Procurorul general despre telefoanele lui Băsescu: Nu îmi e mie teamă de criminali

Procurorul general, Tiberiu Nițu, le-a spus joi membrilor CSM că dacă în 18 ani de magistratură nu i-a fost teamă de „criminali” nu va începe să-i fie teamă de anumite declarații sau telefoane, aluzie la telefoanele lui Traian Băsescu.

„Eu nu mă plâng. Eu nu mă plâng pentru că am 18 ani în magistratură. Nu mi-a fost teamă și nu mi-e teamă de criminali, persoane pe care le-am cercetat și care în prezent sunt în penitenciar și unii au ieșit din penitenciar, oameni chiar de altă naționalitate sau de altă cetățenie, care ar fi putut să îmi pună în pericol viața, familia, ș.a.m.d. Deci nu mi-e frică de acele persoane, vă rog să-mi fie iertare, nu minimalizez pe nimeni, dar să nu vă închipuiți că mă apuc să-mi fie teamă sau că o să-mi fie teamă de cine știe ce declarații sau de cine știe ce telefoane vreodată”, a afirmat procurorul general în ședința Plenului CSM, citat de Agerpres.

Afirmațiile au fost făcute cu ocazia discutării Raportului Inspecției Judiciare privind verificările efectuate pentru apărarea independenței sistemului judiciar ca urmare a declarațiilor făcute de politicieni (Ponta – nr.) și alte persoane în contextul încetării delegării a procurorului Lucian Papici ca șef secția în DNA. Raportul include referiri și la telefonul lui Traian Băsescu către procurorul general în legătură cu acest aspect.

Niţu le-a făcut reproşuri membrilor CSM, în contextul telefoanelor pe care i le-a dat Băsescu.

„Am văzut că sunt personajul principal în acel raport al IJ. Nu sunt surprins pentru că se pare că sunt personajul principal în general, și în plenul CSM. Deși suntem 18 membri, cuvântul mi-a fost adresat în principal mie. Dar rămân surprins că vă puneți problema acum despre aceste discuții. (…). Ați intervenit foarte repede săptămâna trecută cu declarațiile oricărui inculpat prin țara asta, în schimb când a fost vorba despre procurorul general, instituția procurorului general, acest personaj important în sistemul de justiție din România, supus unor întrebări și telefoane, nu ați avut nicio reacție„, a spus procurorul general, conform agenţiei citate.

Niţu le-a amintit membrilor CSM că li s-a spus că vor primi și ei telefoane.

„Nu văd pe fața dvs. că v-ar fi teamă de telefon. Nici mie nu mi-e teamă de telefon. Și nu mi-e teamă și nu mă plâng și nu mă voi plânge. (…) Eu nu m-am plâns, dvs. nu ați reacționat. Nu ați considerat necesar că astfel de discuții ar putea să afecteze independența cuiva. Eu mi-am exercitat atribuțiile conform legii. Nu am încălcat legea și cât timp am o asftel de atitudine și poziție nu îmi va fi frică de nimeni și de niciun telefon și de nicio scrisoare și de nicio altă amenințare. În momentul în care voi considera sau voi aprecia că îmi este frică de ceva sau de cineva vă voi anunța și voi pleca”, a adăugat el.

Anul trecut, în luna octombrie, Băsescu dezvăluia că l-a sunat pe procurorul general după ce acesta a decis să-l schimbe din funcţie pe procurorul Lucian Papici şi pe un alt magistrat cu funcţie de conducere din DNA.

„Eu l-am sunat să îi spun că «nu e bine, domnul procuror general»”, a spus Băsescu, susţinând că nu avea cum să nu ştie despre aceste schimbări.

Judecătorul Horațius Dumbravă a cerut joi extinderea și în cazul unei declarații similare a lui Traian Băsescu făcută în ședința CSM din 6 ianuarie.

„Domnule procuror general, pentru că tot ne întâlnim aici, vreau să știți că o să vă mai sun când vor fi probleme care vizează funcționarea sistemului, pentru că, până la urmă, eu v-am numit prin decret. Eu nu sunt bun numai să vă numesc prin decret. Și nu o să vă sun niciodată pentru vreun dosar, dar pentru lucruri în care am atribuțiuni, ca spre exemplu a veghea la buna funcționare a instituțiilor statului, pot să vă sun. Și pe dumneavoastră, și pe președintele CSM”, a afirmat atunci Traian Băsescu adresându-se procurorului general al României.

Discutarea Raportului IJ a fost amânată pentru o ședință ulterioară. 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8531 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.