„Un tramvai numit Popescu” din nou „pe șine”

După o pauză de cinci ani, spectacolul de teatru comunitar realizat de Gavriil Pinte după opera antumă și postumă a lui Cristian Popescu se va juca din nou la Sibiu, în tramvaiul care circulă pe ruta Sibiu – Rășinari și retur. Îmbarcarea și debarcarea spectatorilor se vor face din stația de tramvai din zona Grădinii Zoologice Sibiu.

Un tramvai numit Popescu este un proiect de spectacol itinerant, neconvenţional, ce are la bază o dramatizare realizată de regizorul spectacolului. În prima parte a spectacolului, după îmbarcarea publicului şi punerea tramvaiului în mişcare, sunt aduse „în scenă” personajele Familei Popescu şi Arta Popescu. În staţia terminus, la Răşinari, se derulează o secvenţă de teatru de animaţie, o parodie în versuri după Conu Leonida față cu reacțiunea de I. L. Caragiale. Păpuşile – instalaţii, Leonida şi Efimiţa, construite după principiul bunraku, sunt animate practic de întreaga trupă de actori. Pe drumul de întoarcere de la Răşinari se derulează Artele lui Popescu: teatrul, circul, muzica, dansul, pictura şi filmul.

Pe vremea când mai trăia printre noi, Cristi îmi zicea: – Hai bătrâne să ne luăm un aparat de filmat și să urcăm în tramvaie să facem poeme direct pe oameni (…). Poemele lui Cristi sunt teatrale. Unele din cele mai teatrale din câte mi-au fost date mie să cunosc. Chiar și eseurile lui par mai degrabă niște monologuri. Eu n-am făcut decât să detectez personajele. Ca și cum le-aș fi chemat pe nume și ele s-au înfățișat cu replici, în situații (dramatice), cu o oralitate hazlie și, nu se putea altfel, cu poezie. (…) Poemul Popescu circulă de la Sibiu la Rășinari și retur (…) cu un grup de actori demn de admirat măcar pentru faptul că au renunțat la siguranțele și protecția sălilor de teatru și s-au aventurat – o aventură asumată atent, fără teamă, dar cu grijă, într-un spațiu al echilibrului fragil, un spațiu deschis spectatorilor – călători, dar și publicului din afara tramvaiului aflat în trafic, oameni din oraș, din pădure sau din sat. Performanțele actorilor rămăn tulburătoare”, se destăinuie regizorul Gavriil Pinte.

Regia: Gavriil Pinte

Decorul și costumele: Roxana Ionescu

În distribuție: Florin Coşuleţ, Veronica Popescu / Arina Ioana Trif, Diana Văcaru Lazăr, Liviu Vlad, Dana Taloş, Cătălin Neghină, Gabriela Pîrlițeanu, Codruţa Vasiu, Vlad Robaş

În perioada iulie – septembrie sunt programate şase reprezentații.

După reprezentația de joi, 12 iulie, prima după o pauză de cinci ani, spectacolul va fi reluat în 15, 22 și 29 iulie, la orele 13:00, respectiv în 2 și 9 septembrie, la orele 13:00.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.