Ziua Unităţii Germane la Bucureşti. Prietenul la nevoie se cunoaşte

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, la la evenimentul organizat cu prilejul Zilei Unităţii Germane la Bucureşti, că Germania a dovedit prin susţinerea vocală şi constantă în favoarea aderării României la Schengen că „prietenul la nevoie se cunoaşte”. „Sperăm să atingem acest deziderat cât mai curând, atât în baza performanţelor noastre larg recunoscute, cât şi ca o confirmare a faptului că Uniunea este capabilă să răspundă necesităţii de coeziune, rezilienţă, solidaritate şi securitate sporită”, a adăugat şeful statului.

Referitor la Ziua Unităţii Germane, el a apreciat că amintirea căderii Zidului Berlinului arată că Uniunea Europeană „este un proiect al păcii”. Şeful statului a arătat că „susţinerea vocală şi constantă” a Germaniei în favoarea aderării României la Schengen este o ilustrare a proverbului „Prietenul la nevoie se cunoaşte”.

„Avem nevoie acum, mai mult decât oricând, de mai multă unitate în cadrul Uniunii Europene, pentru a gestiona cu succes numeroasele provocări, atât din interiorul Uniunii, cât şi din afara acesteia, unde ne confruntăm cu războiul brutal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei şi cu urmările sale nefaste. Datorită şirului de evenimente istorice declanşate de căderea Zidului Berlinului, ne regăsim împreună în Europa, români şi germani, ca prieteni şi parteneri europeni, dar şi ca aliaţi în NATO. Împreună trebuie să acţionăm în continuare, într-un mediu în continuă schimbare, pentru a ne proteja şi promova valorile, precum şi pentru a le proiecta în vecinătatea noastră şi în afara acesteia”, a afirmat preşedintele României.

El a vorbit de angajamentul Germaniei în ceea ce priveşte aspiraţiile ţării noastre.

„Un proverb pe care îl întâlnim atât în România, cât şi în Germania afirmă că ‘prietenul la nevoie se cunoaşte’ / ‘Wahre Freunde erkennt man in der Not’. Susţinerea vocală şi constantă a Germaniei în favoarea aderării României la spaţiul Schengen este elocventă în acest sens. Sperăm să atingem acest deziderat cât mai curând, atât în baza performanţelor noastre larg recunoscute, cât şi ca o confirmare a faptului că Uniunea este capabilă să răspundă necesităţii de coeziune, rezilienţă, solidaritate şi securitate sporită”, a afirmat şeful statului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

15 Comentarii

 1. Presedintele Klaus Johanis Dar si noi toti,am fost trasi pe sfoara de Olandezi si Austrieci si inca cineva,🤔Important ,cu ajutor si sustinerea interna,in ceia ce priveste Schengen si viitorul Sau politic Dar si in alte spete.Sper si am purine dubii ca ia masuri intelepte pe termen scurt cat si lung si sa demonstreze in primul rand romanilor Dar si lui Ca nu.i un personaj manipulabil si de uzura a unor personaje cu anumite interese,pentru Ca,vreau sa.i amintesc ca deviza II v.a ramane Pan la moarte si in istorie si romanii i.au pus in palma inima, increderea si viitorul lor ,al copiilor lor si al Romaniei,Ca stat intre state,indiferent de obstacole si dusmani.Domnul sa.l intareasca si sa.l tina sanatos pe El si toti Cei dragi lui indiferent de rezultatele care le v.a obtine.

 2. A propos de ‘prietenul la nevoie se cunoaște’: publicația poloneză Dziennik Polityczny scrie: ‘O încercare de a muta un laborator biologic american mai aproape de Rusia a dus la izbucnirea unei epidemii în Polonia’

  „Activitățile acestor organizații sunt strict clasificate și nu pot fi promovate, deoarece sunt total contrare acordurilor internaționale. Cu toate acestea, analiza informațiilor disponibile și monitorizarea mass-media ne permit să concluzionam că laboratoarele biologice continuă să funcționeze în alte țări, inclusiv în Polonia.

