Carmen Dan dă cu flit STS

Carmen Dan, ministrul Afacerilor Interne

UPDATE. Ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat, marți, în Parlament, că Serviciul de Telecomunicaii Speciale (STS) nu ar trebui să se mai ocupe de alegerile din România, iar sarcinile STS ar putea fi preluate de Autoritatea Electorală Permanentă.

„Ce am discutat cu privire la îngreunarea procesului de votare, am discutat personal cu generalul Vasilca (șeful STS -n.r.), mai ales în data de 26 mai, tocmai sesizând că operarea acestor tablete (tabletele de vot – n.r.) este deficitară, din punctul nostru de vedere. STS, bineînțeles, că a făcut propriile verificări în ceea ce privește funcționarea tehnică a sistemului. Eu gândesc de data aceasta ca cetățean, că manipularea defectuoasă era evidențiată în acești timpi ( de până la 8 minute pentru un vot -n.r.)”, a declarat, marți Carmen Dan, la ieșirea de la Comisia parlamentară de anchetă pentru investigarea eventualelor nereguli şi fraude semnalate în spaţiul public cu ocazia derulării procesului electoral la alegerile din 26 mai.

Carmen Dan mai sune că directorul STS nu a contrazis-o atunci când i-a semnalat mai multe probleme.

„Nu m-a contrazis directorul STS, dimpotrivă, mi-a spus că aceste informații le va verifica și dânsul cu BEC și AEP. Erau informații care ajungeau la minister, din secțiile de votare, și am primit un număr mare de notificări din primele ore (…) Toate acele semnalări au fost verificate de colegii mei. Cele 9.282 de semnalări care au apărut și la noi și la MAE sunt supuse verificării. Esența acestor sesizări diferă, de la vot multiplu la exercitare de vot cu un act de identitate fals”, a mai declarat Carmen Dan.

Întrebată dacă softul privind alegerile ar trebui făcut de o entitate independentă, Carmen Dan a declarat că AEP ar putea acoperi și această parte tehnică, nefiind nevoie de un serviciu special.

„Aprecierea mea, că acest sistem nu ar trebui să fie în compentența și responsabilitatea a unui serviciu special, dacă ne dorim proces electoral transparent. Atât timp cât avem o autoritate independentă, cum este AEP, care ar putea să preia și aceste prerogative (…) eu cred că s-ar elimina aceste suspiciuni că în procesul electoral ar putea fi imixtiuni”, a mai declarat Carmen Dan.

Ministrul Afacerilor Interne a fost audiat, marți, în Comisia parlamentară de anchetă pentru investigarea eventualelor nereguli şi fraude semnalate în spaţiul public cu ocazia derulării procesului electoral la alegerile din 26 mai.

Carmen Dan a declarat în faţa Comisiei de anchetă a fraudelor electorale că nu instituția pe care o conduce stabilește numărul secțiilor de votare, al buletinelor de vot, al ștampilelor sau al cabinelor de vot.
„Nu Ministerul Afacerilor Intrene stabilește numărul secțiilor de votare din țară. Acesta este atributul autorităților locale cu avizul Autorității Electorale Permanente. Ministerul Afacerilor Interne nu stabilește numărul de buletine de vot, numărul de ștampile sau cabine de vot, acest atribut îi aparține Autorității Electorale Permanente. Ministerul Afacerilor Interne nu are atribuții în interiorul secțiilor de votare, aici responsabilitatea îi revine președintelui Secției de votare, care răspunde de derularea tuturor activităților în secțai de votare și Ministerul Afacerilor Interne nu are atribuții în ceea ce privește funcționarea sistemului de monitorizare a prezenție la vot, nu are atribuții în ceea ce privește utilizarea tabletelor, nu are atribuții în ceea ce privește instruirea operatorilor acestor tablete, acest sistem aparține în integralitate Serviciului de Telecomunicații Speciale și instruirea acestor operatori este tot în sarcina STS”, a declarat Carmen Dan.

