La doar 27 de ani

O româncă, profesoară de roboţi la Berkeley

anca-dragan-roboti

De regulă, un robot execută doar ceea ce a fost programat să facă. El nu reacționează la eventuale deranjamente ale mediului său înconjurător, nici la eventuale devieri de la sarcinile sale, iar acest lucru poate deveni o problemă. De asta se ocupă Anca Drăgan, o tânără româncă motivată să-i facă pe roboți să devină parte integrantă din mediul nostru.

În laboratorul ei, roboții nu acționează izolat, ci își împart mediul înconjurător cu oamenii și își coordonează reciproc acțiunile. „Lucrăm la dezvoltarea de mașini inteligente care să împartă strada cu șoferi și pietoni umani. Dezvoltăm roboţi care să lucreze împreună cu noi acasă și roboți mobili care să navigheze în jurul nostru“, a declarat românca, pentru it-daily.net.

Mentor, tot o româncă

Cheia succesului este dezvoltarea capacității de comunicare, astfel încât să fie evitate orice fel de conflicte între om și robot. „Conflictele apar atunci când există o deficiență de transparență legată de intențiile reciproce“, adaugă ea. În laboratorul său, roboții sunt proiectați nu doar să-și exprime mai bine intențiile și capacitățile, ci să şi arate competențe umane copiate după comportamentul uman.

Inovația în materie de programare va permite robotului nu doar să îndeplinească o sarcină exactă, ci să recunoască singur ce așteptări au oamenii de la el, fără ca acestea să fie formulate anterior. Anca Drăgan s-a născut în Brăila și a studiat între 2006 şi 2009 Computer Science la Universitatea Jacobs din Bremen, Germania. „Atunci nu mi-aș fi imaginat că voi ajunge să fac cercetare la una dintre cele mai bune universități din lume. Anii petrecuți la Universitatea Jacobs m-au ajutat, la fel și profesorii minunați, care au creat fundamentul viitoarei mele cariere. Aici am întâlnit prieteni pentru o viaţă, care au devenit ca o familie pentru mine“, mărturiseşte ea. Unul dintre mentorii Ancăi este tot o româncă: Aurora Simionescu, astrofizician, care a ajuns profesor la Agenția Aerospațială din Japonia, cunoscută sub denumirea de Japan Aero­space Exploration Agency. „Ea mi-a dovedit că totul este posibil, iar Universitatea Jacobs este un punct de pornire extraordinar.“ După absolvirea facultății, Anca Drăgan a ajuns în SUA, la Universitatea Carnegy Mellon din Pennsylvania. La doar 27 de ani, a fost promovată profesoară la Universitatea Berkeley, unde predă Electrical Engineering și Computer Sciences.

Robotica trebuie să construiască unelte care să ajute omul

Distinsă cu numeroase premii în domeniul cercetării, Anca Drăgan a devenit între timp model pentru multe femei tinere. Ele lipsesc cu desăvârșire într-un domeniu dominat de bărbați. Ea solicită mai multă susținere pentru acestea. Tocmai de aceea a creat la Berkeley seminarii exclusive pentru femei, în care încearcă să le fascineze cu informații inovatoare despre Inteligență Artificială, Algoritmi și Matematică.

Istvan Deak

Citiţi materialul integral pe miscareaderezistenta.ro

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

1 Comentariu

  1. Vă mai amintiți secvența din filmul “Omicron”, cu Renato Salvatori în rolul extraterestrului robotizat, în care prostituata dată spre reeducare în familia unui maistru din uzina scoate capul din camera ei și-l întrebă agitată pe maistru: – cum l-ai învâțat să facă calandre?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.