3.000 de lei = viaţa baschetbalistului american

A trebuit să moară un cetăţean american pentru a se descoperi că sistemul sanitar, dar în unele situaţii, şi personalul medical sunt catastrofale. Chauncey Hardy a murit cu zile. În loc de puşcărie, medicii din Giurgiu au fost urecheaţi părinteşte.

3.000 lei amendă în loc de puşcărie

Cu (doar) 3.000 de lei au fost amendaţi cei doi medici de gardă de la Spitalul din Giurgiu care s-au aflat în serviciu în perioada în care baschetbalistul american Chauncey Hardy a fost adus în unitate. Anunţul a fost făcut într-o conferinţă de presă susţinută de subsecretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat. Dar în aceeaşi conferinţă de presă s-au prezentat şi concluziile anchetei ministerului. Concluzii care sunt uluitoare şi înfiorătoare. Practic, medicii de la Giurgiu au contribuit DIRECT la moartea lui Chauncey Hardy, medici care şi-au bătut joc de pacient şi implicit de meseria lor. Pentru modul în care şi-au făcut îndeplinit atribuţiile, cei doi medici de gardă ar fi trebuit deferiţi justiţiei, nu doar amendaţi.

Conform concluziilor anchetei, s-a constatat că nici primul medic de gardă (aflat în serviciu până la ora 6 dimineaţa) şi nici următorul nu şi-au îndeplinit atribuţiile prevăzute de legislaţia medicală, concret, nu au efectuat investigaţiile normale pentru o stare comatală şi nu au monitorizat starea ulterioară a pacientului. Raed Arafat a precizat că şi în cazul unei posibile come alcoolice (nu a fost însă cazul – n.a.), verificările ar fi trebuit să fie extrem de complexe pentru că „o comă alcoolică poate ascunde şi alte complicaţii”. În afară de faptul că pacientul a fost investigat superficial, inclusiv fişele medicale au fost întocmite necorespunzător. Mai mult, medicii de gardă ar fi trebuit, conform raportului anchetei, să efectueze „imediat” şi verificarea la un tomograf a pacientului. „Când îţi vine un pacient în stare comatală şi care prezintă şi urme de contuzii faciale, trebuie dus obligatoriu la tomograf. Dacă unitatea nu deţine un astfel de aparat, atunci se efectuează transferul la cea mai apropiată unitate medicală care are tomograf”, a mai spus Arafat. Ei bine, nici unul dintre cei doi medici de gardă nu a luat o astfel de decizie. Spitalul din Giurgiu nu beneficiază de tomograf şi are un contract cu o clinică privată care deţine un astfel de aparat. Problema este că respectiva clinică nu lucrează noaptea (aici suntem în faţa unei aberaţii a sistemului sanitar din România şi în relaţiile unităţilor de stat şi cele private – n.a.). Raportul de anchetă consideră că Hardy trebuia imediat transportat la Bucureşti, „mai ales că era la o aruncătură de băţ de Giurgiu”.

Mai este de semnalat o agravantă în cazul de la Giurgiu: la serviciul de urgenţă, în timpul nopţii, Hardy a fost SINGURUL pacient (un al doilea a fost adus după 6 dimineaţa). Deci sportivul american nu a fost tratat corespunzător în condiţiile în care la serviciul de urgenţe nu au fost şi alte cazuri care să aglomereze activitatea medicului de gardă.

Decizie criminală şi la cei de la Salvare

Nu doar medicii de la serviciul de gardă au gradul lor de vinovăţie, ci şi conducerea celor de la ambulanţă. Astfel, şeful acestui serviciu a decis ca transportarea la Bucureşti a lui Hardy să fie făcută cu o ambulanţă de categoria B, iar ca însoţitor a fost numită o asistentă. Conform lui Arafat, în situaţii comatale, protocoalele de transfer interclinic prevăd însoţirea pacientului în salvare de către un medic, nu de către un asistent. Medicul de la ambulanţă a fost amendat cu 1.500 lei. De fapt, toţi cei în cauză nu au fost încă amendaţi, ci MS a propus aceste sancţiuni către Direcţia Judeţeană de Sănătate. Spitalul din Giurgiu a primit propunere de amendă de 35.000 lei, iar staţia de salvare, de 15.000 lei.

De ce a minţit directorul spitalului din Giurgiu?

Rămâne după aceste dezvăluiri următoarea situaţie neclară: de ce directorul spitalului din Giurgiu a minţit cu neruşinare la Antena 3, când a fost chestionat privind modul în care au lucrat medicii în dimineaţa zilei de duminică. Directorul spitalului numai că nu a jurat şi a negat că ar fi existat vreo fişă medicală care să se refere la o comă alcoolică. Tot respectivul director a mai afirmat că medicii de gardă şi-au făcut datoria conform atribuţiilor lor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.