Zeghe pentru un procuror inuMan

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a confirmat joi comiterea altor abuzuri deosebit de grave de către fostul procuror şef al Serviciului Teritorial Oradea al DNA, Ciprian Man, care a fost unul din copiii răzgâiaţi ai zeiţei anticorupţie Laura Codruţa Kovesi, alături de procurorii Lucian Onea şi Mircea Negulescu de la „unitatea de elita” din Ploieşti.

Înalta Curte a achitat definitiv, cu motivatia ca faptele nu exista, opt inculpati, majoritatea politisti, printre care si pe chestorul Liviu Popa, fost sef al Inspectoratului General al Politiei Romane, care au fost trimisi in judecata de catre procurorul Ciprian Man pentru circa 100 de acte materiale de asa-zisa coruptie.

Fata de un alt politist s-a dispus incetarea procesului penal intrucat a decedat de inima rea in cursul judecatii. In acelasi dosar, chestorul Liviu Popa si judecatorul Ovidiu Galea de la Tribunalul Bihor au fost achitati pentru infractiunea de fals in declaratii inventata de procurorul Man in urma acuzatiei ca nu si-ar fi declarat apartenenta la masonerie. A doua zi a fost difuzata stirea ca fostii procurori anticoruptie Ciprian Man si Cristian Ardelean au fost pusi sub acuzare de procuroarea Adina Florea din Sectia de Investigare a Infractiunilor din Justitie (SIIJ) pentru savarsirea infractiunilor de santaj si abuz in serviciu intrucat au amenintat judecatori de la Curtea de Apel Oradea cu fabricarea de dosare penale pentru a-i determina sa pronunte hotarari favorabile in cauzele instrumentate de DNA. Recenta hotarare a instantei supreme confirma inca odata necesitatea si utilitatea Sectiei de Investigare a Infractiunilor din Justitie.

Un politist mort pe constiinta
In ianuarie 2017, vajnicul procuror Ciprian Man i-a trimis in judecata pe chestorul Liviu Popa, la data respectiva seful Inspectoratului de Politie al Judetului Bihor, si pe mai multi subalterni ai acestuia, printre care seful Politiei orasului Beius, comisarul Remus Indrei, si sefi de post din zona, pentru infractiuni continuate de luare sau dare de mita, respectiv de instigare sau de complicitate la luare de mita referitor la care le-a retinut, ca sa nu zicem inventat, nu mai putin de 100 de acte materiale. De atunci, respectiv de aproape trei ani, politistii inculpati au fost suspendati din functie, fiind privati de salarii si de celelalte drepturi cuvenite.

Unul dintre politistii inculpati, Gheorghe Bat, desi era relativ tanar si pasionat de sport, nu a rezistat supliciului public la care a fost supus, decedand in cursul procesului, dupa faza de camera preliminara, datorita unei afectiuni aparute subit. Ceilalti politisti au fost achitati si in prima instanta, in aprilie 2019, de catre Curtea de Apel Timisoara. Manifestand o rea-credinta vadita alaturi de o crasa lipsa de profesionalism, procurorul Man a frant un destin, avandu-l pe constiinta pe politistul mort, si a afectat grav destinele si carierele celorlalti inculpati.

Interesant este ca, la scurt timp dupa trimiterea in judecata a chestorului Liviu Popa, a devenit sef al Inspectoratului de Politie al Judetului Bihor, in locul acestuia, un politist care este consatean si prieten din copilarie cu procurorul Man, precum si partenerul sau de vanatoare cel mai statornic. Este vorba de comisarul sef Alin Hanis, anterior sef al Politiei orasului Beius si al Politiei municipiului Oradea, care l-a ajutat pe Man sa scape de un dosar de braconaj in perioada in care era procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Beius.

Exista voci care spun ca procurorul Man a fabricat acest dosar pentru a se razbuna intrucat fratele sau, de profesie politist, nu a fost promovat intr-o functie mai acatarii si pentru a-i crea partie amicului sau Hanis spre functia de inspector sef judetean. Procurorii de la SIIJ ar trebui sa verifice aceste aspecte pentru a se dumiri si a ne dumiri ce l-a purtat pe vajnicul Man in lupta anticoruptie impotriva sefilor si colegilor fratelui si amicului sau.

Un judecator prigonit patru ani

Procurorul Man a afectat grav si cariera profesionala si viata familiei judecatorului Ovidiu Galea de la Tribunalul Bihor, caruia i-a fabricat, dupa aproape 20 de ani de magistratura fara cusur, cu rea-credinta, din motive de frustrare si de razbunare, doua dosare penale in decurs de doi ani si jumatate. Primul motiv este legat de faptul ca judecatorul Galea nu i-a facut jocurile procurorului Man in dosarele DNA pe care le-a judecat. Man i-a reprosat de mai multe ori ca l-a pus in dificultate prin intrebarile pe care i le-a adresat si prin problemele pe care le-a ridicat in cauzele in care participa ca procuror de sedinta.

