(VIDEO) Supradoză de patriotism luată de 1 Decembrie

Năvală de mesaje înflăcărate de la politicieni, fie de la Putere, fie din Opoziție în ziua în care săbătorim Centenarul Marii Uniri. Care mai de care și cele mai multe transmise obligatoriu pe Facebook.

Viorica Dăncilă, premierul României: „Sărbătorim astăzi Ziua Națională, în An Centenar, cu gândul la unitatea celor care acum o sută de ani au crezut în viitorul României și la datoria sacră pe care o avem de a ne inspira din acest ideal împlinit al înaintașilor noștri. Le adresez cu acest prilej tuturor românilor un mesaj de pace și de unitate. Am încredere că societatea românească are în continuare suficiente resurse pentru consens, echilibru și înțelepciune politică, astfel încât să promovăm interesul nostru comun ca națiune europeană. Să intrăm în al doilea secol de existență a României moderne repetând exemplul părinților Marii Uniri, pentru a duce la bun sfârșit proiectele strategice pe care ni le-am propus pentru România. Să nu le mai întrerupem pentru că le-au început ceilalți! Orgoliile politice și interesele personale nu au ce căuta pe acest drum. Faptul că toți ne dorim să trăim într-o Românie prosperă, atașată valorilor europene și care să își păstreze identitatea națională, reprezintă cel mai bun argument pentru a ne uni eforturile în interesul cetățenilor și al nostru, ca națiune. Celebra deviză „prin noi înșine”, pusă de Brătieni pe frontispiciul Marii Uniri trebuie să își găsească un corespondent și în actualitatea noastră, iar asta nu ne face mai puțin pro-europeni. Cred în consens, echilibru și cooperare. Diferențele de opinie nu trebuie să ne plaseze pe poziții adverse. Fiecare are dreptul la propria opinie. Putem dezbate, putem negocia, există pârghii legislative și instituționale care funcționează și care trebuie respectate. Sunt momente în care este nevoie de pace politică și adresez un apel în acest sens clasei politice. Ca români, când vorbim despre România, indiferent de calitățile oficiale pe care le avem, trebuie să dăm dovadă de echilibru în declarații și să lăsăm deoparte mizele electorale sau politice. Să fim uniți în perspectiva apropiatului mandat al României la Președinția Consiliului Uniunii Europene, în care ne revine rolul de mediator imparțial. Să arătăm că țara noastră este pregătită să-și îndeplinească demn această înaltă responsabilitate! Să ne unim eforturile pentru ca evoluția economică a României să permită trecerea la moneda euro în anul 2024. Să fim uniți pentru ca admiterea României în spațiul Schengen să fie decisă doar pe baza criteriilor tehnice obligatorii. Acestea sunt principalele motive care ar trebui să ne unească. La 100 de ani de la Marea Unire, avem cel puțin 100 de motive să acționăm ca o națiune demnă și puternică: frumusețea naturală a României, istoria, resursele naturale, tradițiile, oameni de cultură, oameni de știință, mari personalități politice și sportivi care au făcut cunoscut numele României în întreaga lume. Și, mai presus de toate, avem responsabilitatea viitorului nostru și al generațiilor viitoare. Prin dialog și deschidere, putem să construim o Românie puternică pentru sute de ani de acum înainte. La mulți ani, România! La mulți ani, români!”

Liviu Dragnea, președintele PSD și al Camerei Deputaților: „La un secol de la Marea Unire, România are nevoie de unire mai mult ca niciodată. are nevoie de curaj, de patriotism, de inimă și de minte. Are nevoie de înțelepciunea pe care a avut-o acum 100 de ani. Doar uniți în jurul obiectivelor comune putem construi o Românie puternică, bogată și mândră, o țară europeană ce oferă bunăstare românilor, un stat drept cu cetățenii săi și respectat de partenerii internaționali, o națiune capabilă să-și apere interesele, valorile și credințele. Să medităm în aceste zile asupra cuvântului <<unire>>. Dacă înaintașii noștri au sacrificat atâtea pentru el, e datoria noastră să-l luăm în serios. La mulți ani, România! La mulți ani, tuturor românilor, oriunde s-ar afla!”

