Un deces care ar putea schimba legi

Decesul femeii care a ales să nască acasă, sub supravegherea unei moașe, ar putea schimba legislația în domeniul sanitar. „Nu este în regulă din punct de vedere legal ceea ce s-a întâmplat în cazul femeii din judeţul Neamţ care a ales să nască acasă asistată de o moaşă şi a murit“, a declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, pe acest subiect.

El a fost întrebat dacă ar trebui ca în ţara noastră să existe legislaţie privind naşterea acasă, după mai multe cazuri de acest gen care au avut loc în judeţul Neamţ.

„Sigur că discutăm de o problemă destul de complexă, aici discutăm de o opţiune a unei persoane care, în loc să se adreseze sistemului public de sănătate, a decis să nască acasă. Exercitarea dreptului de liberă practică de către asistenţi medicali, de către moaşe, de către medici se face în unităţile sanitare sau, după caz, acolo unde există situaţii de activitate de medicină de urgenţă se poate face, sigur, la domiciliu, dar nu ne referim la naşteri. Cred că lucrul acesta este foarte clar. Deci, o situaţie nefericită. O să vedem dacă putem adapta legislaţia încât să fie mai clare prevederile, dar, în mod evident, ce s-a întâmplat acolo nu este în regulă din punct de vedere legal şi nu există niciun fel de act normativ care să precizeze o astfel de posibilitate”, a explicat Rafila, la Palatul Parlamentului.

Medicul Mircea Onofriescu de la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie „Cuza Vodă” din Iaşi a atras atenţia, în urmă cu două zile, asupra pericolului la care se expun femeile care vor să nască acasă cu ajutorul unor moaşe, aşa-numitele dule, după ce o femeie de 42 de ani a murit recurgând la această variantă.

Pe data de 15 mai, la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ, a fost adusă în stare de şoc şi intubată o femeie care a născut la domiciliu asistată de o moaşă. Femeia era la prima sarcină şi avea trombofilie şi scleroză multiplă.

Ea a fost la mai mulţi medici din Piatra Neamţ care i-au recomandat naştere prin operaţie cezariană, fiind prima naştere la vârsta de 42 de ani, cu trombofilie şi scleroză multiplă. Această femeie a găsit pe Facebook o asistentă medicală care se pare că are studii de moaşă, care a acceptat să îi asiste naşterea la domiciliu. S-a produs o hemoragie importantă imediat după decolarea placentei. A fost chemat Serviciul de Ambulanţă mult prea târziu. De la domiciliu până la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ a fost intubată. Acolo, o echipă multidisciplinară formată din mai mulţi medici ginecologi, anestezişti, chirurgi, neurologi, cardiologi s-au luptat să o salveze, dar această pacientă a decedat până la urmă”, a declarat Onofriescu.

Profesorul ieşean a subliniat că naşterea voluntară şi deliberată la domiciliu cu ajutorul unor moaşe este o practică ilegală în România.

Cu toate acestea, o gravidă în vârstă de 32 de ani, din Târgu-Neamţ, a născut la domiciliu asistată de soţ, cei doi fiind asistenţi medicali.

Potrivit IPJ Neamţ, femeia a ajuns ulterior la spital cu sângerări genitale, resturi placentare şi anemie.

„Poliţiştii din cadrul Poliţiei oraşului Târgu-Neamţ s-au sesizat cu privire la faptul că o femeie din Târgu-Neamţ, în timp ce se afla în imobilul său, ar fi dat naştere unui copil, asistată de soţul ei, ambii fiind asistenţi medicali. Ulterior, la aceeaşi dată, femeia a fost transportată la o unitate medicală din judeţul Neamţ, atât ea, cât şi bebeluşul aflându-se în stare bună. La acest moment, nu au fost identificate elementele constitutive ale vreunei fapte de natură penală”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Neamţ, inspectorul Ramona Ciofu.

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Neamţ au precizat că gravida a dat naştere, pe cale naturală, unui copil de 4,7 kilograme, atât mama cât şi bebeluşul fiind în afara oricărui pericol.

„Echipajul SAJ Neamţ a constatat că lehuza avea parametrii hemodinamici în limite normale şi sângerare post-naştere fiziologică. Delivrarea placentei s-a produs fiziologic, înainte de sosirea ambulanţei. Nou-născutul era în stare general bună. Mama şi nou-născutul au fost preluaţi de către ambulanţă şi transportaţi la Spitalul Orăşenesc ‘Sf. Dimitrie’ Târgu-Neamţ. Pacienta a fost investigată clinic şi paraclinic în spital, i-a fost acordată asistenţa medicală necesară plăgii perineale pe care o prezenta, a primit tratament specific şi este internată în Secţia Obstetrică Ginecologie. Precizăm faptul că naşterea pe cale naturală a unui copil cu greutate mare poate provoca rupturi perineale”, au subliniat reprezentanţii DSP Neamţ.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

6 Comentarii

  1. Da femeia nu a murit pentru ca a nascut ci pentru ca avea multe alte boli atasate varstei. Ce repede sunteti iesiti voi din ONG-urile lu peste si arabul ala care ar trebui sa faca puscarie ca a omorat multi oameni in pandemie cand a inchis spitale,lasati oamenii sa faca ce vor. In SUA, tara de unde luati voi lumina este libertatea de alegere unde nasti. Doar in tari totalitare precum China si Rusia pe care le tot bociti vine si iti zice statul ce sa faci.

  2. De ce acum scandalu asta? nu mai poate guvernu de grija oamenilor? nu. acum vor sa bage cip-area la nastere. si nu vor sa scape vre-unu. anu asta va porni propaganda si se va introduce cbdc.

  3. Cumva astea sunt singurele cazuri de naștere acasă?
    Mă întreb ce s-o fi întâmplat cu copiii născuți acasă până acum. Or fi fost vânduți?
    Numa’ntreb.

  4. Articolul precedent era MANIPULARE! Se va vota o alta lege absurda votata PSD+PNL+UDMR+USR+AUR ca sa ne „protejeze” de libertate!

  5. Vor sa foloseasca incidentul asta ca sa microcipeze si sa vaccineze pruncii de cind ies din mama lor. Bunica mea a mosit peste 40 de ani, sute si sute de femei. Nu a avut nici un esec, nu a suferit nici o femeie niciodata. Bunica mea era analfabeta, dar stia ce simnte si cum functioneaza organismul unei femei.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.