e absolut socant ca spitalele au fost impartite la ordin politic in spitale covid si non-covid,astfel ca spitale intregi au blocat accesul bolnavilor non-covid la actul medical condamnandui la moarte sigura in timp ce saloanele stateau goale si ,,eroii din prima linie,,freacau menta.Cine raspunde pentru genocidul medical indreptat impotriva bolnavilor non-covid?Bre,e absolut hilar ca spitale intregi cu sute de ,,eroi in halate albe,,sa aiba 1-2 pacienti covid si sa mai fie si platiti in loc sa fie trimisi in somaj tehnic pentru a face economie la bugetul Romaniei.Cel mai grav e insa faptul ca ,,dragii/romanii miei,,nu mai au nici o incredere in halatele albe,in mintea si sufletele tuturor e bine fixat ca ,,eroii din prima linie,,au devent din salvatori niste criminali cu sange rece pentru bani si ,,stimulente,,primite de la ,,guwernul mieu,,/Rominia euriopeana,Rominia norr-maaa-laaa,Rominia lucului binee fecut.Pas cu Pas.Hei Siktir.

  8. acm un an … eram la Otopeni … pentru a imi intampina un prieten drag.
    acum un an … erau la Otopeni … o multime de ziaristi …
    ziceam … ca sa o intimpine … pe tenismena noastra draga ..

    DAR NU !!! DIN PACATE … acum un an … pe Otopeni … venea doar pandemia cea HADA !!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.