Un nou caz „Sorina”

Preluarea unei fetițe de 7 ani, dată în adopție unei familii, dar crescută de un asistent maternal în Caraș-Severin, a fost suspendată, după ce mai mulți oameni s-au strâns în fața casei în care e crescută copila.

Gabriela, o fetiţă de 7 ani, crescută de la vârsta de un an de un asistent maternal din localitatea Bocşa, judeţul Caraş Severin, trebuie să meargă la o familie care a adoptat-o recent. Asistentul maternal care a crescut-o refuză însă să o predea. Executorul judecătoresc ar putea veni oricând să ia fetiţa, în baza unei sentinţe judecătoreşti definitive.

La locuința asistentului maternal s-au adunat mai multe persoane, după ce executorul judecătoresc a anunţat că vine să ia fata.

„Nu se poate să mergem cu aşa… cu bocancii în sufletul unui copil, să trecem peste cadavru”, declară Cornelia Miloş, femeia care o creşte pe Gabriela de aproximativ 6 ani.

Oamenii spun că familia adoptivă nu s-a interesat de soarta copilei nici când aceasta a fost în spital. Mai mult, conform unei sentinţe judecătoreşti din luna septembrie, familia Miloş ar trebui să plătească familiei adoptive daune pentru fiecare în care a ţinut copila.

„Ne-au băgat la un articol, nu ştiu care, să plătim 500 de lei familiei. Păi, cred că familia vrea să facă o avere pe spatele nostru. Dacă îi interesa copilul, ca atare şi mama avea un instinct matern, cum nu-l are, cred că venea vreodată în dosul spitalului şi ar fi zis <dom’ne, ce se întâmplă cu fetiţa asta? Cum a decurs? Ce putem face pentru fetiţa asta?> N-a manifestat niciun fel de interes”, a spus Cornelia Miloș.

Oamenii au stat mai mult timp în fața casei, însă executorul nu a venit, cel mai probabil pentru a dezmorți tensiunea creată. În cele din urmă, executarea a fost amânată la cererea familiei adoptive, a declarat Oana Glăvan, reprezentant al DGASPC Caraş Severin.

„Vă asigurăm de faptul că Direcţia Generală de Asitenţă Socială şi Protecţia Copilului va depune, în continuare, toate diligenţele în ceea ce priveşte interesul suprem al copilului”, a spus aceasta.
Potrivit autorităţilor, procedura de executare va fi reluată într-o altă zi, dacă familia maternală nu predă de bună voie fetiţa.

Fetiţa a ajuns în casa familiei Miloş când avea un an. Ea a fost repatizată de DGASPC Caraş Severin lui Adrian Miloş, angajat ca asistent maternal. Familia Miloş are 9 copii naturali şi a crescut două fetiţe luate în plasament. Pe una dintre ele a adoptat-o în urmă cu mai mulţi ani, iar asistentul maternal spune că şi pe Gabriela vrea să o adopte. A şi început procedurile legale, însă când a depus cererea la DGASPC, fetiţa era deja în proces de adopţie.

Apoi, copila a fost câştigată, în instanţă, de o altă familie.

În vara acestui an, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Caraş-Severin arăta, într-un comunicat de presă, că fetiţa se află în grija asistentului maternal profesionist din oraşul Bocşa de la vârsta de un an şi două luni. Reprezentanţii instituţiei susţineau atunci că asistentul maternal a declarat în scris că nu doreşte să adopte fetiţa.

Tot în vara acestui an, Sorina, fetiţa din Baia de Aramă al cărei caz a fost intens mediatizat după ce a fost luată cu forța de un procuror din casa în care a crescut, a părăsit România împreună cu părinţii adoptivi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

14 Comentarii

  1. A ajuns o afacere „asistent maternal”!Castiga bani de pe urma copiilor dar nu ii infiaza,ca pierde banii si nici pe altcineva nu ii lasa sa infieze!Oare este moral?

