Herta Müller, şocată să afle că Oskar Pastior, un bun prieten al ei, a fost informator

Herta Müller, laureată a premiului Nobel pentru literatură, a declarat că a fost şocată să afle, recent, că unul dintre cei mai buni prieteni ai săi, poetul german de origine română Oskar Pastior, era, de fapt, un spion comunist, informează monstersandcritics.com, citat de Mediafax.

Anul trecut, Herta Müller a publicat romanul „Leagănul respiraţiei”, despre un român homosexual care este trimis de autorităţi într-un gulag din Ucraina, să moară de foame.

Oskar Pastior a ajutat-o pe aceasta să îşi scrie romanul, până când a murit, în 2006. De altfel, romanul este inspirat din viaţa lui Oskar Pastior.

Joi, un cercetător a spus că Pastior era, de fapt, un spion comunist, el semnând, de altfel, un angajament în acest sens. Potrivit documentelor, după ce a fost eliberat din gulag, în 1949, Pastior şi-a continuat cariera de poet, s-a căsătorit şi a devenit reporter de radio. Activitatea sa de spion s-ar fi încheiat după ce i s-a permis să trăiască în Vest, în 1968.

Herta Müller a declarat publicaţiei Frankfurter Allgemeine că veştile au venit ca „o palmă”. Aceasta a spus că a aflat aceste detalii în urmă cu câteva săptămâni şi că a simţit „oroare şi furie”.

Totuşi, la o lectură publică pe care a susţinut-o joi, scriitoarea a vorbit despre Pastior referindu-se doar la chinurile sale din gulag.

Scriitoarea Herta Müller va veni la Bucureşti pe 27 şi 28 septembrie, când Humanitas va lansa o serie de autor care îi este dedicată, în cadrul unei ample campanii ce marchează 20 de ani de la fondarea editurii.

Astfel, în timpul vizitei în România, laureata premiului Nobel pentru literatură va susţine, la Ateneul Român din Capitală, pe 27 septembrie, de la ora 18.30, o conferinţă, o lectură publică, dar şi un dialog cu Gabriel Liiceanu. Biletele pentru dezbatere pot fi achiziţionate de la casa de bilete a Ateneului Român.

Totodată, marţi, 28 septembrie, de la ora 17.00, la Librăria Humanitas Kretzulescu din Capitală va avea loc lansarea seriei de autor Herta Müller, cu romanele „Leagănul respiraţiei” şi „Călătorie într-un picior” şi o sesiune de autografe. Publicat în 1989, „Călătorie într-un picior”, este primul roman scris de Herta Müller după ce a părăsit România.

Oskar Pastior, câştigător al prestigiosului premiu literar german Georg-Büchner, în 2005, a murit în 2006, la vârsta de 78 de ani. Născut în 1927, în comunitatea germană din România, Pastior a fost deportat în 1945 în Uniunea Sovietică la muncă forţată. A revenit în România în 1949, unde a făcut studii de germană. A profitat de o vacanţă la Viena, în 1968, pentru a fugi definitiv în Vest. Reprezentant al liricii la frontiera absurdului, Pastior a fost influenţat de poezia fonică a dadaiştilor, de teoriile matematice ale lui Oulipo şi de literatura născută din constrângeri. Traducător al lui Tristan Tzara, Pastior este autorul operei experimentale inspirate din dadaism „Lautmalereien”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.