Valer Dorneanu, replică pentru Iohannis și „scriitori”

Preşedintele CCR, Valer Dorneanu, susţine, într-un comunicat de presă transmis marţi seară, că deciziile CCR trebuie respectate întocmai „de toate autorităţile publice, toate instituţiile publice, toţi cetăţenii şi întreaga societate”.

De asemenea, el face precizări legate de judecătorul Petre Lăzăroiu, aflat în al zecelea an de mandat, deşi chiar Curtea a stabilit că este neconstituţional ca un judecător să depăşească nouă ani de mandat, susţinând că Lăzăroiu îşi desfăsoară activitatea în baza unei legi neconstestate şi care se bucură de prezumţia de constituţionalitate, iar o prezumtivă schimbare a statutului judecătorului constituţional, pe care o consideră improbabilă, nu ar putea avea consecinţe decât pe viitor şi nu ar afecta decizii deja pronunţate.

CCR a postat pe site-ul instituţiei un comunicat de presă cu „precizări ale preşedintelui Curţii Constituţionale” referitoare la unele declaraţii potrivit cărora decizia Curţii privind revocarea şefei DNA este neconstituţională şi prin care „se propun diverse scenarii pentru neaplicarea ei”.

Astfel, Valer Doneanu spune că, potrivit prevederilor art.147 alin.(4) din Constituţie, deciziile Curţii Constituţionale sunt general obligatorii de la data publicării lor în Monitorul Oficial al României şi au putere numai pe viitor. „Din acest text rezultă cu prisosinţă că obligaţia respectării întocmai a deciziilor Curţii Constituţionale este generală, vizând toate autorităţile publice, toate instituţiile publice, toţi cetăţenii şi întreaga societate”, susţine Dorneanu.

Ce spune Dorneanu despre judecătorul CCR Petre Lăzăroiu

Valer Dorneanu se referă şi la judecătorul CCR Petre Lăzăroiu, afirmând că o prezumtivă schimbare a statutului acestuia ar putea avea consecinţe doar pe viitor şi nu ar afecta decizii deja pronunţate.

„Domnia sa a fost numit de Preşedintele României (atunci, domnul Traian Băsescu), în temeiul art.142 alin.(3) din Constituţie şi al art.68 alin.(3) din Legea nr.47/1992, pe o perioadă de 9 ani, care expiră în anul 2019. Anterior, domnul Petre Lăzăroiu a mai exercitat această funcţie în perioada 16.09.2008 – 8.06.2010, pe un rest de mandat al fostului judecător Petre Ninosu, care decedase. Prevederile art.68 alin.(3) la care ne-am referit stabilesc că, în cazul în care perioada pentru care a fost numit noul judecător este mai mică de 3 ani (cum este cazul în speţă), acesta va putea fi numit, la reînnoirea Curţii Constituţionale, pentru un mandat complet de 9 ani. Acest text este în vigoare şi se bucură în continuare de prezumţia de constituţionalitate. O prezumtivă (dar nerealistă) schimbare a statutului său n-ar putea avea consecinţe decât pe viitor şi n-ar afecta deciziile pronunţate anterior de Curte. De altfel, ceea ce este amuzant la actualii critici ai mandatului colegului meu este că aceştia ştiau şi atunci despre condiţiile numirii (având în vedere responsabilitatea pe care o aveau), dar nici la acea data şi nici ulterior, timp de 8 ani, n-au comentat sau contestat numirea. Cu privire la invocarea, cu scopul delegitimării mandatului domnului judecător Petre Lăzăroiu, a Deciziei Curţii Constituţionale nr.136 din 20 martie 2018, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.383 din 04.05.2018, menţionez că aceasta priveşte o lege de modificare şi completare a Legii nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, nepromulgată şi declarată neconstituţională şi care, în prezent, se află în procedura parlamentară de reexaminare. În plus, aceasta se referă la alte circumstanţe decât cele specifice mandatului domnului judecător Petre Lăzăroiu”, mai susţine preşedintele CCR.

De asemenea, Valer Dorneanu comentează şi informaţiile privind presupusa sa incompatibilitate ca urmare a faptului că ginerele său ar fi un „general penal“.

„În ceea ce priveşte aşa-zisa incompatibilitate a preşedintelui Curţii Constituţionale ca urmare a faptului că ginerele său ar fi un „general penal“ din ministerul de interne, menţionez că fiica mea este căsătorită de 25 de ani, dar nici eu, nici ea nu ştiam că soţul ei este general la Interne, fiind convinşi amândoi că ginerele meu este inginer tipograf. Stimaţi ”scriitori”, nici eu şi nici fiica mea nu-l cunoaştem pe domnul general. Menţionez, de asemenea, că nici înaltul funcţionar din aparatul Camerei Deputaţilor (declarat şi acesta, în subsidiar, ca ”ginere” al meu), nu deţine această calitate, fiind, la rândul său, căsătorit de mulţi ani”, spune Valer Dorneanu, potrivit news.ro.

