Unde a dispărut Ziua Porţilor Deschise

Preşedintele României, Traian Băsescu, şi-a minţit alegătorii şi în acest an, după cum au declarat pentru cotidianul.ro surse din Administraţia Prezidenţială: nu a mai organizat la Palatul Cotroceni manifestarea îndoielnică „Ziua Porţilor Deschise”. Şeful statului român s-a ascuns în spatele zidurilor înalte, groase şi straşnic păzite ale Cotrocenilor.

Reales în funcţia de şef al statului român cu sprijinul total al Partidului Democrat, în 2009, T. Băsescu i-a minţit pe români şi în 2010, ascunzându-se şi atunci ca şi acum în spatele Porţilor Închise ale sediului hipersecurizat al Administraţiei Prezidenţiale, conform surselor cotidianul.ro din interiorul acestei instituţii.

Şi în 2011, Traian Băsescu le-a întors spatele românilor care l-au votat în 2009, dar şi celor pe care îi reprezintă ca şef al statului român, ţinându-i cel mult pe trotuarele din faţa sediului Administraţiei Prezidenţiale, după ce i-a minţit că anual va organiza la Palatul Cotroceni „Ziua Porţilor Deschise”.

Am ajuns deja pe 29 mai 2011, iar data tradiţională de 19 mai a bâlciului numit „Ziua Porţilor Deschise” a trecut de mult.

Băsescu, prostirea şi minţirea

Ca să îi prostească pe unii dintre români să îl mai voteze încă o dată la alegerile prezidenţiale din noiembrie-decembrie 2009 – pentru a putea aduna astfel nu mai puţin de zece ani de stat în funcţia de preşedinte al României –, Traian Băsescu a organizat pe 18 mai 2008 şi pe 17 mai 2009 manifestarea de un gust îndoielnic „Ziua Porţilor Deschise”. 

Momentele controversate amintite care erau aşteptate pentru luna mai, şi în  2010 şi în 2011, erau menite să marcheze trei şi respectiv patru ani de la înfrângerea din păcate, prin votul popular de la referendumul din 19 mai 2007, a hulitei majorităţi a celor 322. Cei 322 de parlamentari care îl suspendaseră din funcţia supremă în stat pe Traian Băsescu. Suspendare care trebuia urmată în mod sănătos de demiterea aceluiaşi T. Băsescu din funcţia de preşedinte al României.

Aşa cum a minţit în 2009 că în noul său mandat nu vor scădea salariile şi pensiile, că în România Sa va curge lapte şi miere, la fel i-a minţit acest Băsescu şi că anual le dă întâlnire, în a treia duminică apropiată de data victoriei sale la referendumul din 19 mai 2007, la Palatul Cotroceni.

Iată minciuna din 18 mai 2008, cu prilejul primei ediţii a Zilei Porţilor Deschise: “Este, cred, o zi care va trebui să rămână în calendarul fix al Cotroceniului – Ziua Porţilor Deschise -, la fiecare dată de 19 mai. Ea nu este, aşa cum mulţi au încercat să anticipeze sau să comenteze, o zi de sărbătoare pentru preşedinte. Este o zi a românilor, în care pentru prima dată ei au fost mai puternici decât Parlamentul şi pentru asta ar trebui să le mulţumim toţi, tuturor românilor”.

Preşedintele şi minciuna întâlnirilor din Piaţa Universităţii

O altă minciună a lui Traian Băsescu a fost cea a întâlnirilor trimestriale din Piaţa Universităţii, promise pe când era suspendat în 2007, aşa, drept recompensă pentru repunerea în funcţie.

Când a fost prins cu minciuna şi luat la rost, Băsescu s-a apărat cu SPP-ul: “Eu am fost în piaţă după trei luni, aşa cum am promis, dar nu a fost nimeni. Putem face proba cu SPP, care are documente cu care să probeze. Am fost, m-am plimbat prin piaţă. Am revenit după o jumătate de oră, dar nu era nimeni”.

Băsescu ştie bine că documentele de acest tip ale SPP sunt unele clasificate având în vedere că, în baza legii de organizare a acestui serviciu, astfel de acţiuni ale serviciului intră în categoria “activităţi operative”.

Minciuna prezidenţială a demisiei în 5 minute

Şeful statului român a minţit şi atunci când a spus că îşi va da demisia din această  funcţie “în cinci minute”. Devenită anecdotă, minciuna demisiei “în cinci minute” a apărut cu prilejul controverselor din 2007 legate de suspendarea – care trebuia urmată de demitere – lui Băsescu din funcţia de preşedinte al României.

