Una dintre cele mai vechi case negustorești, transformare spectaculoasă

Una dintre cele mai vechi case negustorești din Focșani, mărturie a orașului cosmopolit din a doua jumătate a secolului XIX, cu mare deschidere către nou, a îmbrăcat haine de sărbătoare și a primit o nouă misiune pentru comunitate:

La Maison Florus – restaurant, cafenea, spațiu pentru evenimente culturale

A fost nevoie de aproximativ 10 ani pentru ca bătrâna casă să fie pregătită pentru a-și primi oaspeții într-un decor care ne poartă în timp, în perioada Belle Époque, cu servicii gastronomice la standardele secolului XXI. Inaugurarea restaurantului La Maison Florus are loc vineri, 5 aprilie 2024, de la ora 12.00. Sunteți invitați să pătrundeți în tainele acestei case istorice și să ciocniți o cupă de șampanie cu oamenii care se află în spatele acestui proiect artistic și culinar. La Maison Florus dispune de o capacitate de 57 de locuri la mese, în cele patru saloane, și oferă bucătărie internațională, cu specific francez, care poartă oaspeții într-o călătorie gastronomică. Bucătarii noștri iubesc să prepare și mâncăruri tradiționale românești. Servim o varietate de supe, paste, specialități din carne și pește, grătare și deserturi delicioase. Vă puteți începe ziua la noi cu un mic dejun à la carte și puteți continua cu un prânz rafinat și copios. Meniul oferă o colecție diversă de băuturi și cocktailuri adunate din multe zone ale lumii. În beciul nostru se odihnesc și așteaptă să fie deschise vinuri dintr-o gamă rafinată, alese cu grijă din podgorii renumite din Franța, Spania, Italia. Cramele și gamele românești, incluzând aici podgoriile vrâncene, sunt generos reprezentate. Personalul, format din bucătari și ospătari destoinici, este dedicat oferirii unei experiențe excelente clienților. La Maison Florus nu se vrea doar un restaurant bun, cu prețuri moderate, ci un loc al întâlnirilor și al descoperirilor culturale. Ne dorim ca în casa noastră să vă bucurați de creațiile artiștilor locali, totul într-o atmosferă primitoare și plină de viață.

Pentru că La Maison Florus nu este doar un loc unde să mâncați bine, ci un spațiu creat pentru a vă bucura de viață prin gusturi, arome, culori și mai ales prin întâlniri cu oameni dragi. „Am gândit o bucătărie cât mai aproape de natural, cu gust autentic. Bucătarii noștri au fost aleși ca să aducă aromă în farfurie, să ofere o experiență culinară. Nu mai este nevoie să pleci departe să mănânci ceva bun, vii la noi și mănânci ca în Italia, Franța, Spania, la prețuri corecte. La Maison Florus nu este doar un restaurant, ci și o cafenea de artă unde omul poate sa stea stea în liniște și să vorbească în pace despre lucrurile importante sufletelului. Vom expune și artiști și vom da ocazia tinerelor talente să fie cunoscute, să se poată consacra și chiar să-și vândă creațiile. Am adunat de prin lume nestemate de la alte culturi și acum vrem să le împărțim cu focșănenii. Este modul nostru de a ne arăta iubire față de oraș, față de oameni. Comunitatea trebuie să reînvie prin puterea exemplului„, spun Mariana și Daniel, inițiatorii proiectului La Maison Florus.

O casă cu istorie

Situată pe strada Mihail Kogălniceanu nr. 3, La Maison Florus este construită în stil neobaroc francez, consacrat de Baronul Haussmann, autorul marii „reconstrucții” a Parisului din timpul împăratului Napoleon al III-lea. Casa duce mai departe povestea primului sediu al băncii naționale a orașului Focșani, clădirea fiind ridicată chiar pe gârla Milcovelului de către negustorul evreu David Alpern, care a vândut-o ulterior către Banca Națională a României.

Sub titulatura de bancă a traversat un secol de istorie, până în primii ani de după era comunistă, care a lăsat clădirea într-o stare deplorabilă. Imobilul păstrează la subsol seiful de tip buncăr unde se țineau în siguranță banii într-o perioadă în care jafurile erau ceva obișnuit într-un oraș negustoresc prosper. De circa zece ani au avut nevoie proprietarii pentru a pune în operă visul lor de a realiza la Focșani o casă șic, tipică perioadei Belle Époque. Împreună au gândit și pus în operă fiecare detaliu, de la decorațiunile ferestrelor până la scările elegante și candelabrele din cristal care înnobilează interioarele. Au salvat tot ce s-a putut din construcția originală și au adus un aer contemporan prin dotările de ultimă generație. Interesant este că David Alpern, primul proprietar de la 1881, și-a imaginat această casă ca restaurant, având prevăzut „un salon pentru cazin [cafenea, club], trei odăi pentru cârciumă și beci dedesubt„, după cum se arată într-un anunț publicat într-un ziar din epocă. Acesta promova casa cu sala mare spre strada Cotul Bumbacului, așa cum se numea atunci. Iată un exemplu că visurile se pot îndeplini și peste generații, după aproape 150 de ani, cu condiția să existe oameni vizionari și iubitori de frumos.

Casa Florus are forma unei cruci romane, un fel de l’etoile chevalier, și stă pe un beci în forma literei H, pe trei nivele, ceea ce a mărit semnificativ costurile de construcție. Zidurile fundației ajung până la patru metri grosime, fapt care oferă atât soliditate casei, cât și o bază pe care să poată fi materializate inovațiile.

Inspirată de numele poetului roman Florus, din timpul domniei împăratului Hadrian, Casa Florus este pregătită acum să-și deschidă saloanele pentru a găzdui mese bogate, petreceri, evenimente de afaceri, seri culturale ori întâlniri comunitare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Dumitru Alexandru Filimon 36 Articole
Author

2 Comentarii

  1. Gresie lucioasă în loc de parchet, scaune fotoliu capitonate cu piele, geamuri de termopan, candelabru de cristal… Focșani, hai să dăm mână Italia, Franța, Spania la Maison Florus în restaurantul cu specific local franțuzesc. Furculisioane de argint, veselă Arcopal, meniu Nouvelle cuisine: o farfurie cât roata carului cu un mititel, o așchie de grătar, mămăligă tip glob înghețată, două vărzuci de Bruxelle, funzuliță de persil canadian, girlandă subție de pe albul farfuriei platou. Vin Château ot Bârzoieni. Special era cândva cognac-ul Milcov.

  2. Felicitari pentru initiativa, este impresionant! Targurile , acele orase pur romanesti din Muntenia si Moldova au dat vreme de doua sute de ani spuma acestei tari si tot ele continua sa livreze tinerii de top ai tarii. Aproape in toate aceste targuri existau licee romanesti (centenare de mult) sau gimnazii, in special pentru fete. Aveau teatre bune, inclusiv Focsaniul cu al sau teatru centenar declarat monument istoric. Erau acolo familii instarite, educate si instruite care isi permiteu sa-si tina copii in scolile superioare din Bucuresti si Iasi sau chiar din Europa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.