Câmpeanu: Trebuie să le ajutăm pe femei… Să le ajutăm cu semipreparate

Efectele egalizării vârstei de pensionare între femei şi bărbaţi nu pot fi ignorate, iar ministrul muncii Mariana Câmpeanu este preocupată să găsească soluţii.

Una ar fi, în opinia sa, semipreparatele.

Dacă ai semipreparate nu mai stai să cureţi cartofi şi ai timp să creşti copilul, spune ministrul.

Apoi, problema alocaţiilor. Dacă ar fi rezolvată ar contribui şi ea, desigur, la combaterea consecinţele negative pe care le-ar putea avea egalizarea vârstei de pensionare.

„Vrem sa facem studii importante in România, ce înseamnă un standard minim de obligaţii pe care trebuie sa le ai faţă de copii şi un standard de cost, aceleaşi lucruri trebuie calculate şi făcute publice”, a mai spus Câmpeanu.

Şi problema persoanelor cu handicap va fi rezolvată, dar prin intermediul japonezilor. Căci fără ei nu avem timp şi nici bani să ne ocupăm de această problemă.

„Avem un grant în Japonia si putem si noi sa lucram mai lejer, pentru ca niciodata nu sunt bani suficienti sa se lucreze la criteriile de încadrare grad handicap”, a mai spus ministrul Câmpeanu.

Guvernul a avizat la începutul lui decembrie proiectul de lege ce prevede ca femeile născute dupa 1970 să se pensioneze la vârsta de 65 de ani.  Începand din ianuarie 2035, va fi egalizată vârsta de pensionare pentru femei si barbati, la un stagiu complet de cotizare de 35 de ani si minimum de 15 ani.

Premierul Ponta susţine că această decizie reprezintă o obligaţie europeană de la care nu se poate deroga.

Vârsta standard de pensionare va fi atinsă însă în mod gradual, astfel că între ianuarie 2011-ianuarie 2015, varsta de pensionare a femeilor creşte de la 59 de ani la 60 de ani, iar cea a barbaţilor, de la 64 la 65 de ani.

Stagiul minim de cotizare creşte de la 13 la 15 ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.

După ianuarie 2015 şi până in 2030, vârsta de pensionare a femeilor va fi de 63 de ani, la un stagiului minim de cotizare de 15 ani, atat pentru femei, cât şi pentru barbati.

După ianuarie 2035, femeile se vor pensiona, ca şi barbatii, la 65 de ani, la un stagiu complet de cotizare de 35 de ani şi un stagiu minim de cotizare de 15 ani.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.