Terenuri ale Institutului din Fundulea au fost date pentru persoane din Nana

Se confirmă ceea ce în media s-a scris încă din toamna trecută: cetăţeni din Nana au fost împroprietăriţi cu terenuri din Fundulea de la ICN. Primarul PDL din Nana îl acoperă pe consilierul prezidenţial Adrian Rădulescu, implicat total în afacere.

Terenuri de la INC date pentru locuitori din Nana

În urma audierilor din ultimele două zile din Parlament de la „Comisia Nana” a reieşit fără echivoc că dezvăluirile din presă privind unele reconstituiri ale dreptului de proprietate pentru cetăţeni din Nana cu terenuri din Fundulea se confirmă. Directorul general al Institutului Naţional de Cercetare de la Fundulea, Mihai Verzea, a declarat că din 3.000 de ha, instituţia pe care o conduce a perdut aproape 2.000 de ha. „Am făcut precizarea şi am prezentat documente că de la început Institutul de la Fundulea nu a avut niciodată nicio suprafaţă de teren în administrare pe raza localităţii Nana. Nu intră în competenţa noastră felul cum au fost retrocedate terenurile care au fost luate de la institut, aceasta este treaba primăriei. Noi suntem parte vătămată, noi ne-am opus în instanţă preluării suprafeţelor respective care, după aceea, au fost puse în posesie de către comisia locală. După ce noi am acţionat în instanţă, prin hotărâri definitive şi irevocabile, am predat prin protocol comisiei locale acele terenuri, iar comisia a pus în posesie pe cei care aveau dreptul”.

Oficial, deputatul PSD Adrian Solomon a declarat că 41 de persoane din Nana au obţinut reconstituirea dreptului de proprietate pe 171 ha de teren din Fundulea. Miercuri, după ce a fost audiat la comisie, fostul ministru şi deputat PDL de Călăraşi Stelian Fuia a precizat: „Din cunoştinţe, fiind din zonă, ştiu că aceste suprafeţe s-au retrocedat altor localităţi, deci nu celor din Fundulea, pentru că cei din Fundulea au primit înainte de această retrocedare terenuri în alte localităţi”. Fuia a mai menţionat că respectivele terenuri au fost retrocedate în perioada 2007 – 2008. Fostul demnitar PDL a mai precizat că nu a fost niciodată director al Institutului de Cercetare Fundulea şi că nu a fost contactat de nimeni din anturajul lui Traian Băsescu pentru achiziţionarea celor 290 de ha din Nana.

Avem şi o a treia poziţie, a deputatului PNL Costel Alexe, care a declarat următoarele pentru cotidianul.ro: „Vom merge la faţa locului. Situaţia este destul de încurcată. Trebuie să vedem de ce persoane din Nana au primit terenuri din Fundulea şi de ce persoane din Fundulea au primit teren din alte părţi. Trebuie văzut în ce condiţii s-au făcut aceste împroprietăriri, care au fost protocoalele de la ADS privind alocarea terenurilor către primării”.

Conform legislaţiei, unei persoane îndreptăţite i se poate reconstitui dreptul de proprietate pe un alt amplasament decât cel iniţial – este vorba de terenurile de „rezervă” pentru retrocedări – numai în situaţia în care proprietatea de pe amplasamentul iniţial NU mai poate fi restituită în natură. Aici trebuie să fie foarte atenţi parlamentarii din comisie. Ei trebuie să vadă, pentru cei care au primit proprietăţi din terenurile de rezervă, care era situaţia reală a terenurilor de pe amplasamentele iniţiale. Aici s-ar putea să apară „surprize uriaşe”.

Primarul din Nana îl acoperă pe Adrian Rădulescu

Marţi, la comisie, secretarul Primăriei Nana, Tudoriţa Nicolae, a făcut o dezvăluire interesantă, pe care o reluăm. Ea a afirmat că Adrian Rădulescu, consilierul preşedintelui Traian Băsescu, a fost persoana care a umblat şi a îndeplinit formalităţile tranzacţiei în numele Ioanei Băsescu. „Nu am fost niciodată contactată de consilierul prezidenţial Adrian Rădulescu. Era normal să aflu că Ioana Băsescu a cumpărat teren la Nana, pentru că fiecare om când îşi cumpără o suprafaţă de teren vine la primărie să o declare. Am aflat că a cumpărat teren la noi când a venit la primărie, la Registrul agricol, să îl declare. Nu a venit la mine. Noi am făcut o situaţie a terenurilor şi atunci era normal să văd, dar când am aflat, tranzacţia era făcută. Consilierul prezidenţial avenit şi a adus nişte documente la Registrul agricol, nu s-a întâlnit cu mine, nu m-a văzut. Lucrătorul de la Registrul agricol mi-a spus că tranzacţia a fost înregistrată de consilierul prezidenţial Adrian Rădulescu, nu ştiu în ce calitate”, a declarat Tudoriţa Niculae.

În astfel de operaţiuni o altă persoană decât titularul tranzacţiei se poate ocupa de formalităţi, dar NUMAI în baza unei procuri speciale legalizate la notariat. La comisie s-a aflat însă că Adrian Rădulescu nu a avut nicio procură când a înregistrat documentele la Registrul agricol.

Foarte interesantă este şi declaraţia primarului din Nana, Gheorghe Dobre: „Eu vă spun că la primărie nu l-am văzut intrând (pe Adrian Rădulescu – n.a.), să vorbească cu cineva. Dacă a venit în lipsa mea, dar eu nu am auzit aşa ceva. Niciodată nu a venit cineva la mine să mă întrebe de suprafaţa asta de teren, se vinde, a cui e, cum e? Nu m-a întrebat nimeni”. Declaraţia primarului însă este contrazisă de cea a agentului agricol Mihai Dobre, care a afirmat că Rădulescu „a fost într-o vineri la primărie”. Tot primarul a mai făcut şi o declaraţie şocantă referitoare la Ioana Băsescu: „Mi-ar face plăcere să o cunosc, dar nu a trecut. Probabil are altă treabă. Când o veni la culesul grâului, poate fac cunoştinţă cu ea”. Mai trebuie menţionat un singur lucru: primarul este membru PDL.

Deşi au trecut 24 de ore de la aceste declaraţii, Adrian Rădulescu nu a ieşit în presă să explice implicarea lui consistentă în toată această afacere PRIVATĂ. Alţi oficiali ai statului au fost demişi doar pentru că au intervenit telefonic în probleme de natură privată şi unii au chiar probleme în justiţie, dar, în cazul lui Rădulescu, Administraţia Prezidenţială a ales o altă lege: omerta.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.