Ministrul Afacerilor Interne a fost audiat în Comisia parlamentară de anchetă pentru investigarea eventualelor nereguli şi fraude semnalate în spaţiul public cu ocazia derulării procesului electoral la alegerile din 26 mai.
Marți a fost chemat la audieri și ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu.
Obiectivele anunțate de Comisia parlamentară sunt: verificarea veridicității informațiilor vehiculate în contextul public cu privire la neregulile referitoare la funcționarea SIMPV – Sistemul Informatic de Monitroizare a Prezenţei la Vot; numărul cetăţenilor români cu drept de vot; eventualele neconcordonaţe între procesele-verbale cu rezultatele încheiate la nivelul secţiilor de votare şi la nivelul BEJ-urilor; eventualele neconcordanţe între numărul de participanţi la vot şi numărul buletinelor de vot întrebuinţate; verificarea informaţiilor referitoare la o eventuală utilizare excesivă a listelor suplimentare; verificarea modului de organizare şi desfăşurare a alegerilor; solicitarea de la autorităţile competente a unor informaţii referitoare la numărul şi natura unor anumitor fapte de natură penală sesizate în legătură cu desfăşurarea procesului electoral; identificarea unor soluţii legislative, administrative sau tehnice de natură să îmbunătăţească desfăşurarea procesului electoral.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

8 Comentarii

  1. Sa spuna de ce a indraznit PSD +ALDE sa organizeze alegerile europarlamentare ,Opozitia trebuia sa le organizeze

  2. Au chemat-o ca sa ” justifice” madam Dancila remanierea! Ha, ha.,,

  3. Unul dintre obiective e: „numărul cetăţenilor români cu drept de vot.”

    Ma indoiesc eu ca se va schimba ceva, politicienii si partidele au tot interesul ca aceasta Cifra sa fie umfalata!
    Azi, Numarul Cetatenilor romani cu Drept de vot: aproape 19 Milioane!
    An de an, dupa 1990, Numarul asta a CRESCUT, desi INS anuntă Luna de Luna Scaderea populatiei Romaniei, prin Numarul de Decese mai mare decat al Nasterilor!

    Uite cum a CRESCUT din PIX Numarul de Alegatori pe site-ul AEP, din 1990 incoace!
    http://alegeri.roaep.ro/
    http://alegeri.roaep.ro/?alegeri=prezidentiale-1992
    http://alegeri.roaep.ro/?alegeri=prezidentiale-1996
    http://alegeri.roaep.ro/?alegeri=prezidentiale-2004

    Conform Legii:
    „Registrul Electoral a fost creat în scopul asigurării unui proces electoral corect și transparent. Stabilirea Numărului alegătorilor, Evidența și Arondarea acestora pe secțiile de votare sunt activități de o importanță deosebită în procesul electoral. În România, toate aceste activități sunt de COMPETENTA Primarilor.
    Registrul electoral e un Sistem informatic național de înregistrare și actualizare a datelor de identificare ale Cetățenilor români cu drept de vot și a informațiilor privind arondarea acestora pe secții de votare.
    Registrul e administrat de AEP și conține toţi Cetăţenii români care au împlinit 18 ani și au drept de vot. Primarii au RESPONSABILITATEA de a opera în acest sistem informatic pentru Inregistrarea și Actualizarea datelor de identificare ale alegătorilor și a informațiilor privind arondarea acestora pe secții de votare. Primarii tipăresc direct din Registrul electoral listele electorale permanente și copiile de pe acestea cuprinzând alegătorii.”
    http://www.roaep.ro/prezentare/servicii/registrul-electoral-2/

  4. deci comisia nu cunoaste atributiunile organismelor statului, daca pune intrebari aiurea!

  5. Carmne Dan scoasa la inaintare de PSD ca sa fie scoasa Tableta electronica de la Vot, cea care a IMPIEDICAT Votul Multiplu!
    Escrocilor!
    Asta e toata miza acelei Comisii de aflare-n treaba, audieri de forma, rezultatul va fi cel urmarit de PSD: FARA Tableta cu care PSD a pierdut alegerile de la 26 Mai!
    Votul multiplu a asigurat succesul in alegeri al PSD, de fiecare data, din 1990 incoace!
    Infractorilor!

