Interviu cu dr. Mircea Dologa, Commodity Trading Adviser – Paris, France

A fi sau a nu fi un trader de mare succes

trader-mircea-dologa
Mircea Dologa şi pieţele lumii pe calculatoare

Evenimentele legate de operațiunile de privatizare de la sfârșitul anilor 1980 și începutul anilor 1990 din Paris, Franța, m-au introdus în lumea impresionantă a investițiilor și, mai târziu, în domeniul tradingului în timp real. Am făcut la acel moment o analiză rapidă… Dacă există așa de mulți traderi în instituțiile bancare, de ce să nu învăț și eu, find un autodidact, chiar dacă ar dura ceva mai mult…

Perioada de învățare a fost copleșită cu mai mult de 10 ore de studiu pe zi, cu weekenduri ocupate de studiul analizei piețelor interconectate și cu investiții de zeci de mii de euro în manuale, seminarii în SUA și casete video; CD-urile nu erau disponibile în acele vremuri.

Primele profituri nete au venit după trei ani de muncă susținută, dar au venit în final, iar rezultatul a meritat efortul. Este foarte important să conștientizăm faptul că pentru a obține rezultate rapide un trader începător trebuie să urmeze o secvență specifică de module de studiu, secvență pe care am să o descriu în articolul de față: Bazele tradingului, Strategiile de tranzacționare, Managementul riscului și al capitalului și Psihologia tradingului.

Odată aprofundate aceste subiecte, trebuie urmată o a doua secvență de studiu, care constă în practicarea asiduă a tradingului virtual, urmată de tradingul în timp real pe instrumente financiare cu valoare mică a pasului de cotare, cum ar fi contractele E-mini ale indexului Dow Jones Industrial.

După ce s-a ajuns la performanța de a avea 14 zile profitabile consecutive, performanță care ar dura prea mult până să fie atinsă de o parte din traderii începători, traderul este pregătit pentru evenimentul major al vieții sale – tranzacționarea în timp real pe orice instrument financiar.

Acest proces de educație pe termen lung poate părea oarecum exagerat multor traderi începători, dar propria experiență de peste 20 de ani ca Lector/Mentor mi-a dezvăluit adevărata valoare a psihologiei și a managementului riscului și capitalului în acest domeniu… Concentrați-vă pe conservarea capitalului… Fără capital nu există tranzacții, iar fără tranzacții nu există nici trading, nici investiții. (Mircea Dologa)

Cotidianul: De cele mai multe ori, epistemologia apare în ochii cititorului ca un cuvânt străin, chiar barbar pentru alții. În realitate, el înseamnă știința modului de învățare, așa cum ergonomia este știința modului de a lucra!

Dr. Mircea Dologa: Am avut norocul ca, prin intermediul studiului științelor medicale la Paris și al studiului fizicii teoretice la New York, să iau contact cu știința numită epistemologie – metodă de învățare ce constă în împărțirea subiectului de asimilat în blocuri de informație. De atunci am aplicat această metodă în mod constant și de-a lungul anilor am transmis această metodă și studenților mei. Epistemologia are întotdeauna ultimul cuvânt.

Descoperită în jurul anului 1856, epistemologia a fost inițial „aplicată la studiul naturii și bazelor informației, în special cu referință la limitele și valabilitatea acesteia“, după cum este specificat în Dicționarul Universitar Webster (2002).

De-a lungul anilor, epistemologia a devenit știința învățării, punând bazele procesului de asimilare a informației, stabilind limitele și valabilitatea acesteia. Chiar dacă sunteți destul de norocos să descoperiți, prin studiu individual sau sub îndrumarea unui mentor, cea mai consistentă și simbiotică metodă de tranzacționare, rămâne de rezolvat problema asimilării și aplicării practice a acesteia.

Această metodă de construire a blocurilor (sau modulelor) de informații este aplicată de câte ori abordăm un domeniu ce necesită învățarea continuă și progresivă într-o serie de etape care au ca scop final dezvoltarea capacității de a aplica un proces în mod rapid și facil. Acest tip de aprofundare a informației permite de asemenea accesul rapid la modulele parcurse anterior și punerea lor în practică.

Metodologia folosită în explicarea conceptelor studiate este simplificată, astfel încât un începător poate să le înțeleagă rapid, chiar fără a avea cunoștințe anterioare în domeniul respectiv. De-a lungul vieții, m-am folosit deplin de această metodologie, în activitatea de tranzacționare, de predare și în activitatea de cercetare. Sunt ferm convins de faptul că această știință a învățării trebuie să fie predată în sistemul educațional începând din ciclul preuniversitar și continuând pe toată perioada studiilor universitare.

