Victor Ponta şi Kelemen Hunor nu reuşesc să tranşeze disputa

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a avut discuții, miercuri, la Guvern, în contextul problemei iniţiativei UDMR pentru protecţia minorităţilor naţionale și criticilor la adresa MAE. Pe acest fond, UDMR a amenințat cu ieșirea de la guvernare.

Întâlnirea nu a rezolvat însă problema secretarul general al UDMR Kovacs Peter declarând că că nu s-a ajuns la niciun compromis și că urmează o nouă întâlnire.

Premierul a anunțat anterior că se înceracă găsirea de soluții pentru continuarea colaborării în coaliția de guvernare.

„Mâine (miercuri /n.r.) fiind ședință de guvern, cu siguranță vom discuta. În rest, am o relație foarte bună cu cei de la UDMR, am colaborat foarte bine. Orice se poate găsi ca soluție de continuare a coaliției, voi face. Când se pune însă problema de o politică de stat, aia nu se poate negocia pentru o coaliție de guvernare. O să discutăm mâine și sunt convins că o să găsim o soluție”, a declarat Ponta.

Problemele cu UDM au fost generate de poziţia exprimată de România, prin intermediul MAE, în problema iniţiativei UDMR pentru protecţia minorităţilor naţionale.

În acest context, UDMR a ameninţat că iese de la guvernare și că așteaptă ca MAE să-și reconsidere poziția.

„Cele două iniţiative cetăţeneşti privind minorităţile etnice/lingvistice în Uniunea Europeană şi statutul acestora au fost respinse anterior de către Comisia Europeană. Această respingere a ţinut cont de prevederile Tratatului Uniunii Europene cu privire la competenţele naţionale ale statelor membre. Decizia de respingere a celor două Iniţiative cetăţeneşti a fost contestată la Tribunalul Uniunii Europene de către semnatarii lor. Decizia procedurală a statului român de a interveni în aceste cauze la Tribunalul UE vizează prevenirea extinderii pe cale jurisprudenţială a competenţelor UE în domenii care ţin de suveranitatea statelor membre, precum domeniul protecţiei drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale. România susţine poziţia principial corectă a Comisiei Europene, potrivit căreia, în acest domeniu, Uniunea Europeană nu are competenţe atribuite în baza dispoziţiilor tratatelor fundamentale”, preciza Titus Corlăţean.

După precizarea MAE, Kelemen Hunor, ministru al Culturii, a declarat că reacţia ministrului de Externe Titus Corlăţean faţă de iniţiativele cetăţeneşti privind statutul minorităţilor în Europa denotă o gândire nu prea potrivită pentru secolul al XXI-lea sau o dorinţa de manipulare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.