„Ziua Iei” se sărbătorește prin lege

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat marți, 21 iunie 2022, decretul privind promulgarea Legii pentru instituirea zilei de 24 iunie ca „Ziua Iei”, anunță Administrația Prezidențială.

Potrivit legii, cu prilejul „Zilei Iei” pot fi organizate activități culturale, sociale și artistice și pot fi difuzate, prin mijloace de informare în masă, materiale care vizează promovarea și protejarea iei.

Autoritățile administrației publice centrale și locale pot acorda sprijin logistic și pot aloca fonduri din bugetele proprii în vederea organizării și derulării în bune condiții a evenimentelor dedicate, în limita alocărilor bugetare aprobate. Unitățile de învățământ, unitățile de cult, centrele comunitare, instituțiile culturale, precum și reprezentanțele diplomatice ale României, sunt invitate să participe la acțiuni de promovare a iei.

Legea a fost adoptată de Camera Deputaților, în calitate de for decizional, în ședința din 31 mai, cu 221 de voturi „pentru” și 41 de abțineri.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

9 Comentarii

  1. Aha,..Leu tramvai,..in picaj istoric,..De ai intreba o sută de români, de ce se numește moneda națională ”leu”, oare câți ar știi răspunsul corect,.?? Greu bre, la școală se predă ?.Data asta nu știu pe ce criterii o ai,..E o dată inventată, un istoric,..mai sigur, documentat, există ??? Nu cred,. Președintele doar semnează aiurea, prostii.

  2. Sânzienele sunt, în mitologia românească, zâne bune din clasa ielelor dar care atunci când nu le este respectată sărbătoarea devin surate cu Rusaliile care sunt zâne rele. Uneori Sânzienele sunt supranumite si Drăgaicele, manifestându-se, potrivit superstiției, în ziua Sf. Ioan Botezătorul – 24 iunie. Corespunde celebrării solstițiului de vara la populatiile antice pagane europeene, de la cei latini la geto-daci si la cele nordice (suedezi, norvegieni, danezi, anglo-saxoni, slavi). Dateaza probabil de la civilizațiile neolitice (vezi celebrării solstițiului de iarna și de vara de la Stonehenge/3000 BC).

    Pârvan presupune că Diana daco-romană (Diana sancta, potentissima) era aceeași divinitate cu Artemis-Bendis a tracilor (Herodot, IV, 33). Cultul acestei zeițe a supraviețuit după romanizarea Daciei și numele de Diana se găsește în vocabula românească zâna. Diana Sancta din Sarmizegetusa a devenit Sânziana (<San(cta) Diana), figură centrală a folclorului românesc. Continuitatea religioasă și lingvistică a fost asigurată mai ales datorită faptului că procesul de transformare a avut loc intr-un mediu popular, adică rural (campestru și silvestru).

  3. Domnul președinte Iohannis promovează Legea pentru instituirea zilei de 24 iunie ca „Ziua Iei”. Același domnul președinte Iohannis a respins Legea pentru declararea datei de 4 iunie ca Ziua Tratatului de la Trianon!!! Și nu s-a revoltat nimeni să-l trimită definitiv în Sibiul iubit sau Germania paternă.

  4. Dateaza probabil de la civilizațiile neolitice (vezi celebrările solstițiului de iarna și de vara de la Stonehenge/sanctuar solar de pe la 3000 BC).
    Si cum, pe teritoriul nostru popoarele neolitice dateaza de pe la 7000 BC, iar geto-dacii (populatia PIE) de pe la 3000 BC, asta indica ca aceaste date astronomice si agrariene (ale solstițiului de vara/24 iunie si de iarna/24-25 decembrie) dateaza si sunt sarbatorite inca din acele timpuri stravechi neolitice agrariene. Ca pretutindeni în toata Europa cea neolitica.

  5. Ia este o bluză, componentă a costumului tradițional românesc. Este confecționată din pânză albă de bumbac, in sau borangic. Este împodobită cu broderii în motive populare românești mai ales la mâneci, pe piept și la gât. Unele ii sunt împodobite și cu mărgele sau paiete.

    România revoluționară, pictură de Constantin Daniel Rosenthal (modelul este Maria Rosetti)
    În comunitățile românești din întreaga lume, ziua universală a i iei este sărbătorită la data de 24 iunie (la Sânziene sau Drăgaica).

  6. mei joiannis ,dar ziua izmenei nu merita o sarbatoare ???
    ca peste 4.000 de plutoniri de companie,izmanari,au ajuns generali ,bre !
    chiar nu merita o sarbatoare ? macar in familiile voastre !

  7. Pe cand si ziua ciorapilor gauriti? Ca la ” zile ” suntem campioni.

  8. Scuze , dar invatati mai oameni buni mai intai limba romana , in care citirea este fonetică (se citeste cum e scris) , iar scrierea este fonemică (se scrie cum se aude) . Deci , se scrie iie și nu ie , ca la iedera , ienicer, iezi , iapă , etc.. La fel ca la știind , fiind , aceea , etc.. Toate cele bune !

  9. ÍE, ii, s. f. 1. Bluză femeiască caracteristică portului național românesc, confecționată din pânză albă de bumbac, de in sau de borangic și împodobită la gât, la piept și la mâneci cu cusături alese, de obicei în motive geometrice, cu fluturi, cu mărgele etc. 2. (Înv. și pop.) Parte a corpului la unele animale, reprezentată printr-o îndoitură a pielii. – Lat. [vestis] linea.

    sursa: DEX ’09 (2009)

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.