Mergând direct la țintă… sau învârtindu-ne în cerc?

Probabil că nu vă puteți imagina câte obstacole pot apărea în calea procesului de învățare. Am să vă prezint în continuare doar câteva dintre acestea.

În primul rând, pentru a afla cu adevărat ce fel de persoană sunteți, trebuie să tranzacționați. Astfel veți afla cu uimire ce fel de personalitate se ascunde sub pielea dumneavoastră. Odată ce ați aplicat diagnosticul corect (referitor la ce fel de persoană sunteți), trebuie să începeți procesul de adaptare a propriei personalități la diversele exigențe inevitabile ale activității de tranzacționare. Și va fi nevoie de mult efort susținut prin labirintul procesului de învățare pentru a atinge nivelul profesional dorit.

În al doilea rând, va trebui să considerăm trăsăturile de personalitate indispensabile care definesc un trader de succes. Perseverența, răbdarea, stăpânirea pornirilor impulsive, renunțarea la concepțiile de-o viață, capacitatea de a înțelege și de a practica activitățile cu rol de rutină și atenția specifică la detalii… După cum vă puteți imagina, lista este lungă. Traderul care nu este capabil de schimbare, de creare sau reinventare a acestor trăsături va avea parte de o călătorie foarte dificilă în procesul de învățare.

În al treilea rând, ar trebui de asemenea să menționez posibilitatea ca profesiile practicate anterior – altele decât cea de trader – să influențeze sau nu evoluția pe întregul parcurs al procesului de învățare și în practica zilnică a tradingului. De exemplu – nu pot să mă exprim în cazul altor medici –, dar studiile și practica mea în domeniul medical m-au ajutat foarte mult. Medicina m-a învățat cum să mă descurc cu volume imense de informație care trebuie sortate pentru a ajunge la un diagnostic corect.

Studenții la medicină învață să adune informații și probe pentru a putea formula mai multe scenarii de diagnosticare și apoi elimina în mod progresiv scenariile cu probabilitate scăzută, până când ajung la un singur diagnostic. Când un medic ajunge în această etapă, miza este foarte mare: dacă este vorba de un diagnostic vital, medicul trebuie să fie absolut sigur că diagnosticul este cel corect. În caz contrar, pacientul își poate pierde viața.

În activitatea de tranzacționare, mediul de diagnosticare este înlocuit cu mediul de tranzacționare, iar lista elementelor de diagnosticare este înlocuită de elementele fundamentale și tehnice indispensabile în procesul de luare a deciziilor. În opinia mea, pianiștii au potențial să devină cei mai buni traderi. De ce? Ei bine, este foarte simplu: aceste persoane au o capacitate de analiză profundă a notelor muzicale, o abilitate de citire rapidă a partiturilor, o memorie vizuală foarte bună a semnelor caligrafice și un simţ deosebit al simetriei.

Studiul sub îndrumarea unui mentor: „a fi sau a nu fi“ un trader de succes… Se poate sau nu?

Din păcate, este adevărat faptul că la momentul în care am început să studiez tradingul am fost de părere că nu am nevoie de un mentor; în fond, mă gândeam, sunt un autodidact. Ei bine, după toți acești ani, ­mi-am dat seama că m-am înșelat, că nu aveam deloc dreptate. Sub îndrumarea unui mentor, aș fi economisit o grămadă de timp, la aceeași sumă de bani investită în educația individuală.

Acest subiect are implicații mult mai profunde decât pare la prima vedere și este în mod direct legat de ghidarea în procesul de învățare. Îmi amintește de întrebarea care îmi este pusă de aproape toți studenții care frecventează seminariile de trading, întrebare care este formulată astfel: „Cum pot să devin un trader profitabil în mod constant?“.

Există două parcursuri de urmat pentru a atinge un nivel profitabil în trading:

  1. Abordând procesul de învățare de unul singur, așa cum am făcut și eu. După cum spuneam mai devreme, această cale necesită mult timp, resurse financiare semnificative și, de foarte multe ori, nu veți reuși să înțelegeți în profunzime, corect și metodic, principiile managementului capitalului și aspectele psihologice ale tradingului. Aceste două elemente luate împreună alcătuiesc mai mult de 90% din știința tranzacționării.
  2. Sau abordând procesul de învățare sub îndrumarea unui mentor. Astfel, veți reduce cu mult timpul necesar studiului, iar aspectul financiar va fi mult mai vizibil și controlabil, deoarece banii vor fi investiți într-o perioadă mai scurtă. Atunci când nu beneficiați de asistența unui mentor este posibil să pierdeți mai mulți bani ca urmare a rezultatelor slabe sau chiar a eșecurilor în activitatea de tranzacționare.