  2. @Cotidianul : Înca nu s-a facut curatenie la asa-zisa „Directie a copilului” Caras-Severin? N-a fost nimeni data afara, si de ce?de ce nu s-a facut o epurare si la tribunalele din Caras-Severin? de ce nu s-a dezabarat nimeni de-asa-zisi „judecatori” abuzivi? ce-i asta, cu „adoptii” în baza unor ACTE FALSE? Dancila ce-a facut? Birchall ce-a facut? Ultima-n mod limpede, NIMIC. Si Dancila, bine ca s-a trezit în ceasul al 12 lea s-o dea pe tradatoarea incompetenta, daca nu si corupta, afara din PSD. @Matusa indignata : nu stii sa citesti, da’ te-apuca scrisul? nu vezi abuzul? actele false? si ce-mi vii cu „aseistentii maternali”, care AU DREPTUL DE-A FI REMUNERATI PENTRU MUNCA EDUCATIVA PE CARE-O FAC ! „Matusa” nerusinata ! dupa tine, toata lumea din România sa ramâna saraca, fara salariu, sa nu traiasca decent, ori sa fie mafiota, sa se ocupe de comert ilicit si ilegal, în loc sa creasca, educe un copil pentru o remuneratie, fiindca asa ti s-a urcat tie la cap !

  3. De vreme ce fetita este infiata inseamna ca a incetat contractul familiei maternale cu DGASPC si atunci, in ce baza asistentul maternal tine copilul familiei adoptive care sunt parintii copilului in acte? Pe de o parte, statul plateste pentru ingrijirea copilului si este interesat sa gaseasca copilului o familie si pe de alta parte, in centrele de ingrijirea copilului sunt copii care-si doresc parinti. Pe ce criterii ajung unii copii la asistenti maternali si altii nu? Sa fii asistent naternal retribuit inseamna sa lucrezi acasa la tine pentru un singur copil, sa fii salariat la un centru de ingrijire copii muncesti mai mult pentru mai multi copii. Poate undeva este ceva gresit de care unii profita.

  4. @ si tot nerusinatei de Matusa indignata : tu n-ai nevoie de bani sa le cumperi haine copiilor? îti cad din cer, nu te-ai chiorât pe statul de plata, s-afli ce-i aia „SALARIU”? în care se INCLUDE ALOCATIA PENTRU COPII? si copiii tai crapa de foame, n-au voie sa manânce? si daca elevi, n-au dreptul la haine si rechizite scolare? la o vacanta, cât de cât? profesorii, la scoala, predau lectii gratuit? si-s obligati sa-si infieze elevii? nu vezi ca esti revoltator de absurda? nu pricepi ce-i aia „dupa fapta, si RASPLATA”, baba Cloanta-Cotoroanta?

  5. Ar trebui ca legea să prevadă expres, ca, familia asistentului maternal să fie introdusă, din oficiu, ca intervenient accesoriu (în interesul minorului) și în cazul în care vrea să adopte copilul, să fie admisă cererea de intervenție și respinsă cererea adoptatorilor.

  6. aveti copiii sau cel putin ati ingrijit un animalut? de ce se cauta infierea unor copiii dupa varsta de 7 ani dupa ce au trecut toate problemele copilariei sa nu aiba nici o grija? de ce nu un sugar? le este frica sa nu aiba tare? este greu sa inveti sa mearga, sa vorbeasca il ei mare deja educat? este un obiect de colectie sau un om?

  7. @Vivi : statul nu-i „interesat” de nimic! Tu te referi la o notiune abstracta, „statul” nefiind însufletit. Nu se misca, n-are sentimente, nu se maturizeaza si nu moare, nu-i decât birocratie si sofisme („daca si cu parca”). Autoritatea de stat, în teorie, demos-cratos, adica „puterea poporului” – absenta în situatia de fata – se exercita prin INSTITUTII, care, însa, au recurs (iar!) la ACTE FALSE! În baza carora un „judecator” a mai si emis o „hotarâre”. Si Mr. Johannis mai si vrea desfiintarea sectiei de investigare a infractiunilor savârsite-n justitie! Daca institutiile din România ar fi ireprosabile, ai avea dreptate. În situatia prezenta (si-a Sorinei), nu! Stii ca, de fapt, Sorina a fost RAPITA din România de catre Sacarini? ca tipilor li s-a retras, DE CATRE Procurorul General, si ulterior, la SLATINA, si de catre JUDECATORIE, PASAPORTUL fetitei? Spune-mi, în conditiile astea, de unde si cum l-au recuparat, cât, în mod teroretic el SI-ACUMA-i la Procuratura Generala, sectia de investigare a infractiunilor din justitie? si cine-a telefonat la granita, când autoritatile-i împiedicau (si-aveau dreptate sa-i împiedice) pe Sacarini sa iasa cu Sorina din tara? Birchall? Vasilescu Lia-Olguta, prietena Sacarinilor? Ori unchiul ei Noe de la Cotroceni?

