Vrei să cumperi o casă sau să vinzi? Trebuie să știi asta

SONY DSC

Specialiștii în domeniul imobiliar spun că, în 2020, prețul locuințelor va continua să crească, după ce apartamentele s-au scumpit oricum considerabil pe parcursul anului trecut. În acest moment, Cluj-Napoca este orașul din România cu cele mai scumpe locuințe, urmat de București, Timișoara și Iași, transmite Mediafax.

În Cluj-Napoca, de la 1.450 de euro pe metrul pătrat, cei care-și caută locuințe au ajuns să plătească în medie și 1.700 de euro, în timp ce în Capitală, prețul mediu a ajuns în doar câteva luni la 1.413 euro de la 1.382 de euro.

O creștere a prețurilor s-a înregistrat și în Timișoara, unde metrul pătrat într-un bloc nou costă acum 1.390 de euro, în loc de 1.250 cât era la începutul anului trecut.

Pe de altă parte, cele mai ieftine locuințe sunt în Iași, unde prețurile apartamentelor noi au crescut doar cu 1,1%. Aici metrul pătrat costă 1.107 euro.

„Din august, la noi (în Cluj-Napoca -n.r.) au crescut gradual, dacă media era undeva la 1.450 de euro metrul pătrat atunci, acum suntem undeva spre 1.700 și credem că dacă lucrurile vor ține tot așa, va crește. Faptul că dobânzile bancare nu te încurajează să îți ții banii pe care îi ai, ci să îi investești este un impuls pentru piață și este motivul pentru care mulți oameni cumpără ca să fie banii investiți și să genereze valoare. Chiria întotdeauna va fi mai mare decât dobânda pe care o încasează ei pentru suma respectivă de bani, iar banii investiți nu sunt pierduți văzând cât costă activele în Cluj. Am vândut în ultimele trei luni 70 și mai avem 18 apartamente. O categorie mare sunt investitorii care au bani lichizi și pot să genereze mai mulți bani cu ei, iar cealaltă categorie sunt tinerii proaspeți căsătoriți, tinerii profesioniști din noile industrii. Acestea sunt cele două categorii de cumpărători”, a declarat Vlad Buzoianu, dezvoltator imobiliar.

Specialiștii din imobiliare cred însă că și în 2020 prețurile vor mai crește, dar se tem să nu depășească ritmul normal al economiei.

„Vor crește prețul apartamentelor din Cluj în 2020. Îmi doresc să crească nu mai mult decât veniturile populației și nu mai mult decât ritmul normal al economiei, să nu ajungem într-o zonă de bulă. În continuare, Clujul este cel mai scump oraș din România, avem un preț mediu raportat la ultimul trimestru din 2019 de peste 1.500 de euro, în medie, pe când în București, avem 1.300 pe metru. Acest lucru este datorat cererii foarte mari care există în Cluj, mai mare decât în București”, a spus Adrian Vasiu, agent imobiliar.

Pe de altă parte, economiștii spun că fenomenul nu este unul negativ, ci din contră unul pozitiv care nu seamănă deloc cu ce am trăit înainte de criza din 2008.

„Tendința de creștere a prețurilor în zona imobiliară este una marcantă si poate aminti unora de momentul de dinainte de criza din 2008-2009 însă pentru economiști lucrurile sunt relativ clare. Este vorba de o lege simplă, legea cererii și a ofertei. Atunci când există presiuni mari din partea cererii, prețul crește pentru orice produs. Ori în zona imobiliară atât în țară cât mai ales în zona Clujului presiunea din partea cererii este una ridicată. De asemenea, evoluțiile economice, conjunctura econimică pozitivă din ultima perioadă, tradusă în creșteri salariale, creșteri de venituri, în creditare mai facilă, face de asemenea ca prețul să crească. Putem spune că fenomenul nu este unul negativ, este unul pozitiv în general. De asemenea comparând cu fenomenul de dinainte de 2008, constatăm că dinamica sau ritmul de creștere al salariilor este mai ridicat în acest moment față de atunci în comparație cu ritmul de creștere al prețurilor. Din acest punct de vedere accesul la piața imobiliară este unul mai facil ca acum 10-12 ani”, a declarat Liviu Deceanu, economist.