Al doilea motiv este legat de faptul ca a criticat-o pe judecătoarea Crina Muntean pentru atitudine necolegială și a initiat schimbarea acesteia din colegiul de conducere și din funcția de președinte al Secției Penale a Tribunalului Bihor. Procurorul Man s-a aflat in relatii foarte apropiate cu judecatoarea Crina Muntean atat pe plan institutional cat si pe plan personal. Judecatoarea Muntean si-a castigat notorietatea de judecatoare de serviciu a DNA intrucat, pe de o parte, aproba toate cererile de autorizare de perchezitii sau de interceptare a convorbirilor, iar, pe de alta parte, pronunta solutii de condamnare in toate dosarele instrumentate de procurorii anticoruptie.

Astfel, procurorul Man i-a instrumentat judecătorului Galea un dosar pentru abuz în serviciu, fals intelectual si uz de fals, pentru că ar fi preschimbat un termen de judecată pentru a asigura celeritatea unei cauze cu inculpat in stare de deținere, fiind singurul trimis în judecată dintre cei trei membri ai completului decident, si pentru ca ar fi dispus indreptarea unei erori materiale intr-o sentinta penala intr-o zi in care … nu a fost la serviciu.

Dosarul, in care au mai fost trimisi in judecata pentru alte fapte trei judecatori de la Curtea de Apel Oradea, a fost restituit DNA Oradea de catre Curtea de Apel Cluj, unde fusese strămutat, iar această hotărâre a fost menținută de Înalta Curte de Casație și Justiție, ambele instanțe făcând varză rechizitoriul lui Man. Ulterior, structura centrala a DNA a emis solutie de clasare in aceasta cauza, cu motivarea ca faptele nu exista. Dupa restituirea dosarului susmentionat insa, in ziua in care a aflat ca judecatorul Galea a fost repus in functie si ca urmeaza sa-i fie achitate drepturile salariale cuvenite, șeful DNA Oradea i-a fabricat un nou dosar, de data aceasta pentru o infracțiune de fals în declarații, acuzându-l că nu a consemnat în declarațiile de interese că ar fi membru al unei loji masonice, respectiv al Asociatiei Marea Loja Nationala din Romania. Curtea de Apel Timisoara a dispus renuntarea la pedeapsa si aplicarea unui avertisment pentru aceasta fapta inchipuita, dar judecatorul Galea a declarat apel pentru a i se constata deplina nevinovatie, deziderat care i s-a implinit la Inalta Curte de Casatie si Justitie, care l-a achitat definitiv.

In urma inculparii in aceste dosare, judecatorul Galea a fost suspendat din profesie in jur de patru ani, perioada in care a fost privat de salarii si alte drepturi cuvenite. Magistratul a avut o situatie familiala foarte grea in aceasta perioada, in conditiile in care unul din fiii sai era student la Cluj-Napoca, iar celalalt fiu era elev la liceu.

Alte destine mutilate

Procurorul Man a mutilat multe alte destine ale unor oameni trimisi in judecata care au fost declarati nevinovati. Episcopului greco-catolic de Oradea, Virgil Bercea, i-a fabricat, cu concursul procurorului Dan Chirculescu, un dosar pentru dare de mita si complicitate la abuz in serviciu. Episcopul a fost achitat definitiv de Inalta Curte de Casatie si Justitie in decembrie 2018, dar anii de umilinte i-au zdruncinat grav sanatatea, fiind internat multa vreme la tratamente la spitalul Vaticanului din Roma. Probleme grave de sanatate are si fostul prim-procuror al Parchetului de pe langa Tribunalul Bihor, Viorel Gavra, dupa ce procurorii Ciprian Man si Marius Iancu de la DNA Oradeai-au fabricat un dosar penal consoartei sale si au incercat sa-i fabrice un dosar penal lui insusi, folosindu-se de un infractor condamnat de etnie roma. Nu au reusit acest lucru, insa au reusit sa obtina excluderea sa din magistratura, in urma unei sesizari mincinoase formulate catre CSM ca ar fi intervenit la ei in legatura cu dosarul consoartei sale, lasandu-l astfel fara profesie si fara pensie.

Asa cum am mai prezentat, procurorul Man i-a fabricat doua dosare penale si cunoscutului avocat oradean Ioan Sava, la cabinetul de avocatura al caruia si-a inceput cariera juridica ca avocat stagiar dupa absolvirea facultatii. In primul dosar, avand ca obiect un trafic de influenta inventat, a fost condamnat de Inalta Curte, in urma interventiei Binomului SRI-DNA, la o pedeapsa de trei ani de inchisoare cu executare, dupa ce Curtea de Apel Cluj il condamnase cu suspendare conditionata, ca sa nu supere DNA. In al doilea dosar, avand ca obiect un santaj inchipuit dintr-o postare online la adresa judecatoarei Crina Muntean, a fost achitat de Inalta Curte, dupa ce un judecator de la Curtea de Apel Oradea, care era santajat si controlat de DNA, il condamnase la trei ani de inchisoare cu executare. Avocatul Sava s-a luptat ca un leu pentru a-si dovedi nevinovatia, inclusiv din spatele gratiilor, dar atatia ani de lupta si nedreptati i-au afectat si lui grav sanatatea.

