Al-Qaida îşi mută sanctuarul în Libia?

Pentru cei ce au urmărit evoluţia crizei din Libia şi implicit a intervenţiei militare străine soldate cu asasinarea lui Muammar Kadhafi, întrebarea pe care şi-o pun acum unele publicaţii occidentale nu surprinde. În primul rând, pentru că, încă din momentul de vârf al activităţii nebuloasei teroriste Al-Qaida, septembrie 2001, s-a vorbit despre faptul că mulţi dintre militanţii săi provin din zona estică a acestei ţări, care este fieful integrismului musulman libian şi locul din care a pornit insurecţia împotriva liderului suprem.

Potrivit ziarului britanic „The Guardian” de joi, care citează surse apropiate mişcărilor islamiste din Africa de Nord, Al-Qaida ar fi pe cale să migreze în mod treptat din zonele tribale ale Pakistanului spre nordul continentului african. În spatele acestei strategii se află Abu Yahya al-Libi, nr. 2 în mişcarea teroristă respectivă. Deja, doi membri foarte experimentaţi ai grupării ar fi ajuns în Libia, iar mulţi alţi jihadişti au fost arestaţi pe drumul spre această ţară. Din cauza loviturilor date de NATO în Afganistan şi chiar în Pakistan, militanţii Al-Qaida încearcă să se refugieze în Africa de Nord şi în Sahel, regiuni care le oferă condiţii optime de acţiune. Analiştii susţin că se constată un avânt deosebit al influenţei Al-Qaida în Maghrebul Islamic. În Nigeria, secta Boko Haram, care a revendicat recentele atentate care au afectat grav comunitatea creştină, are mulţi membri care au legături cu AQMI, iar alţii s-au format în Somalia. „Legăturile dintre AQMI erau foarte slabe la început, dar, de circa doi ani, se crede că există multe contacte, îndeosebi pe plan logistic”, arăta Philip Hugon, director pentru cercetări la IRIS-Franţa. Tot mai numeroasele răpiri de resortisanţi occidentali din Mali şi Niger, cât şi luptele ce au loc în Somalia între miliţiile shebab şi soldaţii kenyeni şi etiopieni confirmă faptul că aceşti combatanţi islamişti n-au fost niciodată atât de puternici în această zonă a lumii. Africa de Nord şi mai ales Algeria şi Libia ar putea fi viitoarea prioritate a jihadiştilor. Într-o recentă casetă video datată 5 decembrie, amintitul Abu Yahya al-Libi a declarat că revoluţia libiană nu va fi cu adevărat finalizată decât atunci când va fi proclamată legea islamică – şaria. Adresându-se combatanţilor libieni, el le-a cerut să nu predea armele, întrucât s-ar putea să redevină „sclavi”, aşa cum s-a întâmplat pe timpul regimului colonelului Kadhafi.

Nu este prima casetă în care acesta cere combatanţilor respectivi să nu predea armele. La 29 octombrie, el le transmisese acelaşi mesaj. În noul context, problema armelor apare drept primordială. De mai multe săptămâni, autorităţile libiene încearcă să dezarmeze pe aşa numiţi katibas – cei ce au luptat în trupele lui Kadhafi. Numeroase ţări, între care şi Franţa, au furnizat arme rebelilor, iar acum aceste arme circulă rapid datorită unui trafic de arme organizat în Libia şi în nordul Sahelului. Mokhtar Belmokhtar, unul dintre liderii AQMI, a afirmat că în mod firesc a recuperat o parte din aceste arme.

Abu Yahya al-Libi, care este libian, numele lui adevărat fiind Mohamed Hassan Qaid, numit şi Yunes al-Saharaui, este prezentat adesea drept succesorul real al lui Ussama Ben Laden. Foarte bun teoretician şi mare comunicator (între 2001 şi 2002, la Karachi, a fost webmaster pentru site-ul internet al talibanilor Al-Imarah al-Islamiyah), era la finele anilor ’80 printre primii membri ai Grupului de Luptă Islamică Libiană (GCIL) înainte de a face carieră în Afganistan şi Pakistan. Arestat de serviciile de informaţii pakistaneze, în mai 2002, şi încarcerat la Bagram, în Afganistan, el a evadat în iulie 2005, construindu-şi o parte din legenda sa pe lângă aspiranţii jihadişti. Abu Yahya al-Libi, oficial directorul al unui comitet Al-Qaida, ar fi adevăratul număr 2 al organizaţiei, susţine Jarret Brachman, expert american în antiterorism, care apreciază că are toate datele pentru a deveni şeful Al-Qaida. „Nu vorbesc de şef în sens propriu, ci de o putere mai importantă şi imprevizibilă: puterea inspiraţiei”. În iulie, citând surse din serviciile de informaţii ale NATO, analiştii apreciau că între 200-300 membri Al-Qaida luptau alături de combatanţii anti-Kadhafi. Ei fuseseră recrutaţi la începutul anilor ’90 de locotenenţii lui Ben Laden: Abu Laith al-Libi, azi decedat, şi Abu Yahia al-Libi. Mai numeroşi, foştii membri ai GICL ar fi rupt definitiv cu Al-Qaida, în 2007 Noul şef de la Tripoli şi trupele lui par a fi jucat carta cooperării cu occidentalii şi Qatarul în timpul războiului civil libian spre a deveni islamişti frecventabili în ochii Vestului. Ca urmare, se apreciază că o sosire masivă de combatanţi Al-Qaida şi de jihadişti internaţionalişti în regiune ar putea schimba radical datele problemei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Dumitru Constantin 677 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.