CSM îl pârăşte pe Ponta la Inspecţia judiciară, dar nu şi pe Traian Băsescu

Judecătorii din CSM consideră că Victor Ponta a lezat independenţa Justiţiei. Premierul a dat o replică pe măsură, „nu mă bat cu Justiţie, ci cu Traian Băsescu şi cu cozile lui de topor”. CSM nu procedează cu aceeaşi măsură în cazul lui Traian Băsescu.

CSM, reacţie rapidă în cazul Ponta

Secţia de judecători din cadrul CSM s-a întrunit pentru a dezbate declaraţia lui Victor Ponta făcută luni seara la un post de televiziune. Premierul a făcut trei declaraţii care i-au deranjat pe magistraţi. A afirmat că „Adrian Năstase este condamnat politic şi este o victimă a regimului Băsescu”, a precizat, „cazul Năstase este un nou caz Iulia Timoşenco” (fostul premier al Ucrainei, încarcerat de puterea de la Kiev) şi că nici după un an şi jumătate sesizările legate de încălcările legii ale foştilor demnitari PDL nu au primit vreun răspuns de la organele judiciare abilitate.

Secţia de judecători din cadrul CSM intenţionează să sesizeze Inspecţia Judiciară considerând că declaraţiile lui Victor Ponta au adus o lezare independenţei actului de justiţie. Nu se ştie în acest moment care va fi decizia finală a judecătorilor membri ai CSM, dar este de remarcat cât de repede a reacţionat acest organism. În alte cazuri…

Premierul Ponta a dat o contra replică: „Nu mă bat cu Justiţia, ci cu Traian Băsescu şi cu cozile lui de topor”.

Dialogul Băsescu – Niţu, ignorat de membrii CSM

Printre evenimentele zilei de luni am avut şi dialogul dintre preşedintele Traian Băsescu şi procurorul general Tiberiu Niţu, care a avut loc, atenţie, chiar în sediul CSM. Redăm integral acest dialog:

Traian Băsescu: Domnul Procuror General, pentru că tot ne întâlnim aici, vreau să ştiţi că o să vă mai sun când vor fi probleme care vizeaza funcţionarea sistemului, pentru că până la urmă, eu v-am numit prin decret, dacă nu mă înşel!Eu nu sunt bun numai să numesc prin decret. Şi nu o să vă sun niciodată pentru un dosar, dar pentru lucruri în care am atribuţiuni, ca spre exemplu a veghea la buna funcţionare a instituţiilor statului o să vă sun. Şi pe dumneavoastră, şi pe preşedintele CSM-ului.

Tiberiu Niţu: Nu v-am zis eu nici să mă sunaţi, nici să nu mă sunaţi!

Traian Băsescu: Nu, dar nu vă mai plangeţi că v-am sunat.

Tiberiu Niţu: Nu m-am dus la televizor să mă plâng!

Traian Băsescu: Ehh, v-ati dus şi ştiţi unde! Nu la televizor! Ştiţi unde v-aţi dus… Bine, o lăsăm aşa. Dar vă mulţumesc pentru scrisoarea prin care mă rugaţi să resping legea cu amnistia şi graţierea, dar nu e la mine legea, e la Curtea Constituţională!

Tiberiu Niţu: Nu, era vorba ca dumneavoastră, când va ajunge Legea la dumneavoastră, să aveţi în vedere şi acest lucru. Deci, reacţie am avut, deşi aveaţi scrisoarea şi atunci când aţi spus că nu am avut nicio reacţie, dar iarăşi, eu nu am ieşit la televizor şi nici nu ies!”

După cum se poate observa, avem aici o serie de afirmaţii FOARTE GRAVE. Ne referim în special la faptul că Traian Băsescu a spus că l-a mai sunat şi-l va mai suna pe procurorul general. Şi aici este vorba de un atac la independenţa justiţiei. Pentru că preşedintele României NU are dreptul să dea astfel de telefoane. Argumentul invocat, „probleme care vizează funcţionarea sistemului”, nu este de competenţa preşedintelui, ci a CSM-ului sau a ministrului Justiţiei. Preşedintele poate să intervină DOAR în situaţia unui conflict între Ministerul Public şi o altă instituţie majoră a statului. Şi eventual, dar nu prin telefon, când este vorba de constituirea unor comisii rogatorii. Expresia „eu v-am numit” este şi ea deplasată şi sugerează faptul că Traian Băsescu numeşte discreţionar procurori în funcţii de conducere. În realitate, ţine de atribuţiile postului semnarea decretelor de numire (evident şi de respingere), dar propunerile nu aparţin (cel puţin teoretic) preşedintelui. Iar aprecierea (mai veche este adevărat) referitoare la lipsa de reacţie a procurorului general denotă o ingerinţă a lui Traian Băsescu în activitatea procurorului general, o ingerinţă chiar mai gravă decât declaraţiile politice făcute de Victor Ponta. Dar ca şi atunci, nici acum CSM nu s-a sesizat privind afirmaţiile lui Traian Băsescu.

Update: CSM a sesizat Inspecţia judiciară

În urmă cu scurt timp s-a terminat şedinţa extraordinară de la CSM. Aşa cum am anticipat, va fi sesizată Inspecţia Judiciară în privinţa ultimelor declaraţii făcute de premierul Ponta. În comunicatul CSM se arată:

„Astăzi, 07 ianuarie 2014, Secţia pentru judecători, respectiv Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii au hotărât sesizarea Inspecţiei Judiciare în vederea efectuării verificărilor privind eventuala încălcare a independenţei sistemului judiciar, în raport de afirmaţiile domnului prim-ministru Victor Ponta în cadrul emisiunii „Ora de vârf”, difuzată la postul de televiziune „România TV”, în data de 06.01.2014, inclusiv cu privire la celeritatea soluţionării unor sesizări penale”.

Şi tot aşa cum cotidianul.ro a anticipat, sesizarea vizează şi afirmaţiile critice ale premierului privind neintrarea în lucru a sesizărilor adresate de Guvern la DNA privind modul în care au acţionat unii miniştri şi conducători de instituţii din timpul guvernării Boc.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.