Anul acesta, dezvoltatorii imobiliari din marile orașe ale țării au în plan să livreze în total peste 29.000 de apartamente.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

4 Comentarii

  1. ..si uite asa sint manipulati fraierii de smecheri..auzi..cica ‘expertii’ (cum dracu’ devin astia experti ? au agatat si ei 3 fraieri si-au vindut 2 bordeie cu 2000 euro/m2, si devin experti) spunca preturile vor creste..adica, tradus, cumparati acum fraierilor, inghesuiti-va cit mai e ‘ieftin’ (> 1500 euro m2)..cit de fraier poti fi sa te uiti la astia ? de parca ar fi prosti sa spuna ‘..nu cumparati acum, este nesimtit de scump, mai asteptati sa scada..’.
    Oamenii trebuie sa stie ca pretul real, de constructie la alb, este ~ 3-4 ori mai mic decit afiseaza astia..restul banilor intra in buzunarele ‘specialistilor’ din constructii.
    Dar cine vrea neaparat sa cumpere un cotet de 40-50 m2 cu > 70.000 euro, si sa fie sclav la banca > 20 ani..ascultati ce va spun ‘expertii’. Sau daca nu, socotiti, ginditi, luati o firmulita de construtii de incredere, si faceti de 2 ori mai ieftin.

    • Preturile nu sunt mari, ci enorme! Este doar o bula, asa cum au fost si altele care urca pana va face..poc! Singurii care nu prea castiga in bula asta sunt tocmai cei care construiesc, muncitorii platiti cu 2-3000 lei lunar, in schimb ceilalti, ,,dezvolatorii”, de fapt speculatorii, bancile si imobiliarii toti castiga enorm. Eu am oaresce experienta in constructii, si cu toate astea inca ma minunez cum patru pereti care se fac relativ usor pot costa atat de mult! La fel de umflate sunt si preturile la terenuri. Am construit o casuta mica, 40 mp la tara, manopera si materiale cu 11000 euro, tot confortul – temelie adanca 50 cm, plus 50 cm deasupra, alimentare cu apa prin hidrofor de la fantana, din bca si beton, termopane, izolata exterior, faianta, gresie, dus modern, sanitare, parchet, gletuita si zugravita cele mai bune materiale, acoperis din tabla tip tigla etc! Cat castiga escrocii vanzand cu 1500 euro mp?! Peste 100%, chiar 150% din cat baga! Acum se dau un pic loviti ca vrea orban sa desfiinteze prima casa, eu zic ca e un lucru bun!

  2. Este înduioșător cum va lăsați manipulati de dezvoltatori și smecherii de agenți imobiliari. Pai ignoranța și iresponsabilitatea guvernanților, desființarea programului Prima casa, nesiguranța locurilor de munca, imprevizibilitatea lăcomiei băncilor, nu pot duce decât la prăbușirea preturilor imobiliare prin reticenta clienților. Vom vedea din ce în ce mai multe astfel de articole manipulatoare prin care speculanții vor sa învie mortul.

  3. Mafia imobiliara, alias specialisti/experti/consultanti imobiliari. Foarte adevarat este ca pretul se formeaza in piata prin cerere si oferta, insa in pret trebuie sa se regaseasca investitia constructorului, profitul care ar trebui sa fie unul decent nu aberant si desigur solvabilitatea cumparatorului. Nu am sa inteleg niciodata cum sa poti se te arunci sa dai 50-60-70 mii de euro pe un bloc din 65-75 care acum are 60 de ani vechime? Pana il achiti va face 90 sau 100 😀 Am inteles zona ca e centrala, dar si poluarea este maxima acolo, te inghesui in 40-60mp cu infrastructura veche. Trebuie sa nu ai tiglele pe casa. Ca preturile cres constant si asta e adevarat. In 2017 am achizitionat o casa de 88mp utili la gata, si cu mansarda doar ca spatiu gol + 400mp teren, toate utilitatile si am dat 58 mii de euro. Acum acelasi dezvoltator face acelasi proiect, dar cu un spatiu util pe parter mai mic cu 10mp la un pret de 67 mii de euro. Adevarat ca acum mai pun si pavele, fac un gard frontal din asa zis fier forjat + mansarda izolata cu spuma, insa nu face diferenta de 9 mii de euro nici daca stai in cap, unde mai pui ca suprafata utile a scazut pe la 80mp. Zi buna.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.