Proiectul „Roşia Montană” va fi respins de Parlament

Proiectul „Roşia Montană” este pe cale să devină istorie. Parlamentul îl va respinge în aceste zile. PNL a dat primul semnal, iar premierul Ponta a fost de acord cu respingerea proiectului.

Lucrurile încep să se clarifice. Proiectul „Roşia Montană” va fi respins de Parlament. Premierul Ponta a făcut declaraţii în acest sens. „Am înţeles că nu există majoritate pentru trecerea acestui proiect. Am văzut ce a declarat dl Antonescu, am văzut ce a declarat dl Blaga şi ştiu că şi în PSD poziţiile sunt împărţite, într-o direcţie sau alta. Voi vorbi cu preşedintele Senatului pentru ca proiectul să fie introdus pe ordinea de zi pentru a fi respins, după care va fi respins şi de Camera Deputaţilor. Cred că ar fi trebuit o dezbatere mult mai largă. De fapt, proiectul nu ne aparţine, a fost promovat de Traian Băsescu şi PDL. Eu ca premier nu pot să mă opun majorităţii parlamentare, dar trebuie să las Parlamentul să-l respingă ca să nu se trezească cineva să mă acuze de subminarea economiei naţionale. Sigur, s-ar putea să fie ceva procese, dar repet, nu guvernul USL este cel care a demarat proiectul, ci alte guverne şi Traian Băsescu. Eu ca premier trebuie să găsesc alte soluţii pentru alte investiţii care să aducă locuri de muncă”, a declarat la Parlament premierul Victor Ponta.

Reamintim, anterior, preşedintele PNL şi totodată preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat că va cere în organismele de conducere ale liberalilor ca proiectul „Roşia Montană” să fie respins în Parlament.

La o oră după declaraţia lui Crin Antonescu, în Parlament s-a anulat şedinţa comună a Birourilor Permanente care trebuia să înfiinţeze o comisie mixtă (politicieni+societate civilă) care să facă o dezbatere specială privind acest proiect.

Update 1: Alte declaraţii ale premierului

După o scurtă discuţie în cabinetul preşedintelui Camerei, cu Valeriu Zgonea, premierul Ponta a mai dat un set de declaraţii.

„În mod sigur nu va exista răspunderea Guvernului dacă va exista un proces. Eu nu ştiu cât vor cere despăgubiri, dar probabil că vor cere. La PSD fiecare votează cum crede de cuviinţă (…) O decizie pe un proiect atât de controversat trebuie luată de instituţia supremă a ţării – de aceea am trimis proiectul la Parlament. Să discute cu proiectul de lege pe masă. Din moment ce nu există sprijin parlamentar, nu are rost să ţinem oamenii încurcaţi. Intră la Senat, se respinge, intră în procedură de urgenţă şi la Cameră (…) Era o investiţie pe care statul român nu o poate face. Trebuiau investiţi la început de 1,5 miliarde, bani pe care statul roman nu îi are. Poate peste 5 ani, peste 6 ani să îi avem să îi investim noi. Până la urmă Parlamentul de-aia e Parlament. Cei de la Roşia Montana, din 1998, dar mai ales din 2005, de când e Traian Basescu preşedinte, au avut promisiuni ferme că proiectul se va face. Cu siguranţă vor cere despăgubiri, nu ştiu cât. Ţinând cont de faptul că există o majoritate parlamentară împotrivă, proiectul se va respinge. Probabil că o să plătim toţi şi cred că e corect să spunem acest lucru. Banii publici sunt tot de la cetăţenii acestei ţări. E o procedură întreagă, de 10 ani de zile, pe care sigur că era mai bine să o închidem din timp”, a spus Victor Ponta.

Declaraţia premierului este uşor nuanţată faţă de prima declaraţie făcută pe această temă şi el a scos în faţă faptul că „o să plătim cu toţii”. Aici credem că premierul greşeşte. Trebuie să plătească cei care au încheiat cum au încheiat acordurile cu firma canadiană.

Conform ultimelor informaţii, în Senat legea trebuie să ajungă în plen până pe 17 septembrie.

Update 2: Băsescu, nimic despre „Roşia Montană”

În declaraţia de presă susţinută la Palatul Cotroceni, Traian Băsescu nu a pomenit nimic despre subiectul şi ultimele evenimente legate de proiectul „Roşia Montana”. Şi după terminarea declaraţiei, la două întrebări pe această temă ale unor ziarişti, Traian Băsescu a menţionat că nu reprezintă subiectul intervenţiei sale, iar la o a treia întrebare a menţionat sec că „nu eu am majoritatea de 70% în Parlament”.

La prima vedere, faptul că Traian Băsescu nu s-a pronunţat pe subiectul zilei reprezintă o surpriză. Totuşi, analizând în profunzime lucrurile, surpriza este exclusă. Traian Băsescu a avut cel puţin două motive pentru a nu se pronunţa. Nu a avut timpul necesar să dea o replică ultimelor declaraţii venite din zona liderilor USL; în al doilea rând, şi acest element credem că a constituit raţiunea tăcerii preşedintelui, Traian Băsescu nu a vrut să facă o pledoarie pro Roşia Montană sau să critice liderii USL pentru oprirea proiectului pentru a nu deveni ţinta principală a protestelor de stradă, mai ales după ieşirea în stradă a peste 10.000 de protestatari.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.