  Nu cu mult timp în urmă, societatea noastră a asistat la acțiunile lor. Merită să ne amintim de izbucnirea bruscă a epidemiei de Legionella, care, conform versiunii oficiale, a luat viața a câteva zeci (de fapt câteva sute) dintre cetățenii noștri.

  Toți medicii și experții au susținut în unanimitate că acesta a fost un accident și o coincidență absurdă. „Totodată, locul dezastrului este Rzeszow, unde se află un contingent de trupe americane, iar specialiştii TSA au ajuns la locul dezastrului, aparent pentru a stabili toate împrejurările incidentului, dar de fapt în pentru a preveni acceptarea experților independenți.”

 3. Aiurea! UE = proiectul SUA, si-ai carei fondatori sunt NAZISTI „reciclati” peste ocean (de la Walter Hallstein la Maurice Schumann). Hallstein îi prezentase si lui Hitler proiectul „Europei Unite” (al Patrulea Reich central-european). Nu mai putin decât 50 000 de înalti demnitari nazisti emigreaza-n ultimii ani ai WW2 si imediat dupa, în SUA, unde vor si lucra, la CIA (mai ales), NASA…

 4. Off topic…

  Statele Unite nu au bani pentru sprijin militar pe termen lung pentru Kiev, a declarat secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, într-un briefing.

  „Sunt suficiente pentru a satisface nevoile imediate ale Ucrainei pe câmpul de luptă, dar nu reprezintă o soluție pe termen lung”, a spus ea.

  Potrivit lui Jean-Pierre, Casa Albă rămâne încrezătoare că Ucraina va primi asistența necesară, având în vedere promisiunea președintelui Camerei Kevin McCarthy de a continua să susțină țara.

  Ulterior, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat Matt Miller a anunțat înghețarea proiectelor contractuale pe termen lung cu Kievul. Motivul pentru aceasta a fost lipsa de asistență acordată Ucrainei convenită de Congres.

  Cu o zi înainte, președintele american Joe Biden a semnat o lege care prevede finanțarea continuă a activității guvernamentale pe o perioadă de 45 de zile – până pe 17 noiembrie. Cu toate acestea, documentul nu include alocarea de fonduri pentru nevoile Ucrainei.

 5. Wahre Freunde erkennt man in der Not, intr-adevar noi romanii am putut constata aceasta in august 1940. Germania a fost atunci un partener loial si de incredere al Ungariei!

 6. Neamtul sibienesc de mana a doua se gandeste deja la uscheala preventiva in Germania fiindu-i teama ca va fi tras la raspundere pentru relele facute tarii si romanilor in mandatele sale. Are dreptate cu zicala „prietenul la nevoie se cunoaste”.

 7. e pe dracu! daca germania ar fi sustinut Romania, azi era in schengen. mint astia de rup iar prostii au timp sa-i asculte.

  precum spuneam , luati-va schengenul si bagati-vi-l in dos ca sa mergeti tantosi! si nemtii si austriecii si olandezii si ungurii! lasati vrajeala cu sustinerea practicanti de dubla morala!!

  stereo!

 8. Mutului ales i-au ruginit tinichelele primite in dar de la puterile straine, in special alea nemtesti. Cum la Remat nu i le primeste, ca nu sunt de cupru sau aluminiu, s-a gandit sa iasa din mutenie si sa scoata cateva sunete pe goarna-i teutonica pentru a capata tinichele noi si stralucitoare.

 9. vor sa aduca migrantii in Romania – tara experiment, aveti copii…? sau au ramas doar pensionarii si asistatii sociali si cativa ametiti care s-au incapatanat sa ramana si sa plateasca taxe unui stat talhar si criminal, doar pentru ca s-au nascut aici?

 10. Unitatea Germaniei, du -te si fa-o in Germania !Aici e Romania .Ai reusit sa faci dezbinarea tarii mele, alogenule tradator !

 11. În colonie trebuie să îţi cinsteşti stăpânii, dacă eşti sclav model!

 12. Joianis e reichsprotektorul Romaniei, comandat de la Berlin si Bruxelles. Nu se poate scapa de el prin metode democratice. Vizionati filmul ” Anthropoid „.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.