  6. Interesant e ca Cotidianul NU da si pozitia Sefului AEP, care a contrazis-o, afirmand ca ACEALSI SOFT a fost Utilizat la Alegerile LOCALE si Parlamentare din 2016 cand PSD a CASTIGAT!
    Si cand PSD nu a fost deloc DERANJAT de Tableta castigatoare!
    În schimb, preşedintele AEP, Florin Mituleţu-Buică, e de părere că Sistemul de monitorizare a prezenţei la vot ar trebui să rămână deocamdată la STS, să funcţioneze ca până acum, iar în viitor, dacă vor exista posibilităţi tehnice şi legale, să fie preluat de AEP:
    „Sistemul de monitorizare a prezenţei la vot a fost utilizat în anul 2016 la Alegerile Locale, NU a fost nicio Contestaţie cu privire la acest Sistem informatic.
    În anul 2016, la Alegerile Parlamentare, în ţară şi în străinătate a fost folosit ACELASI Sistem Informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi prevenirea votului ilegal.
    La fel, NU a fost sesizată sau trimisă vreo contestaţie cu privire la acest sistem informatic centralizat.
    În 2018, la referendumul pentru revizuirea Constituţiei, nu a putut fi utilizat pentru că aveam doar 20 de zile în consultare cu STS, s-a ajuns la concluzia că nu poate fi utilizat.
    La Alegerile pentru PE Sistemul acesta informatic a fost pregătit din timp. În acest Sistem informatic a apărut şi acea opţiune ca alegătorul să voteze şi la Referendumul consultativ.
    Şi la nivelul AEP, cât şi la nivelul BEC NU am avut o informaţie că acest sistem ar fi fost viciat într-un fel sau altul.
    Eu susţin ca la acest moment să funcţioneze aşa cum a funcţionat, iar în viitor, dacă AEP va avea din punct de vedere legal şi din punct de vedere tehnic posiblitatea să preia acest sistem informatic, fără nicio problemă(îl va prelua – n.r.).”

    Deci: in 2016 la alegerile Locale si Parlamentare CASTIGATE en-fanfare de PSD, Softul a fost BUN!
    In 2019, la Europarlamentare, cand PSD a PIERDUT, Softul NU mai e bun!
    Javre ordinare!

  7. 16 Mai 2019: „AEP a prezentat joi Sistemele informatice pentru Monitorizarea prezenţei la vot şi pentru Centralizarea Proceselor verbale pentru alegerile europarlamentare şi referendumul naţional din 26 mai, Preşedintele AEP, Florin Mituleţu-Buică: „Şanse zero să fie penetrat acest Sistem informatic şi tot ce ţine de reţeaua informatică pentru aceste alegeri. Aplicaţia(pentru distribuirea mandatelor) se instalează pe un echipament off-line, el nu e conectat la internet şi nu poate fi atacat din niciun sistem informatic extern”.
    El a precizat că Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal va FUNCTIONA şi la Centrul operativ de comandă de la MAI, iar toate tentativele de vot ilegal vor fi semnalate poliţiştilor.
    „Pentru verificarea votului multiplu se face verificarea fiecărui cetăţean în primul rând dacă are dreptul de a vota, dacă îndeplineşte vârsta şi dacă are vreo interdicţie legală pentru a nu putea vota. Această operaţiune durează câteva secunde pentru că se introduce actul de identitate. La momentul actual, cartea de identitate şi paşapoartele cu domiciliul în străinătate pot fi identificate în câteva secunde şi răspunsul vine aproape imediat, pentru că se caută în tabletă şi ulterior în server-ul central de la BEC. În ziua votării e un Centru operativ la nivelul MAI care preia informaţia că respectivul cetăţean a făcut un vot multiplu. MAI comunică poliţistului de la uşa secţiei de votare şi se demarează procedura de cercetare şi verificare a operaţiunii de vot multiplu”
    https://jurnalul.antena3.ro/stiri/observator/cum-vor-functiona-sistemele-informatice-ale-alegerilor-europarlamentare-de-pe-26-mai-809651.html

    Carmen Dan, o javra ordinara!

  8. Vasilca ca vasilca, dar ala adus de la Sibiu, Balan, e un incompetent

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.