16 parlamentari cer Comisiei Europene interzicerea mineritului cu cianuri

La iniţiativa eurodeputatelor Daciana Sârbu (PSD) şi Renate Weber (PNL), 16 parlamentari din diferite ţări europene, reprezentând toate grupurile politice importante din PE, critică atitudinea Comisiei Europene în privinţa mineritului cu cianuri. Într-o scrisoare comună, deputaţii solicită CE explicaţii cu privire la lipsa de reacţie a acestui for faţă de rezoluţia PE privind interzicerea cianurilor în minerit, atitudine care încurajează Guvernul României să poarte discuţii despre aprobarea proiectului minier pe bază de cianuri de la Roşia Montană.

„Suntem dezamăgiţi de lipsa de reacţie a Comisiei Europene şi credem că efectul acestei atitudini a fost chiar încurajarea dezvoltării mineritului cu cianuri in UE. Sfidând rezoluţia Parlamentului European, care solicită statelor membre să nu susţină astfel de proiecte, guvernul României este gată să aprobe construcţia, la Roşia Montană, a unui proiect minier bazat pe cianuri, care ar prezenta o ameninţare serioasă la adresa mediului”, afirmă eurodeputaţii în cadrul apelului.

Daciana Sârbu şi Renate Weber au fost co-autoare ale rezoluţiei anti-cianuri adoptate de Parlamentul European în mai 2010, cu sprijinul tuturor grupurilor politice.

„După cum ştiţi, rezoluţia, susţinută de o largă majoritate de europarlamentari de la toate grupurile politice, subliniază riscurile grave ale tehnologiilor bazate pe cianuri si exprimă îngrijorarea noastră în legatură cu potenţialul unor accidente. Mai mult, caracterul transfrontalier al acestor riscuri este, în opinia noastră, argumentul principal pentru necesitatea de a se acţiona la nivelul întregii UE. Parlamentul European a exprimat o solicitare foarte clară către Comisie, de a veni, până la finalul anului 2011, cu o propunere de interzicere completă a utilizării tehnologiilor miniere bazate pe cianuri în Uniunea Europeană”, atrag atenţia semnătarii scrisorii.

„Suntem profund îngrijoraţi de faptul că, în absenţa unei propuneri de interdicţie din partea CE, asemenea proiecte miniere care prezintă riscuri ridicate pentru mediu continuă să fie aprobate. Cu tot respectul, vă cerem să ne explicaţi de ce Comisia Europeana nu a răspuns pozitiv solicitării Parlamentului European în privinţa unei interdicţii generale a utilizării cianurilor în minerit şi de ce, în ciudă caracterului transfrontalier al riscurilor implicate, Comisia nu a propus măsurile adecvate, la nivel european, pe care noi le considerăm necesare”, solicită eurodeputaţii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.