Daniela Lulache, maşină de tocat bani şi pentru USL

Bombă de ultimă oră: CA al Nuclearelectrica a fost schimbat intempestiv joi. Noul CA ar putea fi condus de „celebra” Daniela Lulache. Videanu şi-a plantat şi el un om în noul CA. Fondul Proprietatea: schimbarea înainte de listarea la bursă a CA, ar putea scădea preţul acţiunilor.

Lulache se întoarce

Bomba zilei de joi 25 aprilie a constituit-o schimbarea intempensivă a Consiliului de Administraţie de la Nuclearelectrica. De ce este bomba zilei? Pentru simplul motiv că peste 3 săptămâni Nuclearelectrica era programată să fie listată la Bursă. Şi de regulă astfel de schimbări nu se fac înainte de listare. O altă surpriză uriaşă o avem citind lista noului CA: prima persoană trecută, Daniela Lulache. Pentru cine nu-şi aminteşte, Lulache a fost director general al Fondului Proprietatea între 30 ianuarie 2008 şi 30 decembrie 2009 şi, când presa a dezvăluit ce la salariu de bugetar are (între 13 şi 15.000 de euro pe lună), ea a dat un răspuns care a scandalizat: dacă era angajată la un fond similar în SUA, ar fi primit de trei ori mai mult – nimeni nu a întrebat-o însă dacă ar angaja-o cineva la un fond în SUA. De Lulache (şi nu numai) se leagă întârzierea mare a numirii unui administrator al Fondului Proprietatea şi de aici, o consecinţă negativă: întârzierea (tot mare) a listării Fondului Proprietatea pe bursă.

Ceilalţi membri ai CA sunt: Ionel Bucur – din 2007 director la sucursala CNE Cernavodă, Alexandru Alexe – adjunct şef OPSPI, Carmen Radu – între 2004 şi 2005 director general adjunct la ANAF, între 2005 şi 2009 preşedinte Eximbank Bucureşti, activitate în consultanţă în domeniul privat din 2009,  Dan Popescu – din 2004 secretar general al Agenţiei Nucleare din subordinea Guvernului, în 2010 a făcut parte din CA,  Dragoş Paul Popescu – numit în 2010 de Adriean Videanu în funcţia director general al EnergoNuclear şi Alexandru Săndulescu – din 2006 director general în Ministerul Economiei. Ultimul este singurul suprevieţuitor din CA-ul demis joi şi a fost preşedintele lui. După cum se vede, cel puţin doi membri ai CA, Dan Popescu şi Dragoş Paul Popescu sunt oamenii lui Adriean Videanu. Cel despre care USL spune….

Georgeta Filip

Fondul Proprietatea acuză numirile politice

Schimbarea CA de la Nuclearelectrica a generat o mare nemulţumire la nivelul conducerii Fondului Proprietatea, care deţine 4,25% din acţiunile Nuclearelectrica. Mai mult, cei de la Fondul Proprietatea sunt nemulţumiţi şi de faptul că în noul CA nu se regăseşte şi un reprezentant al FP, aşa cum s-a întâmplat în ultimii 3 ani. Greg Konieczny, manager de Fond al Fondului Proprietatea a afirmat joi în cadrul unei conferinţe de presă că există semnale că unii dintre membri noului CA au fost numiţi pe criterii politice şi că acest aspect va dăuna imaginii Nuclearelectrica. „Este o eroare ca înainte de listarea pe bursă, să fie schimbat Consiliul de Administraţie. O astfel de informaţie va pune în gardă potenţialii investitori. Ei văd într-o astfel de schimbare că este ceva în neregulă şi devin foarte prudenţi. Ceea ce este însă grav este faptul că în urma acestei operaţiuni cu siguranţă când se va lista pe bursă, preţul acţiunilor Nuclearelectrica va fi mult mai mic. Şi este păcat, pentru că Nuclearelectrica era foarte atractivă şi chiar am salutat eforturile guvernului de a grăbi listarea pe bursă. Acum însă…”, a declarat Greg Konieczny.

În luna octombrie a anului trecut, când aceiaşi Daniela Lulache a fost propusă pentru funcţia de director general la Nuclearelectrica, şefii Fondului Proprietatea au avut şi atunci o reacţie „nervoasă”: „Modalitatea prin care Ministerul Economiei  face nominalizarea doamnei Daniela Lulache în funcţia de director general al Nuclearelectrica nu respectă regulile de guvernanţă corporativă. Conform Legii societăţilor comerciale 31/1990 şi a ordonanţei de urgenţă 109 din 2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice numirea directorilor generali este responsabilitatea Consiliului de Administraţie, iar orice interferenţă din partea acţionarului majoritar reprezintă o încălcare a legislaţiei în vigoare”.

 Se blochează listarea pe bursă?

Surse din Ministerul Economiei ne-au declarat că decizia de schimbare a CA a venit direct de „sus” de la Departamentul Energiei, adică de la Cabinetul ministrului Constantin Niţă. Cum această informaţie era anticipată, o altă informaţie, obţinută tot de la o sursă din minister pare a fi alarmantă: este posibil să se amâne – nu se ştie pentru cât timp – listarea la bursă a Nuclearelectrica. Dacă această informaţie se va confirma, se poate spune că guvernul Ponta ratează o oportunitate de zile mari.

Theo Marcovici


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.