1.000 de vizitatori în somptuosul sediu al ICR Londra, de-a lungul weekendului „Porţilor deschise”

Institutul Cultural Român de la Londra a participat, în zilele de 19 şi 20 septembrie, la popularul program Open House (Porţi deschise), unul dintre cele mai mari evenimente arhitecturale desfăşurate în capitala britanică, constând în deschiderea spre vizitare a unui număr impresionant de clădiri de patrimoniu din Londra, toate în regim de gratuitate. Aceasta a fost cea de-a patra participare a Institutului în cadrul acestui program important, după debutul din 2011.

Ca în fiecare an, programul Open House, aflat la cea de-a 23-a ediţie, s-a bucurat de un succes răsunător şi un public numeros de peste 250.000 de vizitatori, sediul ICR Londra fiind vizitat, în cele două zile de weekend, de peste 1000 persoane.

La ediţia de anul acesta a festivalului au mai fost deschise spre vizitare clădiri faimoase precum Palatul Kensington, Parlamentul, Royal Academy of Music, Royal Academy of Arts, RIBA (Royal Institute of British Architects), Arts Council, Wellington Arch, London Olympic Park, Whitechapel Gallery sau Reşedinţa prim-ministrului.

Sediul Institutului Cultural Român, situat la nr. 1 Belgrave Square, a intrat în patrimoniul României în anii treizeci ai secolului trecut, servind pe rând ca ambasadă a României, reşedinţă a ambasadorului sau a personalului diplomatic şi institut cultural. Construit în secolul XIX de către marele dezvoltator Thomas Cubitt, edificiul oglindeşte maiestuozitatea zonei în care este poziţionat prin arhitectura clasică a exteriorului şi eleganţa aparte a încăperilor.

Fiind inclusă în patrimoniul arhitectural londonez, clădirea statului român din Belgravia s-a alăturat, cu acest prilej, celor peste 700 de instituţii publice şi locuinţe private, deschizându-şi porţile către publicul larg. Pasionaţii de arhitectură, design şi clădiri istorice au avut astfel şansa să admire decorul elegant al sălilor spaţioase şi bogat ornamentate, împodobite cu piese vechi de mobilier şi picturi semnate de mari artişti români, dar şi să descopere secretele acestei clădiri prin intermediul unei expoziţii dedicate istoriei încă nescrise a venerabilului sediu – Sub auspiciile absenţilor. O istorie arhitecturală şi biografică a clădirii din Belgrave Square nr.1. Descoperind cine a însufleţit, de-a lungul timpului, această clădire, expoziţia pune în lumină, cu ajutorul fotografiilor, planşelor şi inserturilor narative, istoria de mai bine de 180 de ani a impunătoarei clădiri.

Alături de această incursiune în istoria încă nescrisă a venerabilului sediu utilizat în comun de ICR Londra şi Ambasada României la Londra, vizitatorii clădirii au mai putut viziona, în Galeria Brâncuşi, o expoziţie dedicată artiştilor plastici români care, de-a lungul anilor, s-au stabilit în Marea Britanie – Salonul londonez de artă contemporană românească. Expoziţia, vernisată pe 17 septembrie, prezintă o selecţie semnificativă de lucrări de pictură, ilustraţie, desen, ceramică şi tehnici mixed media, semnate de cinci dintre cei mai cunoscuţi artişti cunoscuţi în cercurile amatorilor de artă contemporană din Marea Britanie: Monica Madaş, Cristian Luchian, Ioana Pioaru, Vinicius Leş şi Florin Ungureanu.

Surpriza celor două zile de weekend a fost, pe lângă răsfăţul vizual, recitalul Chopin oferit de pianistul Cristian Sandrin, care a delectat publicul şi a suscitat interesul celor prezenţi faţă de cultura românească.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.