Ce a spus Iohannis despre judecătorul CCR Petre Lăzăroiu

Preşedintele Klaus Iohannis s-a referit, marţi, la situaţia în care se află judecătorul CCR Petre Lăzăroiu, care este în al zecelea an de mandat, deşi chiar Curtea a stabilit că este neconstituţional ca un judecător să depăşească nouă ani de mandat. Preşedintele a spus că, prin tolerarea acestei situaţii, CCR s-a pus singură în situaţia să-i fie chestionată respectarea supremaţiei Constituţiei.

În legătură cu ceea ce se întâmplă cu deciziile luate de CCR de când este tolerată această situaţie, preşedintele Iohannis a declarat: ”E o întrebare pe care şi-o pun mulţi: dacă CCR acţionează în atare împrejurări, ce se întâmplă cu deciziile care au fost luate? Aici trebuie să consultăm specialiştii şi, paradoxal, tot CCR trebuie să hotărască asupra propriului comportament”.

Ce a spus Toader despre decizia CCR

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a scris, sâmbătă, pe Facebook, că ”orice decizie CCR produce efecte juridice” şi face referire la Decizia 136 din 20 martie 2018 care vizează modificarea legii de funcţionare a Curţii Constituţionale. Întrucât parte dintre modificări au fost declarate neconstituţionale, Tudorel Toader afirmă că ”legea nu a fost promulgată, nu a fost publicată în Monitorul Oficial al României, nu a intrat în vigoare, iar Parlamentul este obligat să reexamineze dispoziţiile respective”. În consecinţă, până la adoptarea şi intrarea în vigoare a normelor de modificare a Legii nr.47/1992, aceasta continuă să se aplice în redactarea în vigoare.

Precizările ministului Justiţiei au venit după ce G4Media.ro a publicat un material în care afirmă că unul dintre judecătorii CCR, Petre Lăzăroiu, se află în funcţie de 10 ani, în condiţiile în care Constituţia prevede că mandatele sunt de 9 ani şi a fost pronunţată şi o decizie a Curţii în acest sens. Potrivit sursei citate, doi judecători au avut, de-a lungul timpului, mandate la CCR mai mari decât se prevede în Constituţie, cel de-al doilea fiind Tudorel Toader.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 11

13 Comentarii

  1. Cum a ajuns la CCR acest corupt notoriu? Taoata istoria vietii lui se confunda cu coruptia si anti-democratia.

    • Ne naste din PSD, tot PSDist corupt este!

      De la Ion Iliescu, la L. Dragnea, o viata in slujba partidului-stat.

      V. Dorneanu ajunge in anul 1990, consilier al lui I. Iliescu, presedintele „emanat” al Revolutiei din ’89. Atunci, avea deja o cariera de 22 de ani ca procuror si expert jurist in legislatia muncii. A fost soldat credincios al PCR, FSN, FDSN, PSDR si acum al PSD.

      V. Dorneanu este un jurist de partid, are o formatie veche, rigida si ma indoiesc ca se va ridica vreodata impotriva intereselor PSD.
      Pornind de la aceasta premisa, am putea spune ca Dragnea, prin presedintele CCR, controleaza cea mai importanta instanta din Romania.
      Iar Partidul-Stat il rasplateste pe masura: Pensionar de lux la CCR, Valer Dorneanu ia 30.000 de lei pe lună de la stat

      5 dintre cei 9 judecători ai CCR, în frunte cu președintele V. Dorneanu, cumulează Salariul cu Pensia. Dorneanu are 3 surse de venit care îi aduc anual în jur de 420.000 de lei!
      Președintele CCR Valer Dorneanu a încasat 145.836 de lei din pensii, potrivit ultimei Declarații de avere, depusă în 2017, care se referă la Veniturile din 2016. Dorneanu a mai obținut 226. 041 Lei ca Președinte al CCR și 49.985 Lei ca profesor la Universitatea ”Nicolae Titulescu”.
      Din veniturile sale, 371.000 de lei provin de la STAT, ceea ce echivalează cu PESTE 30.000 Lei/luna.
      https://romanialibera.ro/politica/institutii/dezvaluire–judecatorii-ccr–campioni-la-cumularea-pensiei-cu-salariul–pensionarul-de-lux-valer-dorneanu-ia-30-000-de-lei–luna-de-la-stat-471797

      Cum sa se ridice Dorneanu IMPOTRIVA PSDeilor care l-au „aranjat”?!

    • Corupta e a ta Madre, securist abject! Pana la aceasta decizie era in regula, la fel ca Zegrean la vremea lui pentru
      voi basist-ioha-nistii…

    • Numele de ZAGREAN va spune ceva? Ala cu erata…aha…ciocu mic, ce tie nu-ti place …..

