Deputatul Valeriu Zgonea a comentat Programul USL:
„Uniunea Social Liberală şi-a prezentat viziunea economică pentru anii următori, care urmăreşte relansarea României şi consolidarea economiei, pentru a putea rezista în cazul revenirii crizei economice.
Ceea ce propunem este un nou model de dezvoltare a României, bazat pe un program echilibrat dedicat reluării creşterii economice solide, dar şi cu o disciplină dură a finanţelor publice care nu mai permite scurgerea banilor publici către contracte pentru partid, aşa cum procedează actuala guvernare. Este un program economic realist, o viziune integrată, cu stimulente pentru creştere economică şi creare de locuri de muncă. Principalele ţinte sunt: fiscalitatea redusă, cu accent pe taxarea mai mică a muncii; menţinerea nivelului de 16% ca prag maxim pentru impozitarea profiturilor şi veniturilor; sprijin pentru economie şi mediul privat; măsuri coerente de stimulare a creării de locuri de muncă; sprijin direct pentru tineri, care reprezintă categoria cea mai afectată de şomaj; responsabilitate bugetară; stimularea ofertei interne.
Nu enunţăm doar principii sau aspiraţii, nu este un program alcătuit din lozinci. Venim cu măsuri clare, care să răspundă problemelor existente şi al căror impact bugetar este evaluat foarte exact. TVA redus la produsele alimentare, de exemplu, va duce la o scădere iniţială de încasări de 0,9% din PIB, care va fi compensată de reducerea evaziunii, ce va aduce un plus de cel puţin 1% din PIB. Ne-am impus ca obiectiv revenirea la un TVA de 19% până în 2014 – 2015, o scădere medie cu 1 – 2 % anual fiind sustenabilă. Facilităţile de zero taxe pentru tinerii angajaţi sau zero taxe pentru noile locuri de muncă create costă circa 0,12% din PIB, dar vor conduce la crearea a 1 milion de locuri de muncă. Obiectivul strategic al Uniunii Social Liberale este crearea de locuri de muncă!
Propunem reducerea CAS cu 5 puncte procentuale pentru angajatori şi revenirea la un sistem de impozitare progresiv în trei trepte: 8% pentru veniturile de până la 800 de lei lunar, 12% pentru veniturile de la 800 la 1.600 de lei şi 16% pentru veniturile de peste 1.600 de lei lunar.
Programul prevede scutirea de impozitare, pe o perioadă de 5 ani, a dividendelor care vor fi reinvestite în utilaje şi echipamente tehnologice, cercetare-dezvoltare, sub forma majorării capitalului social la societăţile unde sunt acţionari, sau prin participarea la capitalul social al altor societăţi comerciale şi care conduc la crearea de noi locuri de muncă. Urmărim, de asemenea, aplicarea registrului unic de control, care înseamnă eliminarea controalelor repetate nejustificat la acelaşi agent economic.
Susţinem stimularea asocierii în agricultură şi dezvoltarea reţelei naţionale de colectare, depozitare şi prelucrare a produselor agricole.
Sunt măsuri necesare, pe care noi le-am identificat şi care pot fi îmbunătăţite. Viziunea economică a USL include surse concrete de suplimentare a veniturilor bugetare care aduc banii necesari pentru creşterea economică.
Avem măsuri concrete pentru controlul deficitelor şi pentru evitarea viitoarelor crize ale finanţelor publice. Vrem pact bugetar naţional şi datorii zero la bugetele locale, vrem plafonarea împrumuturilor guvernamentale de pe piaţa internă. Vrem să reducem corupţia şi să introducem competitivitatea în instituţiile publice, prin depolitizare, monitorizare parlamentară pe contractele publice, control extern pe operaţiunile din vămi şi ANAF.
Sper să vă opriţi atenţia asupra viziunii noastre şi să veniţi cu propuneri ce pot îmbunătăţi programul. Suntem deschişi dialogului. Supunem dezbaterii publice soluţiile prezentate în viziunea economică la care au lucrat profesionişti din cele trei partide, dar şi specialişti din mediul privat, din societatea civilă, din mediul academic.
Nu vă prezint aceste măsuri cu entuziasm, pentru că ştiţi şi dumneavoastră unde se află România în acest moment, ştiţi care sunt problemele cu care se confruntă economia românească şi fiecare cetăţean al acestei ţări. Ştim şi noi, cei din USL, că nu va fi uşor să rezolvăm aceste probleme, suntem conştienţi de toate dificultăţile pe care le vom întâmpina, de faptul că va trebui să plătim toate datoriile făcute în perioada 2009 – 2011, dar vă prezint aceste măsuri cu speranţă, având convingerea că există soluţii pentru creştere economică, pentru dezvoltare, pentru a atinge obiectivul de a crea cel puţin un milion de noi locuri de muncă. Noi avem soluţii şi vrem să demonstrăm că România are alternativă.”
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.