Ziua care va decide piața mondială a petrolului

Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a început miercuri dezbaterile pentru un acord destinat reducerii producţiei, în ideea de a susţine preţurile reduse la petrol. Există două tabere: Irakul și Iranul se opun presiunilor venite din partea Arabiei Saudite pentru o diminuare a producției, conform Reuters. „Dacă saudiţii nu se înţeleg cu iranienii şi irakieni, la reuniunea ministerială a OPEC, în privinţa cotelor de producţie, preţul barilului o să scadă pe termen scurt în jurul a 30 de dolari/baril. Dacă se vor înţelege şi vor reduce producţia cu 1 milion de barili pe zi, preţul va urca pe termen scurt în jurul a 50 de dolari/baril, cu perspective de a atinge 65-70 de dolari/baril într-un an.

Sunt câteva ţări producătoare de petrol (Venezuela, Rusia, Kazakhstan) disperate din cauza scăderii preţului la ţiţei deoarece au fost obligate de situaţie să reducă multe din cheltuielile publice pe care doreau să le facă. Oricum, nivelul de 100 de dolari/baril din trecut pare, în prezent, imposibil de atins. Dacă ar fi să ne luăm după evoluţiile tranzacţiilor futures din ultimele ore, şansa de a avea un acord pare mai mare”, spune Răzvan Nicolescu, fostul ministru român al Energiei.

„Vom ajunge la un acord astăzi” a declarat un delegat irakian la intrarea în hotelul unde are loc reuniunea informală. „Sunt optimist”, a declarat la rândul său ministrul iranian al petrolului, Bijan Zanganeh, adăugând că nu a fost formulată nicio solicitare pentru ca Iranul să îşi reducă producţia.

Miniştrii OPEC au căzut de acord, în urmă cu două luni, la Alger, asupra unei reduceri a producţiei cartelului până la 32,5 – 33 milioane barili pe zi, de la 33,64 milioane barili pe zi în prezent, pentru a sprijini preţul în scădere al petrolului. OPEC a precizat atunci că Iranul, Libia şi Nigeria nu vor fi obligate sa îşi reducă producţia deoarece industria lor petrolieră a fost afectată de tensiuni interne şi sancţiuni internaţionale. Acest acord preliminar este considerat o victorie pentru Iran având în vedere că autorităţile de la Teheran vor să îşi majoreze producţia pentru a recupera cota de piaţă pierdută în urma sancţiunilor occidentale, cotă ocupată de rivalul Arabia Saudită.

Însă, în ultimele săptămâni Arabia Saudită şi-a modificat poziţia şi se oferă să îşi reducă producţia cu doar 500.000 de barili pe zi, ceea ce înseamnă că Iranul va trebui să îşi limiteze producţia la 3,8 milioane barili pe zi. În replică, marţi Iranul a trimis o scrisoare membrilor OPEC în care cere ca Arabia Saudită să îşi reducă producţia cu un milion de barili pe zi, mai mult decât sunt dispuse autorităţile de la Riad. Totodată, Irakul face şi el presiuni pentru a-şi majora producţia susţinând că are nevoie de fonduri pentru a lupta cu militanţii din Statul Islamic. Împreună Iranul şi Irakul produc puţin peste opt milioane de barili pe zi, fiind devansaţi de cel mai influent membru al OPEC, Arabia Saudită care produce 10,5 milioane barili pe zi.

Zilele trecute ministrul saudit al Energiei, Khalid al-Falih, a declarat că piaţa petrolieră se va echilibra şi fără un acord de limitare a producţiei. Aceste declaraţii contrastează cu poziţia anterioară a oficialilor de la Riad care s-au declarat nerăbdători pentru un acord cu producătorii de petrol din afara OPEC.

După ce a căzut la începutul anului până la 26-27 dolari per baril, preţul petrolului şi-a revenit între timp şi oscilează de la mijlocul lunii august între 42 şi 53 de dolari per baril. Unii analişti, inclusiv cei de la Morgan Stanley şi Macquarie, au avertizat că preţul petrolului va înregistra o corecţie severă dacă OPEC nu va reuşi să ajungă la un acord de limitare a producţiei, fiind posibil să coboare până la 35 de dolari per baril.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4589 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.