Ce au scris ziariştii şi oamenii preşedintelui

S-au adunat şi protestează împotriva derapajelor din presă. Ale altora. Despre derapajele lor niciun cuvânt. Despre manipulările lor, iarăşi niciun cuvânt.

Sună corect, dar…

Mai mulţi jurnalişti, cu angajament sau fără, activi sau retraşi şi aflaţi în alte domenii de activitate (cca.85% – suporteri ai lui Traian Băsescu şi/sau grupărilor politice arondate preşedintelui), au lansat la începutul săptămânii, în Revista 22, „celebrul” „Protest al jurnaliştilor împotriva practicilor degradante din presă. Care este mobilul protestului, cotidianul.ro a informat luni în articolul „Toţi ziariştii preşedintelui”.

Avem în textul protestului din „22” următoarea formulare: „Ne simţim obligaţi să luăm poziţie faţă de grava deteriorare a bunelor practici jurnalistice şi să protestăm public faţă de încălcarea acestora. Constatăm profund revoltaţi că încălcarea flagrantă a Codului Deontologic, insulta, calomnia, minciuna, manipularea şi, în general, sfidarea normelor etice au devenit o practică obişnuită”. Sună foarte frumos şi corect. Drept urmare, supunem atenţiei semnatarilor (doar) câteva exemple (găsite după o căutare sumară) care reprezintă exact subiectul criticilor semnatarilor apelului.

„Băsescu TREBUIE SĂ SCHIMBE rezultatul alegerilor”

Iată cum „practică profesia cu maximă responsabilitate faţă de adevăr şi de interesul public, cu bună-credinţă şi în respectul deontologiei” (citat din apel), chiar unii dintre semnatarii apelului

  • „Nadia Comăneci poate să-şi bage-n fund reclama ei la margarină? Vai mama ei de cerşetoare, ce-a ajuns… I-aş da numai zece… şuturi în fund! O nemernică, vinde otrava pe arginţi!” (autor: Robert Turcescu – jurnalist, B1 TV).
  • „Dacă în urma alegerilor din decembrie va rezulta o majoritate şi un premier care vor prezenta un pericol clar şi iminent de a scoate ţara de pe direcţia Vest – adică împotriva interesului naţional – atunci Băsescu nu numai că poate, dar are chiar datoria de a se opune unui astfel de deznodământ, chiar dacă acest lucru ar însemna să se opună rezultatului unui proces democratic” (autor: Cristian Câmpenu – jurnalist, România Liberă). Alte titluri de acelaşi autor: „Ayatollahul Antonescu şi jihadul său împotriva României”; „Cum poate fi eliberată România de statul mafiot. Victor Ponta a trădat România”; „Ne îndreptăm spre barbarie. Cine opreşte fascizarea României?”.
  • „Cursa TAROM care pleca, luni dimineaţa, către Strasbourg, a fost ţinută pe pistă timp de 30-45 de minute, până când în avion, la clasa business, s-a suit europarlamentarul Dacian Sârbu, soţia premierului Victor Ponta, au declarat pentru EVZ surse europarlamentare PDL. Daciana Sârbu a negat vehement această întâmplare. Ulterior, TAROM a trimis un comunicat în care susţine că avionul a decolat la timp, la 8.15. Pe site-ul Aeroportului Coandă scrie însă că această cursă ar fi urmat să plece la 7.20”. (Autor: Mircea Marian – jurnalist EVZ); ulterior, textul a dispărut de pe site-ul EVZ şi a apărut un alt text: „Surse din rândul parlamentarilor PDL au susținut, marți, că cursa TAROM RO 371 către Bruxelles, via Strasbourg, ar fi întârziat din cauza europarlamentarului Daciana Sârbu, soția premierului Victor Ponta. Verificările ulterioare, îngreunate de lipsa de transparență a TAROM, au arătat că această cursă avea un statut special și pleca la o oră diferită de cea obișnuită” (autor: Vlad Macovei – jurnalist pe atunci la EVZ, actualmente jurnalist la AgroInteligenţa).
  • „PSD şi PC vor să tulbure bucuria suporterilor de la meciul de diseară între Steaua şi echipa olandeză FC Twente încercând să politizeze până şi manifestările sportive. Dan Voiculescu şi-a amintit de acţiunile securistice de intoxicare şi manipulare de pe vremea când purta pseudominul „Felix” (…)a ordonat acţiuni de provocare a publicului prezent la meciul dintre Steaua Bucureşti – FC Twente şi şi-a pus acoliţii să tipărească fluturaşi cu conţinut Pro Băsescu, care să fie împărţiţi galeriilor. Astfel, cu sprijinul mai multor indivizi infiltraţi în rândul galeriilor, Voiculescu mizează pe crearea unui curent anti-Băsescu şi pe enervarea galeriei care, provocată în acest mod, ar scanda lozinci anti-prezidenţiale în detrimentul celor de susţinere a echipei favorite”. (EVZ – articol nesemnat; redactor şef la vremea respectivă – Vlad Macovei).