Eugen Teodorovici, ministrul de Finanțe : „1 decembrie 1918 Niciodată mai mult decât astăzi, intonarea imnului naţional nu m-a făcut să simt atât de profund româneşte, să simt atât de adânc recunoştinţa faţă de cei cărora le vom datora de-a pururi existenţa noastră ca popor şi naţiune pe aceste meleaguri. Integrarea şi afirmarea europeana a României a început cu mai mult de 100 de ani în urmă – cu OSTAŞII armatei române care şi-au asumat sacrificiul suprem, cu acei oameni de stat care au înţeles, spre deosebire de mulţi dintre politicienii zilelor noastre, să pună mai presus de orice, interesul naţional şi să realizeze Unirea, a continuat cu aceia care au înţeles să-şi servească ţara, să o reprezinte cu mândrie în lume ori să-i impună interesele atunci când a fost nevoie. Fie că vorbim de Majestatea Sa Regele Mihai I al României, de Ana Aslan, Emil Palade, Constantin Brâncuşi, George Enescu, Emil Cioran, Mircea Eliade sau Eugen Ionescu, de Nicolae Paulescu, Traian Vuia, Henri Coanda sau de marii sportivi, precum Nadia Comăneci, Ilie Năstase, Elisabeta Lipă, Ivan Patzaichin, Gheoghe Hagi sau Simona Halep, fie că ne gândim la mănăstirile din Moldova, la Delta Dunării sau la munţii Apuseni… şi am putea continua fără oprire, toți şi toate reprezintă ROMÂNIA EUROPEANĂ de astăzi. Însă nimic din toate acestea nu ar fi fost în aceeaşi măsură românesc şi demn de mândria naţională fără existenţa celor care au făcut posibilă Marea Unire de la 1918, români de la care ar trebui să învăţăm în fiecare zi demnitatea şi curajul de a crede în noi înşine – Regele Ferdinand I al României, Ion I.C Brătianu, Alexandru Vaida Voievod, Vasile Goldiş, Ştefan Cicio Pop, Episcopul Iuliu Hossu, Tache Ionescu, mareşalul Alexandru Averescu, Alexandru Marghiloman, Constantin Stere şi atâţia alţii.

Acum 100 de ani, poporul român a arătat că patriotismul reprezintă mai mult decât doar o simplă voinţă politică şi nu reprezintă doar o decizie de conjunctură. Atunci poporul român şi clasa politică au gândit, au simţit şi au acţionat pentru UNITATE, lăsând deoparte orice interese partinice sau de altă natură. Au trecut 100 de ani….e mult? E puţin? Ştiu cu siguranță că naţiunea română nu se va opri aici, că va ridica miza existenței sale ca națiune, în fiecare an, cu fiecare nouă provocare căreia va trebui sa-i facă față. „Moldova, Transilvania, Muntenia nu există pe fața pământului; există o singură Românie: există un singur corp și un singur suflet, în care toți nervii și toate suspinele vibrează unul către altul” spunea Bogdan Petriceicu Hasdeu. Acum, la 100 de ani de la împlinirea celui mai mare vis naţional românesc, îmi exprim convingerea că nu va mai dura mult până ce vom ajunge să înţelegem că unitatea şi demnitatea naţională nu acceptă împărţirea nefirească între cei de acasă şi cei din diaspora, între cei de dincoace şi cei de dincolo de Prut, pentru că nu există decât UN SINGUR POPOR ROMÂN ale cărui simboluri naţionale sunt încărcate de semnificaţia Marii Uniri de la Alba Iulia.

La mulți ani încărcați de glorie şi onoare poporului român şi României Mari!”