Majoritatea începătorilor nu realizează cât de multă fraudă există în acest domeniu…

Traderii americani denumesc astfel de situații „snake oil“ („ulei de șarpe“ – termen tradus din limba engleză americană, folosit pentru descrierea produselor și serviciilor contrafăcute sau frauduloase). Însă există modalități prin care puteți evita astfel de situații. În principiu, trebuie să vă asigurați că persoanele care oferă educație în acest domeniu au în spate o activitate remarcabilă și recomandări solide.

Dacă mentorul nu este certificat de National Futures Association (NFA) (organizație controlată de administrația americană) și nu posedă titulatura de Consultant de Trading (Commodity Trading Adviser), persoana în cauză nu poate oferi în mod legal consultanță în domeniul tradingului, riscând pedepse care merg până la pedeapsa cu închisoarea.

Mircea Dologa ţine cursuri în toată lumea

Mentorul ales trebuie să fie un trader de succes?

Este foarte important ca persoana respectivă să fie la curent cu noile tehnici de tranzacționare, astfel încât să-și îmbunătățească constant performanțele. Acest lucru poate fi realizat prin publicarea de studii în revistele de specialitate recunoscute pe plan internațional, cum ar fi Traders din Germania și Technical Analysis of Stocks & Commodities and Futures din SUA – pentru a menționa doar câteva dintre acestea.

Mentorul ales trebuie de asemenea să fie membru al Asociației Analiștilor Tehnici (Market Technicians Association – MTA), o organizație profesională din SUA – New York City –, care menține cele mai înalte standarde în domeniul analizei tehnice.

Aspectul psihologic al tradingului poate fi învățat?

Psihologia reprezintă procesul continuu de alimentare a algoritmului de luare a deciziilor în mintea traderului, un factor indispensabil ce influențează rezultatul fiecărei tranzacții. Persoana – sau poate ar trebui să spun cercetătorul minții umane – care mi-a transformat fundamental modul de gândire este dr. Jonathan Baron. Profesor de psihologie la Universitatea din Pennsylvania, el a dedicat mulți ani studiului procesului de analiză și luare a deciziilor, proces care este descris în detaliu în ultima sa carte intitulată Thinking and Deciding (Gândind și luând decizii), publicată în 2007.

Recomand cu căldură această carte tuturor – care merită citită chiar și numai pentru modul în care analizează fenomenul de omisiune, procesele de lipsă de acțiune și de luare a deciziilor –, aceste trei subiecte fiind garantate să ducă la o îmbunătățire majoră a performanțelor în activitatea de tranzacționare.

Proverbul „Natura umană tinde să vadă ceea ce se așteaptă să vadă“ reprezintă ideea de bază în multe dintre lucrările profesorului Baron. Cum pot traderii să intre într-o tranzacție în prima treime a unei tendințe de piață? Majoritatea nu au acest potențial… pentru că nu sunt educați, nici antrenați să o facă. Astfel, nici măcar nu se așteaptă să poată face acest lucru.

Pentru a asigura intrarea în piață la începutul tendinței de piață, în primul swing al acesteia, traderul trebuie să cunoască mai multe elemente complexe ce nu fac parte din analiza tehnică clasică, ci mai degrabă aparțin analizei tehnice moderne; traderul trebuie să fie conștient de nivelele Gann, de Liniile Adevărate de Trend Jenkins (JTTL), de undele Elliott, de ultimele tehnici de money și risk management și de multe altele. După ce studiază toate aceste elemente și ajunge să le aplice constant în activitatea zilnică, traderul va avea de partea lui intuiția care îl va face capabil să intre în piață în prima zecime a tendinței pieței, nu doar în prima ei treime.

Dacă ne referim la aspectele psihologice ale tradingului, sindromul „trigger-shy“ (teamă de a acționa) reprezintă un caz clasic. Acesta apare atunci când traderul încearcă să abordeze o tranzacție și chiar dacă este hotărât să acționeze, pur și simplu nu poate acționa. Acest tip de comportament se află undeva între blocajul mental și timiditate. Cu siguranță că există o inhibiție mentală care nu-i permite traderului să acționeze.