NOTĂ: autorii din care am citat sunt semnatari ai protestului.

Oare ce spun oamenii preşedintelui despre…

Printre semnatari nu se află doar ziarişti ai preşedintelui, ci şi oameni ai preşedintelui. Au semnat apelul chiar şi persoane numite DIRECT de Traian Băsescu sau PDL în diverse funcţii sau implicate în campaniile „portocalii”. Îi avem aici pe:

  • Gelu Trandafir – fost membru CNA numit de Preşedinţie.
  • Vladimir Tismăneanu – fost membru în comisie prezidenţială, fost şef, numit de Traian Băsescu la IICCMER
  • Ioan Stanomir – fost membru de comisie prezidenţială, fost adjunc la IICCMER
  • Alexandru Lăzescu – fost şef al TVR numit de către Preşedinţie
  • Rodica Culcer – fostă şefă a ştirilor din TVR, susţinătoare a lui Traian Băsescu
  • Tudorel Urian – fost consilier al ministrului Daniel Funeriu
  • Brânduşa Armanca – fostă şefă a ICR Budapesta
  • Cristian Pătrăsconiu – fost director al ISP (institut al PDL), suporter declarat al zonei portocalii
  • Dragoş Paul Aligică – ideolog al PDL
  • Marilena Stancu – fostă consilieră a ministrului Monica Macovei
  • Alex Ştefănescu – candidat ARD la Senat în 2012
  • Gabriel Liiceanu – suporter declarat al preşedintelui Traian Băsescu

Oare aceşti semnatari (ca şi ceilalţi) consideră că următoarele declaraţii – „Ponta si USL se sterg pe picioare cu Constitutia, legea si institutiile democratice. Traim zile de urgie care sterg 22 de ani de constructie democratica. Astazi Ponta si USL dau o lovitura de stat, au inlocuit legea cu propriile pofte tiranice. Ponta si USL ataca frontal ordinea de drept si subjuga justitia: il revoca pe Avocatul Poporului, vor sa ii schimbe pe judecatorii Curtii Constitutionale prin incalcarea Constitutiei care ii declara inamovibili” (autoare europarlamentar PDL, Monica Macovei) – intră în categoria „minciunilor”, „manipulărilor” şi a „afectării grave a demnităţii şi a imaginii publice”?

Sau „celebra” scrisoare deschisă din 2 decembrie 2009 adresată de Brânduşa Armanca doamnei Doina Cornea intră sub incidenţa apelului semnat?

P.S. În textul apelului se face referire la derapajele de la Antena3. Da, au existat aici derapaje, iar unele anchete – în care au fost prezentate dezvăluiri argumentate cu documente clar încriminatoare privind subiecţii – au beneficiat de un ton strident, total neadecvat, dar despre repetatele derapaje de la România TV, niciun cuvânt. De ce oare, pentru că nici cei de la România TV nu fac parte (teoretic) din categoria „ai noştri”? Răspunsul este simplu: pentru că România TV atacă unul dintre partidele coaliţiei. Iar duşmanul duşmanului nostru este (şi) prieten al nostru.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.