Tiki-taka lui Bayern, învinsă de contraatacul lui Real Madrid

O primă repriză antologică

Cu FC Barcelona, „Pep” Guardiola a avut un palmares excelent în cele 7 meciuri jucate în patru competiţii, între 2008 şi 2012, pe „Santiago Bernabeu”. Miercuri noaptea, cu Bayern Munchen, la prima sa (re)venire pe arena lui Real Madrid, Guardiola a plecat învins. 0-1 nu este un scor neremontabil, dar între două echipe de valoare relativ apropiată şi sub imperiul stresului unei semifinale de Champions League, remontarea unui 0-1, pe propriul teren, nu este tocmai uşoară.

Meciul s-a jucat de fapt în primele 45 de minute. Am avut o primă repriză antologică, cum rar, foarte rar se poate vedea; credem că niciodată într-un meci din fazele superioare ale unei cupe europene, foarte, foarte rar într-un meci de campionat; eventual ceea ce s-a întâmplat în primul mitan la Madrid se poate vedea doar într-un meci dintre o echipă din elita europeană şi una din lumea a III-a sau a IV-a a fotbalului european, cu condiţia ca prima să joace la turaţie maximă.

În prima repriză, cei de la Bayern au dominat categoric un adversar care din start şi-a asumat condiţia de echipă care pleacă, fie şi pe teren propriu, cu şansa a doua. Cifrele din prima repriză sunt, unele, năucitoare: posesie, 12% Real – 82% Bayern (în ultimii 5 ani o astfel de diferenţă nu am mai înregistrat într-un meci oficial); la capitolul pase: 126 Real – 427, Bayern; 1 – 9 a fost raportul cornerelor; ceva mai „blândă” a fost statistica la şuturi: pe spaţiul porţii: 4-6, la poartă: 2-3. Chiar şi cine nu a văzut meciul, dar a citit caseta tehnică a primei reprize, îşi poate da seama că meciul s-a jucat 90% în treimea spaniolilor. Şi totuşi: la pauză scorul era să fie 3-0 pentru Real. Ronaldo şi Di Maria au ratat două ocazii monumentale, liberi, total nejenaţi, de la câţiva metri de poartă.

 

Marile staruri au fost în zi slabă

 

Dacă în prima repriză Realul a mizat exclusiv pe contraatac – aşa s-a înscris golul victoriei, aşa s-a ajuns la cele două ocazii monumentale ratate, aşa s-a ajuns şi la alte două faze în care portarul german Neuer a scos două mingi foarte grele –, în partea a doua a meciului, spaniolii au schimbat tactica. Au ţinut mai mult mingea la centrul terenului, au făcut un joc de pase (multe în lateral) pentru ca mingea să nu mai ajungă la nemţi. A rezultat un joc relativ anost, dar echilibrat, cu excepţia ultimelor 10 minute şi a prelungirilor (4 minute), când Bayern a atacat din nou furibund. Faptul că în partea a doua nu s-au înregistrat evenimente deosebite s-a „datorat” şi faptului că marile vedete (din ambele tabere) au avut evoluţii modeste. Pe „Santiago Bernabeu” s-a văzut ceva ce nu prea s-a văzut în ultimii ani: Cristiano Ronaldo, respectiv Frank Ribéry şi Schweinsteiger au fost schimbaţi din cauza randamentului scăzut. Şi alţii, Di Maria, Benzema de la gazde, Mandzukici, Robben şi Kroos de la oaspeţi, au fost inconstanţi. Se părea că Realul va da lovitura prin introducerea lui Gareth Bale pe teren. Nu faptul că ducea pe picioare o gripă rebelă, cât egoismul – nu a dat pasă în două faze de contraatac unui coechipier foarte bine poziţionat – i-a privat pe madrileni de posibilitatea să mai înscrie măcar un gol. Cu 2 minute înainte de final, Thomas Muller a reclamat violent un penalty, dar reluările au certificat că nu a fost nimic incorect în careul gazdelor, aşa cum sportiv au recunoscut şi crainicii germani care au transmis meciul. În schimb, banca tehnică a lui Bayern a explodat la faza respectivă.

 

Real Madrid – Bayern Munchen 1-0 (1-0)

 

Madrid: 18 grade

Estadio: Santiago Bernabeu

Spectatori: 79.283

Arbitru: Howard Webb (Anglia)

Asistenţi: Michael Mullarkey şi Darren Cann (Anglia)

Al patrulea oficial: Stephen Child (Anglia)

Adiţionali: Martin Atkinson şi Anthony Taylor (Anglia)

Real Madrid Casillas – Carvajal, Ramos, Pepe (min.73 – Varane), Coentrao – Xabi Alonso, Modrici, Isco (min.82 – Illarramendi) – Di Maria, Benzema, Cristiano Ronaldo (min.73 – Bale)
Pe bancă: Diego López – Marcelo, Casemiro, Morata,
Antrenor: Carlo Ancelotti

Bayern: Neuer – Rafinha (min.66 – Javi Martinez), Boateng, Dante, Alaba – Lahm, Schweinsteiger (min.74 – Muller) – Robben, Kroos, Ribéry (min.72 – Gotze) – Mandzukici
Pe bancă: Raeder – Zingerle, Weiser, Pizarro
Antrenor: Pep Guardiola

A înscris: 1-0 (min.19 – Benzema)

Cartonaşe galbene: Isco – 0

Total şuturi: 9 – 16

Şuturi pe spaţiul porţii: 7 – 11

Şuturi la poartă: 2 – 5

Cornere: 3 – 15

Atacuri periculoase: 24 – 34

Posesie: 36% – 64%

Total pase: 410 – 841

Pase corecte: 270 – 701

Distanţă alergată : 112,9 km – 118,7 km

Offside: 4 – 3

Faulturi: 10 – 10

Prima înfrângere pe „Bernabeu” a lui Guardiola

 

Pe banca celor de la FC Barcelona, Guardiola nu a pierdut nici un meci disputat pe stadionul lui Real Madrid. A pierdut, acum, în premieră cu Bayern, deşi, pe ansamblu, echipa germană este peste Barcelona din 2012 şi are un lot mult mai valoros decât a avut Guardiola în Spania. Rezultatele lui Guardiola pe „Bernabeu” au fost următoarele:

 

Barcelona – Real: 7 5 2 0 18-7

 

La Liga

6-2

2-0

1-1

3-1

 

Copa del Rey

2-1

 

Supercopa de Espana

2-2

 

Champions League

2-0

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.