Un arădean mai influent decât toţi PDL-iştii din România

Edward Luttwak s-a născut într-o familie de evrei din Arad şi a copilărit în Italia şi Anglia. A urmat prestigioasa London School of Economics şi Universitatea John Hopkins, unde şi-a obţinut şi un doctorat.

Primul său post de profesor universitar, înainte de a pleca în Statele Unite, a fost cel de la Universitatea din Bath. În 1975 devine profesor la Universitatea Georgetown. Treizeci şi trei de ani mai târziu, în 2008, Luttwak îşi asumă şi funcţia de consilier principal la Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale din Washington, D.C.

El a mai activat şi pe post de consultant la Biroul Secretarului Apărării al SUA, la Consiliul Naţional de Securitate, la Departamentul de Stat, în Marina Militară a SUA, la NATO şi pentru multe ministere ale apărării din diverse ţări NATO. Luttwak a mai fost membru al Grupului de Studiu Naţional pentru Securitate de la Departamentul de Apărare, dar şi asociat al Institutului de Politici Fiscale şi Monetare de la Ministerul de Finanţe japonez.

Românul de origine israeliană Luttwak este recunoscut la nivel internaţional pentru ideile sale politice neortodoxe, prin care el sugerează că încercările marilor puteri de a potoli războaiele regionale sunt de fapt prilejuri pentru a prelungi acele conflicte armate. Una din cărţile sale, „Coup d’État” (Lovitura de stat), este considerată un adevărat manual al modului în care se desfăşoară loviturile de stat şi a fost retipărită de mai multe ori şi tradusă în 14 limbi.

Luttwak, în timpul copilăriei sale, a petrecut câţiva ani în Italia, călătorind între Palermo, în Sicilia, şi Milano. Profesorul Luttwak vorbeşte fluent limba italiană şi este frecvent citat de mass-media italiană cu privire la subiecte politice şi militare. El este, de asemenea, coautorul a două cărţi în limba italiană, împreună cu jurnalista Susanna Creperio Verratti: „Che cos’è davvero La democratia” („Ce este cu adevărat democraţia”), 1996, şi „Il libro delle Libertà” („Cartea libertăţilor”), 2000.

Edward Luttwak apare şi în casetele redacţionale ale unor prestigioase publicaţii din lumea întreagă: „Geopolitique” (Franţa), „Jurnalul de Studii Strategice”, „Jurnalul European de Relaţii Internaţionale”. El vorbeşte limbile engleză, franceză, ebraică, italiană, spaniolă şi altele.

Despre Luttwak se mai vorbeşte de exemplu şi ca despre un specialist independent de intelligence şi care ar fi implicat chiar şi activităţi clandestine ale serviciilor de informaţii, activităţi care includ „operaţiuni de teren, extrădările, arestări, interogatorii, de consultanţă militară şi de formare de specialişti în contraterorism pentru diferite agenţii ale Statelor Unite, guvernele străine şi interesele private”. Această descriere a profesorului Edward Luttwak îi aparţine Laurei Rozen, jurnalist la săptămânalul „Forward”.

În mai 2008, Luttwak a generat o mare controversă în SUA, publicând în „New York Times” un articol, în care acesta argumenta că pe atunci candidatul la preşedinţie Barack Obama „s-a născut musulman în conformitate cu legea musulmană” şi ar putea fi considerat un „apostat” de musulmanii din lume dacă el ar fi reuşit să devină preşedinte al SUA. Luttwak a fost atunci ţinta unor critici vehemente exprimate de mulţi specialişti în islamism, care au calificat această analiză ca fiind o denaturare a legii sharia, legea islamică.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.