  8. @Mihai P., largind putin subiectul, una este sa fii un copil intretinut contra cost, cu frustrarile inerente si alta este sa intri intr-o familie a ta cu drepturile copilului natural. Pe de alta parte, gandeste-te si din punctul de vedere al familiei care adopta; isi ia niste obligatii si niste riscuri… Citeam despre o familie de medici care au adoptat un copilas pe care l-au inapoiat cand si-au dat seama ca nu fac fata. Copilul natural poate „sari” la nu stiu ce gena dar un copil despre care nu stii nimic? Copilul poate reprosa atunci cand creste, ca a fost adoptat, poate sa-si doreasca familia naturala pe care o idealizeaza in imaginatia lui… Toata admiratia pentru familiile care isi asuma de buna voie, fara interese materiale sarcina deloc usoara de a fi parinti!

  9. Atata timp cat viata si viitorul unui copil minor va depinde de mamutii: dgaspc-primarii-politica, vor continua aceste actiuni! Hai femeilor,nasteti copii,alimentati fabricile de acte pentru transfer in tarile cu puternic deficit de natalitate! Aici in Romania e dezinteres total privind natalitatea si cresterea numarului tineretului! Tot se scot astia pe gaura gurii in fata voastra, sunt doar slogane!

  10. Cand un asistent maternal semneaza un contract de munca, are drepturi si obligatii ca orice salariat. Cand o familie adopta un copil, are drepturi si obligatii ca orice parinte. Un „animalut” ti-l alegi, un copil nu. Exista criterii conform carora un copil intra in registrul de copii adoptabili si odata adoptat de cineva care-si asuma calitatea de parinte, copilul trebuie sa intre in familie si nimeni nu ar trebui sa se opuna. Nu este nici legal, nici moral sa se opuna.

  11. @Vivi: poti sa tot ai „drepturi” de „copil natural” (si ce-i aia „copil natural”, fiindca-n mod curent, „copil natural” = „copil din flori”?) daca familia adoptiva, în care ai „drepturi” de „copil … natural”, nu-si respecta obligatiile. Mozart era „copil minune” si „natural”, si taica-su-l punea la lucreze câte 10-12 ore pe zi. Copii cu mama si tata adevarati lucreaza si astazi în minele de diamant din Republica Sud-Africana. Copilul unui traficant face trafic de mic, si el. Copilul unei cersetoare, cersetor si ramâne. Parinti „naturali”, delasatori, sau de rea-vointa, infractori, mafioti, se vad în fiecare zi. Si-asa tata, asa fiu. Vrajeala „copilului natural” nu tine. ” … adoptat si-napoiat de familia de … „medici”. Tu-ti dai seama ca trauma pe care i-au provocat-o e iremediabila, ca tipu-i predestinat, acuma, la tratament neurologic (sindromul respingerii), daca nu si la delicventa? „Copilul despre care nu stii nimic”: chiar si la adoptia cu drepturi depline, Ocrotirea copilului pastreaza dosarele de origine. Si daca pericol (copilul adoptat are nevoie de transplant, sânge, etc.), dosarul s-ar cuveni sa se dezgroape. Si daca pervers (perversia dobandindu-se), n-ai decât sa-ti blestemi zilele ca l-ai adoptat (în cazul în care scapi cu viata). De-aia mai bine sa nu te vâri în viata unui copil deja dat în plasament. Îl lasi la familia la care-i plasat, care-i indemnizata de stat pentru crestere si educatie. „Familiile care-si asuma, fara interese materiale”…: „fara”, nu se poate : alocatia pentru copil tot o primesc, fiindca-i dreptul lor LEGAL.

  12. „. 19 (Îs) ~ legitim sau natural Copil (1) născut în cadrul căsătoriei” Acum, mama naturala sau biologica este cine te naste, tata cine-ti da numele. Parinti denaturati pot fi si naturali si adoptivi… Copiii sunt instinctual atasati de adultii langa care traiesc, buni sau rai si tot din instinct se lipesc cu disperare de acestia. Oricum, adultii pot fi meschini, egoisti, cruzi si din aceste motive este nevoie de legi corecte care trebuiesc respectate. Stii vorba: unde-i lege nu-i tocmeala.

  13. Bravo Mihai Protopopescu!
    Aici avem comert de persoane pentru organe.
    Cei ncare controleazam o fac pe prostii cautand sa ju8stifice vanzare cu interpretari juridica a la Zegrean, adica perverse, contra realitatii.
    Vor plati fiecare, toti chiar daca mai tarziu…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.