Uniunea Europeană relansează negocierile de aderare cu Turcia

Uniunea Europeană a decis marți să deschidă un nou capitol al negocierilor de aderare cu Turcia, după trei ani de blocaj, a anunțat președinția lituaniană a Consiliului UE. Decizia a fost luată de Consiliul Afaceri Generale al UE reunit la Luxemburg, în urma unei recomandări a Comisiei Europene, iar deschiderea noului capitol de negocieri va avea loc la 5 noiembrie, relatează AFP, citată de Agerpres.

Decizia formală de a deschide un nou capitol de negocieri de aderare cu Ankara a fost luată în iunie, dar ea a fost amânată în cele din urmă, în special la presiunea Germaniei din cauza reprimării de către autoritățile turce a valului de proteste civile din Piața Taksim din Istanbul.

În raportul de monitorizare prezentat săptămâna trecută, Comisia Europeană a denunțat utilizarea excesivă a forței de către poliția turcă, dar a salutat „pașii importanți” ai Turciei în materie de democrație.

Oficial candidată la aderarea la UE din 1999, Turcia nu a reușit până în prezent să avanseze în negocieri, care se lovesc de rezervele Parisului și Berlinului față de intrarea unei țări musulmane în UE și de absența unei soluții a problemei Ciprului, a cărei parte de nord este ocupată din 1974 de trupe turce.

Din cele 35 de capitole de negocieri, 13 au fost deschise și unul singur a fost închis provizoriu. UE condiționează o deblocare suplimentară a negocierilor de recunoașterea de către Ankara a Republicii Cipru, una dintre cele 28 de țări membre ale Uniunii Europene.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.