
Compania franceză PO Lighting Systems, integrată în cadrul grupului furnizor de piese și software auto OPmobility (fostul Plastic Omnium), a luat o decizie radicală. Aceasta a hotărât să oprească activitatea diviziei Plastic Omnium Lighting Systems din Iași, iar consecința directă a acestei măsuri este concedierea întregului personal al acestei unități, scrie Profit.ro.
Argumentele din spatele acestei mișcări sunt multiple. Se invocă evoluția negativă a pieței europene în domeniul Mobility Lighting, necesitatea de a reduce și optimiza costurile de cercetare-dezvoltare la nivel de grup, precum și noua strategie a investitorului francez de a-și concentra activitățile de cercetare-dezvoltare, inclusiv dezvoltarea de software, în regiunile aflate în proximitatea centrelor de producție și a clienților. Scopul acestor acțiuni este asigurarea rentabilității și dezvoltării pe termen mediu și lung a diviziei de Lighting.
Astfel, s-a luat decizia de închidere a activității Mobility Lighting din Iași și de dizolvare a societății Plastic Omnium Lighting Systems, cu impactul direct al desființării tuturor posturilor și concedierii tuturor angajaților unității.
Firma din Iași, specializată în fabricarea de echipamente electrice de iluminat pentru industria auto, a raportat în ultimul an cunoscut, adică în 2022, afaceri în valoare de 7,6 milioane lei și un profit net de 470.072 lei, având un număr de 43 de angajați. În contrast, la nivel global, grupul francez OPmobility are o prezență extinsă, cu 152 de fabrici și 40 de centre de cercetare-dezvoltare în 28 de țări, angajând un total de 40.500 de persoane și generând venituri de 11,4 miliarde euro în anul precedent.
Această decizie intervine în contextul unei piețe auto europene sub presiune, cu costuri ridicate, creștere economică lentă și scădere a subvențiilor, în special în segmentul vehiculelor electrice. Producătorii auto se confruntă cu provocări semnificative, iar concurența din partea mărcilor chinezești este tot mai acerbă, acestea reușind să ofere modele mai accesibile decât competitorii lor locali.
Lauren Favre, CEO-ul OPmobility, a avertizat recent că producătorii de vehicule electrice vor întâmpina dificultăți în perioada următoare, dat fiind că clienții evită modelele care rămân prea scumpe. Acest context tensionat a condus la discuții încordate între furnizorii de componente auto și producătorii de vehicule, iar presiunea asupra prețurilor și cererii este resimțită la nivel global.
În ciuda acestor provocări, compania franceză își propune să își mențină prețurile produselor la niveluri competitive, pentru a contracara costurile ridicate ale energiei și ale forței de muncă. OPmobility, cunoscut anterior sub numele de Plastic Omnium, este un furnizor de echipamente auto de prestigiu, care livrează componente pentru producători de automobile, inclusiv Tesla, dar și pentru producătorii de camionete, camioane, trenuri și avioane.
Când au fost concediați sute de mii de oameni din industria bucureșteană n-am văzut titluri așa mari și văicăitoare în ziar. 46 ???
Hellooooo! Nu intrați în galeria „pleacă și nu mai vin”! Aici e șantaj pentru susținere financiară din bugetul statului român pentru menținerea pe piata că afacere! P.s. chiar daca închid, ori vor construi centre comerciale ori cartiere de blocuri ori vând altor firme! Și tot ce vor ei fac! Asta e legea îi Romania!
Sa aiba oare legatura cu problemele Frantei de aprovizionare cu materiale si metala rare? Ca, din Africa-out! In Noua Caledonie s-a dus macroul si a tipat la bastinasi, motiv pentru care nickel canci! chinezii se p..sa cu bolta pe Europa. Cei cativa papagali concediati isi vor gasi de lucru, dar in locul firmei nu mai vine nimic. Bravo Marcel!
Firma cutare isi va dezvolta viitorul autoturism electric, impreuna cu un partener chinez, in China. De fapt o singura firma nu face intregral intreaga masina, mai sunt si altele.
Ciolacu are putin de-a face cu ce s-a intamplat la Iasi in Romania, piata europeana in ansamblu are impinsa sa treeca prea devreme la elecrice. Mutatea productiei in China ii implica si pe altii lasati fara comenzi, sunt obligati sa se reorienteze spre China.
