Ziua Copilului, sărbătorită în Capitală

Expoziţii de jucării, concursuri, baloane, clovni, mascote, dans, muzică şi teatru sunt menite miercuri, de Ziua Internaţională a Copilului, să aducă zâmbetul pe feţele celor mici.

Muzeul Naţional de Istorie a României inaugurează la ora 12,00 expoziţia temporară de jucării de colecţie şi istorice „Colecţie de copilării”. Publicul va avea ocazia a se reîntâlni cu jucăriile preferate din copilărie şi a le descoperi pe cele ale părinţilor şi bunicilor, în expunere regăsindu-se jucării din anii ’20 până în anii ’90. Vor fi expuse peste 400 de piese aparţinând Asociaţiei Muzeul Jucăriilor, grupate tematic – animale, arme, automobile, figurine, jucării electronice, jucării muzicale, jucării tradiţionale, păpuşi, roboţi, trenuleţe-tramvaie, rachete şi nave spaţiale.

La Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” cei mici, dar şi părinţii şi bunicii vor învăţa să planteze legume şi flori în Grădina de legume din curtea gospodăriei Trăisteni iar apoi aceştia sunt invitaţi la deschiderea expoziţiei de desen şi pictură „Casa bunicilor din Muzeul Satului” şi la festivitatea de premiere a celor mai frumoase desene realizate de elevi ai şcolilor bucureştene.

Programul va continua cu parada mânuitorilor de steaguri din Italia, muzică şi dans japonez, demonstraţii de arte marţiale, cântec şi joc cu Formaţia de dansuri a copiilor de la Asociaţia Cultural Artistică „Liviu Vasilică” din Alexandria şi multe concursuri cu premii.

Copiii şi tinerii cu vârsta de până la 18 ani vor avea acces gratuit în muzeu.

În incinta Teatrului Masca va avea loc proiectul „Poliţistul – prietenul copilului”, desfăşurat de Poliţia de Proximitate a Secţiei 21 în colaborare cu Securitas. Proiectul „Delincvenţa juvenilă: între neglijenţă şi intoleranţă’, din care face parte acest concurs, are ca scop prevenirea şi combaterea delincvenţei juvenile în unităţile de învăţământ. Aproximativ 100 de copii cu vârste între 10 şi 17 ani vor participa la concursuri de legislaţie şi probe de teatru şi poezie.

Centrul Cultural al Republicii Ungare îi invită pe copii la un concert-surpriză susţinut de ‘mici’ talente, viitori artişti interpreţi, prezentaţi de realizatoarea de emisiuni radio Ecaterina Stan.

Aeroportul Internaţional „Henri Coandă” va fi invadat de „broscuţe”. A devenit o tradiţie ca ziua de 1 Iunie să transforme aeroportul într-un decor de basm – un broscoi, o prinţesă şi zeci de copii costumaţi în broscuţe gălăgioase îl vor lua cu asalt. Povestea va continua cu jocuri, muzică şi dans la Salonul Prezidenţial iar la final micuţii vor vizita o aeronavă.

Romfilatelia, alături de mascota Marky, îi invită pe copii, părinţi şi bunici în universul filatelic, pe platforma centrală din Parcul Herăstrău (intrarea Charles de Gaulle), începând cu ora 10, la concursuri şi distracţie.

Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti le oferă părinţilor posibilitatea să îşi plimbe gratuit cu vaporaşul copiii de până la 14 ani. Pentru acest eveniment vor fi scoase pe lacul Herăstrău cele şapte vaporaşe ale administraţiei cu care se pot face plimbări, traversări şi ecluzări.

În manejul Centrului de Salvare şi Recuperare a Cailor Tei – Toboc, din şoseaua Petricani, va avea loc un spectacol ecvestru dedicat celor mici: jocuri medievale călare, dresuri de cai, sărituri peste obstacole şi tras cu arcul, prezentări de rase de cai, dar şi multe alte surprize.

Parcul Plumbuita se va transforma într-un veritabil parc al copiilor, unde de la ora 9,00 peste 600 de elevi sunt aşteptaţi să participe la prima ediţie a festivalului „Şcoli, talente – noi vedete”, organizat de Primăria Sectorului 2 şi Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti.

Elevii care iubesc dansul, muzica şi teatrul vor avea şansa să-şi demonstreze aptitudinile deosebite pe scena special amenajată pentru ei în parcul Plumbuita, unde se pot înscrie, în funcţie de vârstă, la concursurile aflate pe agenda festivalului. De la ora 10,00, la locul de joacă pentru căţei va avea loc concursul canin ‘Iubiţi copiii şi animalele!’, dedicat tuturor celor care au acasă un patruped şi sunt dornici să participe la întreceri de acest gen, dotate cu premii specifice.

Clubul Seniorilor din parcul Plumbuita găzduieşte o expoziţie dedicată zilei de 1 Iunie, realizată de micuţii talentaţi de la Grădiniţa „Castel”.

În zona de şah din Parcul Lumea Copiilor, Primăria Sectorului 4 şi Centrul de Excelenţă „Rafael Vaganian” îi provoacă pe toţi copiii pasionaţi de practicarea ‘sportului minţii’ la un simultan de şah, la finalul căruia participanţii vor primi diplome şi numeroase premii. Distracţia va continua, de la orele 13,00, cu ateliere de creaţie în aer liber, în sprijinul copiilor cu dizabilităţi. Începând cu ora 15,00, atmosfera de sărbătoare va fi întregită de cele cinci „măsuţe de poveste” special amenajate pe aleea principală, unde micuţii au ocazia de a se „întâlni” cu personajele lor favorite din desenele animate, răsfoind revistele şi cărţile de colorat.

În Sala „Nichita Stănescu” a Centrului Cultural al MAI, de la ora 10,30, Luminiţa Anghel, Nicola, Sanda Ladoşi şi Pepe, Răzvan Lucescu, Bogdan Stelea şi jucătorii echipei naţionale de fotbal vor dărui clipe de încântare celor 150 copii de la trei centre de plasament din Bucureşti.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.