Klaus Iohannis, președintele României, mesaj transmis și vineri seară la recepție: „Sărbătorim împreună Centenarul Marii Uniri, momentul fondator al existenței noastre naționale. Avem o șansă uriașă pentru următorii 100 de ani: să dovedim că ducem mai departe visul de libertate și democrație al înaintașilor, că îl apărăm și îl prețuim. Să nu uităm niciun moment că este o onoare și o mândrie să facem parte din această națiune. La mulți ani, dragi români! La mulți ani, România!”

Mesaj cu prilejul Zilei Naționale a României

Sărbătorim împreună Centenarul Marii Uniri, momentul fondator al existenței noastre naționale. Avem o șansă uriașă pentru următorii 100 de ani: să dovedim că ducem mai departe visul de libertate și democrație al înaintașilor, că îl apărăm și îl prețuim. Să nu uităm niciun moment că este o onoare și o mândrie să facem parte din această națiune. La mulți ani, dragi români! La mulți ani, România! ??

Publicată de Klaus Iohannis pe Vineri, 30 noiembrie 2018

Alina Gorghiu, senator PNL: „Astăzi este o zi preafrumoasă de sărbătoare. O zi în care ne gândim la importanța realizării unității naționale dar si la sacrificiile făcute de înaintași pentru ca toți românii să fie împreună. Dar istoria poporului român nu se va opri niciodată și multe alte secole ne așteaptă. Iar ceea ce urmează de acum mai departe depinde de noi, cei de azi. Doar împreună avem șansa să clădim și tot împreună putem să avem grijă unii de alții. La mulți ani, România!”

Carmen Dan, ministrul de Interne: „Suntem privilegiați să trăim acest moment unic în istorie – Centenarul Marii Uniri! Am avut șansa să ne fi născut într-o țară despre care se spune că este Grădina Maicii Domnului, iar această binecuvântare merită răsplătită cu smerenie și recunoștință. Părinții părinților noștri au conturat destinul istoric al României prin sacrificiu și dăruire necondiționată. Să ne rezervăm această zi pentru a le omagia jertfa în cel mai sincer și respectuos mod posibil! Eu sunt convinsă că în sufletele fiecăruia dintre noi bate o inimă de român și mi-aș dori ca măcar astăzi să bată în același ritm. Ne avem unul pe altul și, împreună, avem o țară cu care ne mândrim pentru oamenii ei, pentru istoria ei demnă, pentru frumusețea ei, dar mai ales pentru că este a noastră. Acesta este mesajul meu adresat românilor. Acesta este mesajul meu adresat și dumneavoastră, angajați ai Ministerului Afacerilor Interne, indiferent dacă vă desfășurați activitatea în țară sau în misiuni internaționale. De Ziua Națională, vă doresc tuturor sănătate, viață lungă, putere de muncă și realizări pe toate planurile! Centenarul Marii Uniri să vă găsească împăcați sufletește, dedicați semenilor și devotați valorilor noastre naționale! La mulți ani, România! La mulți ani, români!”

Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului și al ALDE, a transmis la rândul său:

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8524 Articole
Author

11 Comentarii

  1. Sarbatoriti cat mai puteti. Daca UE mai tine cativa ani, se vor interzice istoria, traditiile si religia crestina.

  2. limba da bou; Romania are nevoie de politicieni patrioti,curajosi,intelepti cu viziune si tarie de caractersi mai are stringenta nevoie sa si conserve ori sa si exploateze bogatiile pentru propasirea neamului in lume….dar are parte daa opusii acestora..patrihoti, lasi, oportunisti lipsiti de spiritul de devotament pentru cauza tarii si d asta am ajuns unde am ajuns..pai nu i asa?? atunci enuintati un nume pozitiv remarcabil si nu de negustor ocazional cu bunurile tarii