Vinovati indirect intelgeri la nivelul european ca PNRR si Greendeal.
Stati flexati, totul pleaca de la deciziile luate de capetele de pluta de la UE de a opri resursele ieftine din Rusia, pentru ca, nu-i asa, slava Ucrainii. Vor urma altele si altele. UE se scufunda in Evul Mediu 2.0 si singura solutie gasita de aceleasi capete de pluta e sa facem razboi. Circulati, nimic nou de vazut!
Bravo Ciolacu, nici n-ai început bine să-i belești pe investitorii privați ca să-i mituiești pe alegătorii tăi pomanagii, că au și început să-și închidă fabricile din România!
Despre care gigant suntem anunțați în titlu?
CAPITALISM! Obisnuiți-vă!
@ Elena Popa 1
Tu faci parte din cireada mioritică care populează majoritar Valahia și caută vinovați (străini) peste tot pe unde se poate, dar exclude orice auto-critică. Asta e cauza principală pt. care nu evoluați și rămâneți o tara subdezvoltată.
povestea investitorilor straini….î-si iau jucariile si pleaca….cand nu mai iese profitul gras…
În SUA, pe trotuarele din Philadelphia, se trăiește ca-n Sănul lu’ Avraam !
măR😜g …
Dupa BRD ,, E ON ,, SANTIERUL MARITIM MANGALIA ,, acum si aceasta firma franceza si vor urma si altele !!
Nu plateau nimic la stat ,, niste salarii de mizerie la oameni si comisioane la servicii !!
Acum cand trebuie sa plateasca ,, inchid sandramaua si pleaca !!
Acestia sunt investitorii straini veniti dupa 89 ,, niste samsari de joasa speta !!
Up !!
Ce, nu stiti schema strainilor? Cumpara, stau citiva ani si apoi inchid. Asa s-a facut cu mai toata industria din Romania..
@un roman
43 angajati in 2022. Scrie in articol.
Ha, ha, pagubă-n ciuperci! La români, dicăt să muncești dijaba mai ghini să stai dijaba!…
Gigantismul e o boala. In cazul acesta chiar te omoara.
Francezii au fost întotdeauna niște încurcă lume și niște zgârciți. Dacă ar putea să nu plătească angajații de loc tot ar fi mult. Se pare că Macron l-a plimbat pe chinez degeaba. Ăsta e comunist vechi băi tălâmbilor, nu-l mai duci la țară. Îi dai șampanie și somon. În China la țară trăiesc oamenii vai de capul lor.
Se repeta situatii din anii 90 sau asa ar suna. In loc fe colosii industriali comunisti cu un picior in groapa a venit si randul colosilor globalisti sa se duca nu in faliment, ci prin Asia si alte tari ieftine sa-si trimita angajatii, pe care ii considera scumpi, acasa. Nu doar o parte in bloc demisionati toti. S-a spart balonul masinilor electrice. Mai urmeaza domeniul crypto artificiala umflat peste limite si bigtech AI, artificially iflated.
Face cum vrea stapanul.. Unde-i secretarul județean ?!!🤣🤣..nu-i. Este comisarul European, căruia îi în tur.. Întreprinderea cu 45 de muncitori este ca o echipă de turiști.. Poate într-o dimineață să se trezească mai devreme și să dispară în ceață.. O uzina, o fabrică cu mii de muncitori pe noapte nu dispare.. Multă gălăgie..Din partea multinaționalelor vedem o „tactică strategică”, cum spunea un subofițer din armata Națională,care facuși serviciul militar undeva prin Siberia..
Vraja marii! Cică românii muncesc cel mai mult(ca timp săptămânal) din Europa si sunt plătiți cel mai prost. Eficienta zero! Nu-i suficient sa tai frunze la câini la serviciu! Poți să produci orice dar daca nu vinzi produsul fabricat, ești zero! Iar Vânzarea este în funcție de calitate! Zero calitate! Nu știu cum se face de nu merg fabricile auto Craiova și șantierul naval Mangalia! Aici sunt leneșii cu pretenții mari salariale!
De ce nu dati informatii, cifre? Cati oameni isi pierd locul de munca la Iasi. Asta-i jurnalism?