Proiectul Guvernului privind Roșia Montană, respins

UPDATE Comisia parlamentară specială a respins, luni, proiectul Guvernului privind exploatarea minieră de la Roşia Montană.

Proiectul a fost respins cu 17 voturi „pentru” şi două abţineri.

În urma votului, proiectul a primit raport de respingere.

Pe de altă parte, Comisia specială Roşia Montană afirmă, în raport, că este nevoie de un cadru legislativ cât mai larg, că recomandă desecretizarea licenţei şi a documentelor clasificate şi că atrage atenţia asupra unor posibile încălcări ale legislaţiei în vigoare pe parcursul exploatării.

„Comisia atrage atenţia asupra unor posibile încălcări ale legislaţiei în vigoare pe parcursul derulării proiectului de exploatare minieră de la Roşia Montană. De aceea, Comisia va înainta prezentul raport autorităţilor competente cu scopul asigurării legalităţii integrale a proiectului Roşia Montană şi investigării, acolo unde este cazul, a faptelor presupus ilegale”, se arată în conzluziile raportului.

Comisia apreciază că afirmaţiile lui Ştefan Marincea, fost şef al Institutului Geologic Român, audiat în calitatea sa oficială de la acel moment, alături de declaraţiile angajaţilor IGR, care au făcut parte din echipa trimisă pentru  cartografierea zonei sunt „extrem de grave şi trebuie investigate de către instituţiile judiciare”.

Potrivit raportului, Comisia consideră că Proiectul de lege nu acoperă în mod satisfăcător toate cerinţele complexe privind cadrul desfăşurării activităţii de exploatare a resurselor minerale în România şi, în consecinţă, propune respingerea acestuia.

RAPORTUL COMISIEI POATE FI VIZUALIZAT AICI

Liderul PNL Crin Antonescu anunţase luni la prânz că proiectul Guvernului privind exploatarea de la Roşia Montană, care a scos mii de oameni în stradă în ultimele două luni, va fi respins luni de Comisia special creată în Parlament, urmând însă să fie elaborată o lege cadru care să stabilească criterii generale pentru exploatările viitoare.

Antonescu a declarat, după şedinţa USL la care a participat și liderul PSD Victor Ponta, că se va da raport de respingere la proiectul de lege privind exploatarea minieră de la Roşia Montană.

Crin Antonescu a precizat că, în şedinţa USL, s-a ajuns la consens pe acest subiect. Acest proiect va fi respins, a spus Crin Antonescu, precizând că o nouă lege va stabili criterii generale pentru exploatările viitoare.

„Pentru comisia specială care azi îşi va da obştescul sfârşit şi va da vot final… principiul este următorul: raport de respingere pentru actualul proiect al Guvernului şi în concluzii se vor face câteva recomandări majore pentru constituirea unui cadru legislativ”, a anunţat Antonescu.

Ce a spus Ponta

Victor Ponta a declarat, luni, după şedinţa USL în care s-a decis ca proiectul de lege transmis de Guvern să fie respins de către Comisia parlamentară specială, că proiectul minier de la Roşia Montană s-ar putea face în baza Legii cadru care urmează a fi elaborată de Legislativ. Ponta a anunţat după şedinţa USL că PSD şi PNL susţin împreună, în Parlament, elaborarea unei Legi cadru privind toate proiectele miniere.

Am exprimat o poziţie de susţinere a proiectelor economice mari, şi asta e. Dacă proiectul de lege nu a fost suficient de bun, înseamnă că următorul va fi mult mai bun şi va acoperi toate criticile de bună credinţă, care vor fi luate în considerare şi acoperite de Legea cadru”, a spus Ponta.

Ponta a precizat că această lege va prevedea un cadru pentru toate proiectele miniere, nefiind necesar ca Guvernul să facă o Hotărâre în care să fie cuprinse condiţiile de exploatare.

„Noi avem peste 500 de mine închise şi zeci de mii de locuri de muncă pierdute şi există proiecte pentru foarte multe dintre acestea de a fi redeschise. Trebuie însă o Lege cadru care să specifice foarte clar, să fie asumată de Parlament şi această lege cadru o susţinem împreună. Din declaraţiile politice înţeleg că o susţin şi celelalte forţe politice care spuneau că nu vor legea, dar vor exploatarea. Condiţiile de exploatare sunt scrise în licenţe de exploatare, iar licenţe emite Guvernul în baza legii de câte ori este nevoie”, a spus Ponta.

Întrebat dacă decizia USL de a respinge în Comisia parlamentară proiectul de lege elaborat de Guvern şi transmis Parlamentului este un eşec, Ponta a răspuns: „Cum vreţi dumneavoastră. De ce e un eşec? Sigur că eu aş fi vrut să se facă exploatarea în baza unei legi. Dar Parlamentul a decis că vrea să facă Lege cadru. Mi se pare o soluţie foarte bună şi o susţin”.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8543 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.