  3. S-a spart teava cu mesaje:”Nu va ganditi ce poate face Teleormanul pentru voi,ganditi-va ce puteti face voi pentru Teleorman”(Liviu Vissarionovici Dragnea)alt mesaj: „Când jandarmii sunt trimisi in piata Victoriei, înseamnă că se află într-un moment greu din viaţa lor”(Carmen Beria Dan) ,sau mesajul: „România PNL: O pupăză în Herăstrău, trei privighetori în Cişmigiu, şapte cuci în Sectorul Agricol Ilfov. Complexate, câteva vrăbiuţe ciripesc discret în provincie”(Alina Groh Gorghiu)Cel mi tare a fost mesajul :Pelicanul ALDE s-ar vrea presedinte!Presedintele s-ar vrea Pelicanul ALDE”(Rabindranath Tariceanu)

  4. Vorbe goale PSDiste!
    De maine TOT ce nu e PSDist face parte din „statul paralel” care le sta in gat si lui Dragnea si lui Taricenau si tuturor PSdDeilor!!
    Rusine, ipocritilor, voi vorbiti despre Unire?!
    DA, voi sunteti UNITI la Hotii si la Abuzurile la Legile Justitiei, al Codurile penale ca sa-i scapati de puscarie pe infractorii Dragnea si tariceanU!
    Infractorilor!

  5. ..nu este vorba de psd,pnl,pme ..este vorba de oameni , de oameni vcare sa se subordoneze intereselor cetatii si tarii..partidele astea s gasti mizere care netezesc drumul catre ciolaniada..siii vrabiutele …ciripesc dar si ciugulesc ..in pause…si când vorbim de un politician neee gândim la un grup . unii il invoca pe ponta (copil din flori si de nimic…) dar uite cine i instanga,dreapata si in sparetele acestui vesnic copil nazuros…mai bine lipsa…si apoi dlor ..ati observat ..haita ..in general haita i mereu flamanda.

  6. Pe timpul lui ceausescu nu era tot asa,domnule? Astia nu sunt urmasii jigodiilor de atunci? De ex. in Constanta ei erau in fata coloanei,si se salutau cu cei din tribuna (alte jigodii,dar mai mari) cînd defilam de sarbatorile lor comuniste.Nu ei erau cei mai romani, cei mai patrioti, restul fiind considerati gunoaie.Ce tot se mira ca de unde vine dezbinarea dintre romani? Dezbinarea nu e meteahna comunisto-securista, unirea fiind vorba in vint? Pionieri-nepionieri,utecisti-neutecisti,membri-nemembri de partid,cu antecedente-fara antecedente penale,de la tara-de la oras,la birou-la munca de jos (munca fiind o rusine in viziunea comunistilor),securist-militian-militar, salariu mic sau mare,etc.Asta timp de 70 de ani.De ce se intreaba Gidea „de ce atita ura si dezbinare”?

  7. Si asa de Centenar, poporul roman a vazut cum armata defileaza in fata unor infractori tradatori de tara. Au jupuit aceasta tara. Si noi le-am dat voie. Asta e Romania de azi.
    Treziti-va si luptati pentru copii vostri.

  8. Ioana Radu, tot urata, proasta si rea ai ramas, chiar de ziua nationala! Daca nu ziceau nimic, i-ai fi criticat ca nu le pasa. Daca au facut declaratii, tot rau este. Nesimtito!

    • Ar fi fost bine să mergi la medic și să-ți dezinfectezi coardele vocale, dinții și limba. Să-ți înfigi dinții putreziți în dosul doamnei Radu poate duce la transmiterea unei infecții. Chiar și prostia este contagioasă, lucru demonstrat științific. În plus asemenea cuvinte abjecte doar un laringe murdar și o limbă mizerabilă pot scoate. Doamna zugrăvită atât de urât de dumneata doar a făcut un „copy-paste” al discursurilor mărețe fără a face însă nici cea mai mică evaluare calitativă a autorilor acestora. Dacă nu ai depășit măsura cu alcoolul, mai citește articolul o dată.