Zeghe in loc de roba

Procurorul Ciprian Man ar trebui sa raspunda acum pentru toate destinele frante sau mutilate prin trimiteri abuzive in judecata. In ultimii trei ani, instantele de judecata au pronuntat achitari in peste 3/4 din dosarele solutionate sau avizate de acesta, fiind recordman national sub acest aspect. In ianuarie 2019, procurorul Ciprian Man si amicul sau Cristian Ardelean au fost dati afara din DNA dupa ce cunoscutul avocat Razvan Doseanu a difuzat o inregistrare care devoala practicile acestora de santajare a judecatorilor oradeni, iar SIIJ a constituit un dosar penal in care a inceput urmarirea penala in rem.

La inceputul lunii iulie 2019, inspectia Judiciara din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a dispus trimiterea in judecata disciplinara a procurorilor Man si Ardelean pentru abaterea constand in in manifestari ce aduc atingere onoarei sau probitatii profesionale ori prestigiului justitiei, savarsite in exercitarea atributiilor de serviciu, care sunt legate de discutiile si practicile privind timorarea unor judecatori de la Curtea de Apel Oradea, prin fabricarea de dosare penale. Solutionarea acestei sesizari disciplinare este tergiversata insa de Sectia pentru procurori din cadrul CSM, unde a avut deja trei termene. Si dosarul penal inregistrat in ianuarie a.c la SIIJ., unde procurorii Man si Ardelean mai au cel putin 5-6 dosare penale pentru abuzurile comise, a trenat pana zilele trecute cand a fost inceputa urmarirea penala in personam pentru infractiunile de santaj si abuz in serviciu impotriva procurorilor Man si Ardelean si pentru infractiunile de favorizarea infractorului, instigare la marturie mincinoasa si instigare la abuz in serviciu impotriva judecatoarei Crina Muntean.

Consideram ca SIIJ are acum suficiente argumente pentru a solicita inclusiv arestarea preventiva a procurorului Man, care a fost marele tartor al DNA Oradea. Pentru a nu mai frange sau mutila alte destine, in calitate de procuror la Parchetul de pe langa Tribunalul Bihor, unde a fost transferat de la DNA, dar si pentru a constitui un avertisment pentru alti procurori cu apucaturi abuzive. Un nevinovat mort si cel putin trei nevinovati ajunsi in stadiul de legume umane sunt mai mult decat de ajuns. Astfel de derbedei nu numai ca nu au ce cauta in justitie, recte in procuratura, dar trebuie sa ajunga in zeghe in loc de roba.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Valer Marian 278 Articole
Author

8 Comentarii

  1. Eliberati-l pe Don Dinca si lasati-l sa-si perfectioneze Tehnologia Butoiului Racketa !
    Intelegeti si voi ca Sintem prea Saraci sa hranim inca o gura in Celula VIP Liviu Dragnea.

  2. Ati inteles de ce vreau desființarea Secției de cercetare a magistraților? De ce am sustinut-o pe Codruta până la capăt? De ce nu doresc legea răspunderii magistraților? Pentru România normaaaallla!

  3. Pensionatii dupa 15 ani de ,,facaturi,, cu pwste 7000 lei pensie ! CE zici HOROR ORBAN ! desfintati ,desfintati 1

  4. Canalia alcoolica si turnatoare basista a distrus Romania si acum e bine mersi, europarlamentar (!!) … Kovesi, implicata in multe activitati mai mult decit dubioase si protectoare a infractorului astuia, imparte „dreptatea si anticoruptia” in intreaga Europa, „exilata” la acelasi Bruxelles … oare daca miine e arestat un pedofil cu vreo 200 de victime la activ (am avut dovada ca in Romania avem nenumarate cazuri …) are sanse sa devina ministrul Tineretului ? Eu cred ca da.

  5. @Omul potrivit la locul potrivit : canalia alcoolica nu-i europarlamentara. Face rau în continuare. Sprijinita-n mod direct de Johannis (complicele individei din foarte multe puncte de vedere), madam e procuror sef european. Mandat, 2 ani, cu-ncepere ori din toamna asta, ori de la-nceputul anului viitor.

  6. TOTATE PARCHETELE CARE AU VOTAT DESFINTAREA SECTIEI SPECIALE, TOATE AU PUS UMARUL LA ABUZURI, LA FALSIFICARE DE PROBE, LA PROTEJAREA CLANURILOR SI LA EXECUTIA ORDINELOR SRI.

  7. Mulți procurori sunt apărătorii, protectorii infractorilor în fața victimelor acestora și in fața judecătorilor, EI NU VOR SCĂPA DE PEDEAPSA LUI DUMNEZEU!

    • MUSAI SĂ SE REINTRODUCĂ PEDEAPSA CU MOARTEA PENTRU ACEȘTI PROCURORI MONȘTRII CA MAN, ARDELEAN, PORTOCALĂ…!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.