Hotărârea de a acționa vine din faptul că, în mod conștient, traderul se consideră pregătit să tranzacționeze și să se îmbogățească într-un timp scurt, dar subconștientul său nu este de acord, blocându-i astfel entuziasmul. Se pare că există un conflict intern între cele două personalități ale traderului… Una dintre ele o protejează pe cealaltă… Cu alte cuvinte, putem spune lucrurilor pe nume într-un limbaj familiar traderului… este vorba de un stop loss (prag de ieșire programată) psihologic de bun-simţ! Pentru a evita acest sindrom, traderul trebuie să aibă o personalitate foarte puternică în primul rând, înțelegând cauza și efectul acestui sindrom, și apoi să scape de efectele acestuia parcurgând pașii necesari în această direcție – fie prin propriile puteri, fie cu un ajutor extern. Cauzele acestui sindrom sunt numeroase: timp insuficient dedicat studiului, capital insuficient, o probabilă instabilitate psihologică, teamă de pericolul imediat, teamă de a pierde și a rămâne fără capital și multe altele.

Există un aspect emoțional al tradingului?

Un trader profesionist are puține emoții. Poate că mulți dintre dumneavoastră sunt surprinși să audă acest lucru, dar dacă am să menționez cuvântul „încredere“… o să înțelegeți rapid despre ce este vorba. Nimic nu poate fi realizat fără încredere. Niciun trader nu va folosi o anumită strategie fără a avea deplină încredere în eficacitatea acesteia. Dar construirea încrederii necesită multă muncă. Poate dura multe luni, poate chiar ani, până când ajungeți să cunoașteți în profunzime instrumentele optime pe care le testați și retestați, instrumente care au potențialul de a va asigura cele mai bune rezultate în activitatea de tranzacționare.

Încrederea împreună cu intuiția sunt două prietene rare, dar care, odată dobândite, vor ajuta traderul zi de zi în activitatea sa. Veți fi surprinși dacă am să vă spun că încrederea se bazează pe procesul de încercări repetate, pe rutină și pe ritual? Desigur că nu! Acestea sunt singurele modalități prin care obținem experiență și avansăm pe drumul cunoașterii.

De câte ori veți fi în situația de a lua o decizie dificilă, veți fi calm și stăpân pe situație, deoarece cunoașteți șansele de reușită dinainte și deoarece ați mai fost în această poziție în trecut. Iar pierderea acceptată a fost planificată de dumneavoastră, astfel încât, în cel mai rău caz, nu veți pierde decât sume nesemnificative. După o serie de pierderi sau după o tranzacție foarte profitabilă, sentimentul care vă încearcă trebuie să fie același – liniște interioară, lipsa oricărei temeri și dorința de a o lua de la început cu o nouă tranzacție.

Atitudinea dumneavoastră se bazează pe încrederea pe care o aveți în experiența acumulată până la acest moment. Țineți cont de faptul că tristețea și bucuria (agonia și extazul) reprezintă cele două sentimente frecvent întâlnite în activitatea de tranzacționare. Faptul că lucrați sub presiune nu trebuie să vă modifice această atitudine încrezătoare. În fond, și mâine este o zi în care soarele va răsări din nou… cu o singură condiție… să fi avut grijă de capitalul de tranzacționare, respectând cu strictețe regulile de limitare a pierderilor.

După cum vă puteți da seama, fundația studiului și practicii tradingului constă în următorii trei parametri:

  1. Aspectul psihologic
  2. Managementul riscului și al capitalului
  3. Strategia de tranzacționare

În această ordine precisă, cu primele două elemente reprezentând cea mai importantă parte.

(Citiți continuarea interviului mâine)

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Vlad Dumitraș 281 Articole
Author

1 Comentariu

  1. Invatarea asta a treading-ului este o piedere de timp. Hotii din finiante au grija sa te jupuiasca si inca destul de tare. Bursele cresc foarte greu pina la un anumit punct adica dupa 5-6 ani de finantare constanta a fondurilor de investitie vine o zi cind pierzi aprope 60% dintr-un foc. Uite asa se vin barosanii si spun i-a sa mai furam si noi cite ceva. La un moment dat dupa ce bursa a scazut grosolan. Barosanii vin si spun cresteti cu 10% imediat ca sa calmam prostii. Prostii inghit galusca si uita ca au pierdut 60% intre timp. Ca sa iti creasca fondurile la loc de unde au scazut mai trebuie sa treaca inca vreo 6-7 ani. Si uite asa te trezesti ca in loc sa ai bani ca doar ai contribuit cu greu la fond vezi ca de fapt nu ai mai nimic. Diferenta de bani din tot acesti ani de fapt au fost furati de institutiile financiare si de broker-i. Mai e o smecherie. Ca sa ti se inchida gura repede daca faci prea mari valuri ca pierzi bani atunci baieti puternici trimit armatele de trogloditi (financial advisor) sa te convinga ca tu esti de fapt un idiot si nu ai stiut cum sa investesti. Ceausecu cu propaganda lui era mic copil. Astia de acum au milioane de trompetisti si trombonisti

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.