  9. „INTERVIU Lucian Boia, istoric: „La noi, Proiectul de ţară e scăparea de puşcărie“

    Weekend Adevărul“: Cum am ajuns să locuim într-o ţară din care pleacă tot mai mulţi români?
    L. Boia: Înseamnă că ţara nu funcţionează prea bine şi clasa politică are o mare răspundere.
    Ce spun protestele din 2017 şi 2018 din Pţa Victoriei despre nevoile românilor? Spun că ceea ce lipsea în România, adică angajarea civică, a făcut progrese în ultimii ani. Am văzut că un număr mare de români se poate aduna în jurul unei idei. E încurajator. Pe de altă parte, există şi cealaltă Românie.
    Astăzi avem un proiect de ţară? Nu, bineînţeles.
    Dezorganizarea merge înainte. Avem, însă, condiţiile naturale, iar dimensiunea ţării e destul de mare. În discuţia cu privire la ce vom face sau nu atârnă cel mai mult EDUCATIA. Mai mult decât partea economică care se dezvoltă în raport cu nivelul educaţional şi cu cel cultural. Dacă vrei cu tot dinadinsul să faci din ţara ta o ţară importantă, o să reuşeşti. Uitaţi-vă la Coreea de Sud. În urmă cu o jumătate de veac, era sub nivelul României din toate punctele de vedere. Acum e una dintre principalele puteri economice ale lumii. A pus un mare accent pe educaţie. Şcoala noastră e cam depăşită din cauza acumulării de informaţie, fără vreo legătură cu ce va urma în viaţa omului după ce îşi încheie studiile. Cred că învăţământul ar trebui restructurat. Şi nici nu mai spun că avem nevoie de autostrăzi şi de spitale. Oamenii care alcătuiesc clasa politică ar trebui să nu mai pună interesele personale deasupra intereselor ţării, ceea ce au făcut mulţi dintre ei.”
    https://adevarul.ro/cultura/istorie/interviu-lucian-boia-istoric-la-noi-proiectul-tara-e-scaparea-puscarie-1_5c0298b9df52022f7504fe52/index.html

  10. Magda Vasiliu a transmis un mesaj dur de 1 Decembrie, criticând discursurile „pompoase şi lacrimogene“ ale politicienilor.
    Prezentatoarea TV subliniază că îşi iubeşte ţara, dar nu poate trece peste faptul că este „cea mai săracă din Europa şi are la conducere infractori“.
    Ea enumeră problemele grave ale României în An Centenar: sărăcia, lipsa autostrăzilor şi a spitalelor, nivelul sistemului de învăţământ.
    „Parade militare, discursuri pompoase, lacrimogene, steguleţe la oglinzile maşinilor, declaraţii pline de patos… Stăm bine la capitolul ăsta. Foarte bine… Îmi iubesc ţara. Iubesc uliţele desfundate, cuiburile berzelor, mirosul de fum, iarna, în sate uitate de lume… Dar, tocmai pentru că îmi iubesc ţara nu pot să nu mă gândesc, cu furia izvorâtă din neputinţa de a schimba ceva, la toate câte sunt rele în ţara mea… După 100 de ani România e cea mai săracă ţară europeană, fără autostrăzi, fără spitale, cu o rată record a violenţei în familie, pentru că România nu mai are educaţie… Nu mai contăm în sport decât pe alocuri(graţie dăruirii unor oameni, nu pentru că s-ar investi în sport), n-avem cercetare, nu producem mai nimic, avem şcoli cu WC-ul în curte, bătrâni care trăiesc cu câteva zeci de lei/lună în case de chirpici… Copiii mor în spitale, adulţii la fel… N-avem practic nimic. Nimic. Mall-uri, Catedrala şi beculeţe de Crăciun… Aşa că azi sunt tristă.
    Editat

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.