Cum minte Băsescu, minte şi Turcan

La fel cum minte preşedintele României, a minţit şi demnitarul Administraţiei Prezidenţiale desemnat să-i poarte vorbele. Este vorba despre şeful Departamentului Comunicării Publice, proaspăt ridicat la rangul de consilier prezidenţial – corespunzător celui de ministru – de la rangul de consilier de stat – corespunzător celui de ministru adjunct -, Valeriu Turcan.

De remarcat este că, anul trecut, cea de-a treia dată la care Cotrocenii promiseseră că vor organiza Ziua Porţilor Deschise, 7 octombrie 2010, s-a dovedit a fi încă o minciună.

Administraţia Prezidenţială mai lansase două minciuni, prin vocea lui Turcan V., că manifestarea va avea loc totuşi pe 15 august 2010 sau pe 7 octombrie în acelaşi an. Ca de obicei, Cotrocenii au tăcut atunci când li s-a cerut în scris un punct de vedere oficial cu privire la anularea bâlciului “Ziua Porţilor Deschise”.

Atunci când au vorbit, însă, Cotrocenii lui Băsescu ne-au acuzat de minciună.

În luna mai 2010, perioada tradiţională în care era organizată baia de mulţime pentru Traian Băsescu, purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale vorbea despre „o invenţie, şi anume că Ziua Porţilor Deschise nu ar mai avea loc în anul 2010”.

Mai mult, acelaşi oficial al lui Băsescu minţea fără să clipească, la Realitatea TV: „Eu vă pot spune că decizia din acest an a fost aceea de a organiza Ziua Porţilor Deschise de hramul Bisericii Cotroceni. Biserica are două hramuri: Adormirea Maicii Domnului şi Sfinţii Serghie şi Vah. Prima variantă ar fi sâmbăta cu 15 august, iar cea de-a doua variantă ar fi săptămâna cu 7 octombrie. Repet, Ziua Porţilor Deschise va fi organizată în acest an, dar cumulat cu hramul Bisericii Cotroceni”.

Sondajele de opinie din ultima vreme indică fără putinţă de tăgadă prăbuşirea violentă a încrederii poporului român în foarte importanta instituţie a  Preşedintelui României, la un procent nemaiîntâlnit în 20 de ani de măsurători sociologice: 17 la sută.

Şi la anul… o minciună de tip Băsescu T.

În seara zilei de 18 mai 2009, preşedintele României pleca acasă aproape promiţând pe cuvântul său de garant constituţional: „Şi la anul, indiferent cum îl va chema pe preşedintele de atunci, va organiza Ziua Porţilor Deschise”.

Securitate şi tradiţie la Ziua Porţilor Deschise

Toată punerea în scenă de la „Ziua Porţilot Deschise”, menită să arate cât de adulat e Băsescu, avea loc în condiţii stricte de Securitate, având în vedere că toţi adepţii săi sau doar vizitatori erau obligaţi să se supună unui riguros control antiterorist, corporal şi al bagajelor.

De asemenea, simpatizanţii săi sau doar curioşii care veneau să vadă Palatul erau atent supravegheaţi prin complicatul sistem de supraveghere video, dar şi de agenţi în uniformă, precum şi de foarte mulţi „lucrători” în civil.

Izolat de popor şi păzit la Cotroceni: Traian Băsescu

Să mai remarcăm că, în numai un an şi jumătate din cel de-al doilea său mandat la Palatul Cotroceni, Traian Băsescu s-a ascuns de furia poporului într-o proporţie egală cu cea nesfârşitelor chermeze electorale din 2008 şi 2009, de genul “Ziua Bujorului Creţ de Munte”, “Răvăşitul oilor”, “Sărbătoarea Caşacavalei”.

Astfel, frica de reacţia furioasă a românilor disperaţi că i-a minţit l-a determinat pe președintele României, Traian Băsescu, să nu mai adreseze – în transmisiune directă la fel ca în ultimii cinci ani – tradiţionalul mesaj de Anul Nou.

În premieră, șeful statului nu a venit la ceremoniile de Ziua Naţională, ascunzându-se în Kazahstan, în urma parcurgerii unui nou raport al serviciilor secrete, după cum declarau pentru cotidianul.ro surse din Administraţia Prezidenţială. Băsescu se temea, însă, că va avea partea de momente penibile.

Şi în trecut, Băsescu a ţinut cont de informaţii. După cum relata atunci Cotidianul. pe aceeaşi bază a rapoartelor serviciilor secrete, T. Băsescu a evitat să mai meargă la celebrele băi de mulţime, pe 29 iulie 2009, tot la Arcul Triumf, la finele ceremoniei încheierii misiunii militare româneşti în Irak.

Băsescu nu mai e ce a fost. Dacă a fost!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Oprea 843 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.