Partidul lui Putin a pierdut majoritatea absolută în Duma de Stat. Comuniștii rămân pe locul 2

După numărarea a 79% din voturile exprimate în cadrul alegerilor legislative, Comisia Electorală Centrală a Federaţiei Ruse a anunţat că partidul Rusia Unită a obţinut 49,96% din sufragii, urmat de Partidul Comunist condus de Ghenadi Ziuganov, cu 19,29%, de Rusia Dreaptă, cu 13,01% şi Partidul Liberal Democrat, al lui Vladimir Jirinovski, care a obţinut 11,78% din voturi.

Prezenţa la vot a fost de circa 60%, usor mai redusa decât în urmă cu patru ani. Golos, singura organizaţie independentă care a monitorizat alegerile, a înregistrat 4.000 de violări ale legii electorale.

Pentru Vladimir Putin şi Rusia Unita, partidul care şi-a propus să egeleze rezultatul din urma cu patru ani, când a obţinut 64% din voturi, rezultatul este umilitor. „Este un rezultat optim, care reflectă situaţia reală din ţară. Sprijinindu-ne pe acest rezultat, putem să asigurăm dezvoltarea stabilă a ţării”, au fost singurele cuvinte rostite de Putin după încheierea scrutinului.

Partidele rivale şi unii observatori consideră că rezultatetele care arata că Rusia Unită a obţinut peste 50% din voturi sunt false şi şi-au exprimat temerea că numărătoarea voturilor va fi manipulată.

Distribuţia mandatelor în viitoarea Dumă va arăta în felul următor, scrie Russia Today: Rusia Unită-237 de mandate faţă de 315 în actualul legislativ), Partidul Counist-94 (faţă de 57) şi Rusia Dreaptă-61 de mandate (faţă de 38). Membrii camerei superioare a parlamentului, Consiliul Federaţiei, nu sunt aleşi direct. Legislativul fiecarei unităţi administrative a Federaţiei alege câte un repezentant, iar un altul este numit de guvernator.

Actualul preşedinte Dmitri Medvedev, care a fost primul pe lista candidaţilor Rusiei Unite, a declarat că partidul său vă trebui să aibă relaţii de colaborare cu celelalate partide din Duma de Stat. “În orice caz, luând în considerare configuraţia mai complicată a Dumei, va trebui să intrăm în coaliţii şi acorduri cu alte partide în anumite aspecte. Este normal, acesta este parlamentarismul şi democraţia”, a spus Medvedev.

Unii deputaţi comunişti, precum şi analiştii, consideră că Rusia Unită nu va intra în coaliţii decât în anumite contexte. “Coaliţiile vor fi situaţionale. Nu cred că noul parlament va avea o coaliţie dominantă”, spune analistul Mihail Remizov, citatde Ria Novosti.

Şi mai grav decât recului la rezultatele generale pentru Rusia Unită este rezultatul din centrele urbane, unde o analiză citat de Kyiv Post arată că partidul de guvernământ a obţinut 30-35% din voturi. “Este începutul sfârşitului. Arată pierderea prestigiului de către partid şi liderii săi. Sunt mai degrabă dispreţuiţi decât respectaţi. Oamenii s-au săturat”, spune analistul Andrei Piontkovski.

 Şapte partide au candidat anul acesta la alegerile legislative de stat, faţă de 11 în 2007.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8540 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.