  2. „Astfel, Valer Doneanu spune că, potrivit prevederilor art.147 alin.(4) din Constituţie, deciziile Curţii Constituţionale sunt general obligatorii de la DATA Publicării lor în MO al României şi au putere numai pe viitor.”

    OK, iau de buna afirmatia dlui PSDist Dorneanu.
    Dar Deciziile CCR nu au respectat ceea ce afirma AZI dl Dorneanu:

    1. În 2014, Guvernul Ponta emitea o OU prin care Reglementa Traseismul aleşilor locali, înaintea alegerilor prezidenţiale, astfel încât Primarii să-şi poată schimba partidul, timp de 45 de zile, fără să-şi piardă mandatul.
    CCR a declarat Actul normativ ca fiind Neconstituţional, însă Parlamentul a respins Legea ABIA după 3 ani, în 2017!(nu IMEDIAT!)
    Chiar şi aşa, deşi Curtea a INDICAT Parlamentului să găsească Soluţii şi Sancţiuni pentru efectele Ordonanţei, Deputaţii şi Senatorii de la putere, adică fix PSD-ALDE, au IGNORAT complet Recomandările CCR.

    2. Referendumul din 2007 care stabilea un Parlament unicameral cu 300 de parlamentari NU a fost nici el aplicat, deşi tot CCR a Decis că Rezultatul scrutinului TREBUIE prevăzut în legea electorală odată cu Prima Modificare operată în Parlament. Legea a fost modificată, dar NU a fost introdus şi rezultatul referendumului.”
    Pe dl Dorneanu NU l-am auzit ca l-au Deranjat deloc aceste NERESPECTARI ale Deciziilor CCR la momentul respectiv!

  3. pentru hotentotii securitatii, cei platiti de la Buget ca sa apere Constitutia , toate aceste lamuriri si afirmatii nu sunt decat pischwasser prin comparatie cu ordinele precise primite de la superirorii ierarhici , care prevad clar: ”Nu lasati civilii sa ne incalece !”

    • Cât timp Kovesi, Coldea, Maior sunt cu un picior în afara pârnăii, Securitatea rezistă.

  4. citez din presa (acum 13 ore):”sunt magistrați detașați în afara instanțelor și parchetelor unde fie ocupă funcții de demnitate publică, fie exercită funcții administrative fără legătură directă cu serviciul public de înfăptuire a justiţiei”, lucru interzis de două decizii ale CCR.„VeDemJust a solicitat inițierea procedurilor de încetare a detașării magistraților în cauză pentru a intra în „matca constituțională”. Printre cei vizați se află un secretar de stat din Ministerul Justiției și doi ambasadori ai României în străinătate”!Cum stam cu respectarea „ïntocmai” si la timp,tovarase?

  5. hotomanii securisti comunisti asa vor fi cat vor trai doar pentru ei si ai lor,strans uniti in jurul partidului pcr-psd-alde-etc

  6. DECIZIA CCR PRIVIND REVOCAREA L C KOVESI , A FOST PRONUNTATA DE UN COMPLET NELEGAL CONSTITUIT !! … LA DATA PRONUNTARII EI , MANDATUL JUD. PETRE LAZAROIU INCETASE , INTRUCIT TEMENUL DE 9 ANI PREVAZUT DE CONSTITUTIE , EXPIRASE !…PRIN URMARE , DECIZIA IN SPETA , ESTE NULA ABSOLUT !

  7. RĂSTURNARE DE SITUAȚIE: CCR s-a RĂZGÂNDIT în cazul Deciziei de revocare a dnei Kovesi: NU va fi publică!
    Decizia și motivarea Curții Constituționale cu privire la revocarea șefei DNA ar urma să fie citite joi în plen, anunțau, marți la prânz, surse judiciare din cadrul CCR.
    Numai că, ulterior, judecătorii s-au răzgândit și au decis că Citirea Hotărârii să NU fie făcută publică.

    Judecătorii CCR se vor reuni joi în ședință, pentru a citi, în spatele ușilor închise, decizia CCR care stabilește că președintele Klaus Iohannis trebuie să o revoce pe șefa DNA.
    Motivarea va fi publicată tot joi, pe site-ul instituției.”

    De ce oare?!
    Le-o fi FRICA de protestatarii #REZIST?!

  8. Pt.lili. Nu vezi ca esti caraghioasa cu prostiile astea de securista intinse in 3 trei mega comentarii care sunt pline de penibil ! Vezi de drum cu vorbaria asta de sluga a sotului doamnei Carmen, faci sila cititorilor la gazeta !

    • pt.cg ! Daca pe C. Nistorescu nu-l mai scoti din ” maestre ” , la fel ar trebui sa-I spui si lui Lili…pt. ca acest site ar fi f. trist fara Lili , dar cu tine , cu Charlie , cu justinianus , cu Klaus w. etc , etc ! Lili poate fi oricind ziarist aici ! Si un sfat …citeste atent comentariile , ininte de a insulta pe cei ce se straduiesc si pt. tine !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.